ÚTIKRITIKA.HU / Olasz adriai part / Rimini


Olasz adriai part / Rimini

Rimini dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

A táblán az szerepel, hogy mely hotelek vendégei strandolhatnak az adott számozású szakaszon

Rimini dióhéjban

Rimini az Emiglia-Romana régóban található.

Rimini egykor a német turistalányok fellegvárának számított, most az éttermekben a német menüt az orosz nyelvű helyettesíti.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. A mandulafenyős utcák

cs.o. fotója

Nem tetszett

  1. A gyalogátkelőhelyeken az olasz autósnak esze ágában sincs megállni

Vélemények

"Imádom Riminit. Mind a két alkalommal kisgyerekkel (akkor 2,5 és 3,5 éves volt a fiam) voltunk Riminiben. A tenger lassan mélyülő, tiszta, homokos. A tenger vize már június végén is elég meleg, fürdőzésre kitűnő. Rimininek nagyszerűen kiépített strandja van, ahol a napágyakért, napernyőkért fizetni kell (akkoriban 60 EUR/hét volt 2 napágy és egy ernyő), a strandokon a gyerekeknek játszótér áll a rendelkezésére, a felnőtteknek bárok, mini "éttermek", fitneszezési lehetőség szolgálja a kényelmét. Nagyon gyerekbarát, ajánlom mindenkinek. Főleg olasz turistákkal van tele Rimini. A helyiek kedvesek, barátságosak." (Kriszti, 2013)


"Rimini gyönyörű üdülő hely, aki kifejezetten strandolni megy, az keresve sem talál jobbat közel s távol, persze szezonban el kell viselni, hogy sokan vannak! Ugyanakkor kirándulni is jókat lehet, közel van San Marino, Ravenna, Ravenna mellett a Mirabliandia csodálatos vidámpark! aktív és passzív kikapcsolódásra egyaránt alkalmas a város és a környék is! A szállás (Hotel Grifone) csodálatos volt. A szálloda viszonylag nagy (6 emeletes), de mégis családias hangulatú. Tiszta szobák (mindegyik erkéllyel), kényelmes nagy ágyak. Tökéletes ár-érték arány! Közel van a strand (kb 50m). Ha szerencsés az ember, olyan szobát kap, amire, ha kilép, az egyik oldalt a tengert, a másik oldalt San Marino-t látja! Tökéletes elhelyezkedésű!A személyzet kedves és rendkívül segítőkész, nincs olyan amit nem tesznek meg a vendégeikért (nekünk amikor problémánk volt az étlappal, hogy pontosan hogyan is van elkészítve a kaja, akkor fogták és lefordították magyarra)! A tengerpart közel van, tiszta és gyönyörű. Zene is van a strandon, de csöndben pihenni vágyókra is gondolnak, és van hogy kikapcsolják a zenét és akkor csak a tengert hallani, meg esetleg a többi strandolót. Medence és wellnes nincs, de nem is kell, olyan közel van a tenger, hogy fölösleges! Bringázni is jól lehet a környéken, a tengerpart mentén végig van bringaút, kocogni is ugyanígy lehet. Az étterem kellemes, jó hangulatú, az ételek pedig fenségesek!" (Vista utazó, 2013)


"Rimini legnagyobb előnye, hogy vagy 12 km hosszan végig lehet sétálni a homokos tengerparton, a strandok végig napernyős nyugágyakkal, játszóterekkel várják a vendégeket. A tenger kora reggeltől késő éjszakáig nagyon kellemes, biztonságos, sokáig sekély, tele kagylókkal, kilószám lehet gyűjtögetni. A napernyős ágy bérlése elég drága, így érdemesebb saját, homokba szúrható napernyőt vinni és a szabad strandokat használni. Rengeteg étterem van, mindenhol nagyon finomakat ettünk, a fagyi és a kávé mindenhol nagyon jó volt, és a helyi borokban sem csalódtunk. A város tele van bulizó fiatalokkal, nagyon nyüzsgő éjszakai élet van, de a gyerekes családok és a romantikára vágyó párok is mindent megtalálnak, ami egy jó nyaraláshoz kell. Sok afrikai és arab árus van, de a közbiztonság abszolút jó, minden strandot biztonsági őrök őriznek, akik éjszaka is ügyelnek a rendre. A közlekedéshez nagy szükségünk volt a GPS-re, az olasz közlekedési stílus miatt csak is tapasztalt vezetőknek ajánlanám. Vasútközlekedés kitűnő, pontos, olcsó, tiszta. A tengerpart mentén végig ki van építve a bicikli út, ahol futni, görkorizni is lehet." (2015)

Odajutás

Rimini autóúton 894 kilométerre van Budapesttől. 732 kilométeres szakaszon az autópálya előnyeit élvezhetjük. Megállás nélküli vezetést számolva az autózás időtartama átlagosan 10 és fél óra. Egy útra kb. 35 ezer forint az üzemanyagköltség plusz a matricák.

Szállás

Köztudottan agusztusban a legdrágábbak a szálláshelyek. Rengeteg olasz család ilyenkor veszi ki a szabadságát és sokan ide jönnek nyaralni.  

Ajánlott szálláshelyek (2021)

3 csillagos hotelek: Hotel Senyor ,

4 csillagos hotelek: Hotel President ,

Apartmanok: Residence Cucciolo ,

-----------------------

Nem ajánlott szálláshelyek: Hotel Playa,

Közlekedés

Az óvárosban (Centro Storico) ingyenes a parkolás este nyolctól reggel nyolcig, valamint a vasárnapokon és ünnepnapokon.

Fontos tudni, hogy április 25. és szeptember 30. között a tengerparti övezetekben, sőt beljebb is, mindenhol fizetős a parkolás, óránként 1,80-2 euró közötti összegben. 

Étkezés

Olcsóbb vendéglőkben egy étel kb. 15 euróba kerül. Két főnek egy középkategóriás étteremben, háromfogásos étkezés kb. 60 euróba kerül. 

,, A pizzák szerintem nem annyira drágák Olaszországban,ha pedig, másban gondolkodtok akkor érdemes végig sétálni az éttermek előtt és megnézni az ajánlatokat árakkal együtt. Így közben látjátok is esetleg a kihozott ételek mennyiséget és tudtok viszonyítani megéri-e az árát . Legalább is Riminiben így vannak kitéve a táblák, étlapok. Viszont nekem mindig azt mondták, hogy kis trattoriákat keressek,mert azok inkább családi jellegű éttermek, mint turistaorientált viszont nem feltétlenül olcsók is." (2021)

Vásárlás

Mindennapra jut egy piac. Hétfőn: a Viserba városrészben, kedden: a Miramare városrészben, és este a Marina-Centro-ban régiségpiac, szerdán az óvárosban (Piazza Cavour), csütörtökön a Bellariva negyed strand menti sétányán, (Strandpromenade), pénteken elfelejtettem, hogy hol, de bizos van, szombaton az óvárosban, vasárnap a Torre Pedrera városrészben.

cs.o. fotója

Szórakozás

A nyári hónapokban a helyi éjszakai életben a legmenőbb bulihely a L'Altro Mondo diszkó, ami a Miramare városrészben található.

Közbiztonság

Figyelem!: A 11-es buszon zsebtolvajok dolgoznak. Éjszaka a strandokat lezárják biztonsági szolgálattal. Dacára ennek fiatalkorú bandák járnak ki a tiltott területre és örömmel kirabolnak egy olyan turistát, aki a strand területére lép. Összességében azonban Riminiben jó a közbiztonság köszönhetően annak, hogy a rendőrség éjjel-nappal nagyon figyel, és járőrözik.

Egyéb hasznos információk

  1. Minden híresztelésél és feltételezéssel szemben Riminiben a csapvíz iható, tiszta.

Strandok

A strand olaszul: spiaggia (kiejtés: szpiádzsá)

Riminiben kevés szabadstrand található. Legtöbbjük a központban, a híres körhinta közelében van, részben pedig, a San Giuliano kerületben. Szerencsére azonban a legtöbb szálláshely árában benne foglaltatik így vagy úgy a strandszolgáltatás. Ha a szálláshelyünk ilíet nem biztosít, akkor a napozóágyak, napernyők bérlése nem olcsó. Az ár függ attól, hogy az adott strand melyik sorában akarunk lecövekelni. Persze, a tengerhez közelebb lévő soroknál magasabbak az árak.  Pl. a harmadik sorban két naozóágy és egy naernyő egy napra 20 euró, egy hetes bérlet 120 euró.

Spiaggia Bagno Egisto 38

Viserba

A tenger sekély, biztonságos, szóval kisgyermekes családok számára (is) nagyon megfelelő. Hátrány: a sok giccsárús bolt és hotelek egymás hátán, nem ad kellemes háttér hangulatot.

Viserbella

Rivabella

Rivazzurra

Programlehetőségek

,, Rimini másfél-két nap alatt még egy kényelmetlenebb cipőben is könnyedén bebarangolható. Terek, épületek, szobrok, bármi szóba jöhet, hiszen az Országúton, Az édes élet, az Amarcord és még egy rakás legendás és szeretett film rendezője, Federico Fellini 1920-ban itt született.

Van egy izgalmas városrész a Tiberius császár korában megépült – és építészeti remekműként a rajta áthaladó autós forgalmat ma is stabilan kiszolgáló – boltíves híd túlsó hídfőjénél, ez a Borgo San Guiliano. Ez az apró, egykoron halászok lakta negyed idilli, színes kis házakból áll, és különlegessége, hogy a helyi művészek többek között Fellini-filmek jeleneteit festették az itteni házfalakra.

A város legendásan fehér Malatesta-templomával (érdemes belülről is megnézni), szemben a templomhoz képest jóval jelentéktelenebb, Piazzetta Teatini nevű kis terecskére jutunk. Ez egy látszatra valóban teljesen semmitmondó zug két épület között, ahol még egy könnyebb őszi szellő is megállás nélkül halad tovább. 

Ha a város szíve felé vesszük az irányt, akkor áthaladunk a Tre Martiri téren, amely az ókori Római Birodalom óta vásártérként is szolgál, ottjártamkor is egy remek bolhapiacba botlottam bele. A Tre Martiriről a Corso d’Augustón haladva – amely egy nyáron valószínűleg elviselhetetlenül túlzsúfolt, hosszú bevásárlóutca – több, a mi szempontunkból nagyon fontos részt is érintünk.

Ott van rögtön a Piazza Cavour, aminek a látványa egészen biztosan a könnyekig érzékenyíti a tisztességes Fellini-rajongót, ugyanis ez az emlékekből és látomásokból építkező film, az Amarcord ikonikus jeleneteinek egyik színhelye.

Ha Rimini, akkor kihagyhatatlan az ősszel is szikrázó tengerpart, de még inkább annak ékköve, a közvetlenül a Fellini-park mellett álló elegáns Grand Hotel. Érdemes a történelmi városrészből a büszke mediterrán palotákkal díszített Viale Principe Amadeón lesétálni hozzá, de aki nagyon elszánt, az tegyen egy kis kitérőt a párhuzamos Via Dardanellára, annak is a 10-es számú háza felé. Állítólag itt született a rendező, azonban a ház azóta jelentős átalakuláson eshetett át, és még egy emléktábla sincs a falon, úgyhogy mérget ne vegyünk erre az információra. (2017)" forrás

F. András fotója

cs.o. fotója

Olvasmányos linkek

,,Rimini látnivalókban nem szűkölködik. Elég csak megemlítenem például az Arco di Augustot, ami egy Kr. e. 28. századi római diadalív.

A diadalív alatt áthaladva, egyenesen folytatva utunk eljuthatunk a város főterére, a történelmi városközpontban a Piazza Cavourra, egy nem túl impozáns, de szép tér, a városházával, a színházzal és az elengedhetetlen kávézókkal és fagyizókkal. Kedves ismerősöm szerint itt árulják Rimini legjobb fagyiját. Az állítás valóságosságát természetesen muszáj volt leellenőrízni, így gyorsan vettünk is két nagy gombócot. Utólag a kijelentés igaznak bizonyult, hisz több helyen fagyiztunk a városban, de olyat finomat mint a főtéren nem ettünk sehol.

A város másik nagy nevezetessége a majdnem 2 ezer Tiberius híd (Ponte di Tiberio vagy Ponte D’Augusto), amit, nagy meglepetésemre, még ma is használja a forgalom, és a gyalogosok. Viszont itt az város nem ér véget és még így is megesik, hogy a turisták Rimini óvárosát is sokszor figyelmen kívül hagyják, annak ellenére, hogy bővelkedik értékes, római, és középkori, reneszánsz emlékekben. Ráadásul a hidat átlépve egy teljesen varázslatos kis negyed tárul elénk. Meglepődve és már már tátott szájjal áll az ember a városrész különböző színeiben pompázó házai előtt. Az egykori szegénynegyedbeli, színes halászházakat felújították és létrejött Rimini Borgo San Guilano negyede. A városrész egy rendkívül érdekes és hangulatos, békés, csendes darabja az egész városnak.

Riminiben akár több hosszú délutánokat el tud tölteni az ember, anélkül, hogy valamiért is aggódna. Sétálhat az óváros macskaköves utcáin vagy egy pohár bor mellett az étterem teraszán élvezheti az fent említett negyed háborítatlanságát. De ha kedve tartja akár még piknikezhet vagy csak élvezheti a napsütést a Tiberius híd mellett található hatalmas Parco XXV Aprileban.  (2016)" forrás


,, Első utunk az amfiteátrumhoz vezetett, olvastam róla, hogy van, és mint római emléket kötelező volt meglátogatni. Csak hardcore fanatikusoknak ajánlanám, mert az amfiteátrumból annyi létezik, amennyit a közeli iskola és óvoda meghagyott az utókornak, mert a maradványokat már csak becsületből tartják, de szó sincsen turistacsalogató látványosságról, ha nem tudod, mi az, akkor simán elmész mellette. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Piazza Tre Martini

Sekély e kéj

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon