ÚTIKRITIKA.HU / Olasz adriai part / Rimini


hirdetes


útikritikák


Olasz adriai part / Rimini

Rimini dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

A táblán az szerepel, hogy mely hotelek vendégei strandolhatnak az adott számozású szakaszon

Rimini dióhéjban

Helyi lakosság (2024-ben): 159,000

Rimini az Emiglia-Romana régóban található. A városnak lényegében két központja van: az egyik a zömében reneszánsz óváros, a másik a kiterjedt nyaralóövezet a tengerparton.

Rimini egykor a német turistalányok fellegvárának számított, aztán az éttermekben a német menüt az orosz nyelvű helyettesítette. Most az oroszok légijáratok hiányában nem jönnek, s így a vendégkör teljesen vegyessé vált.

Rimini kb. 6 millió nyaralót fogad egy szezonban.

Állítólag Riminiben vagy ezer hotel, vagy panzió közül lehet választani.

Rimininek kb. 15 kilométer hosszú homokos Adriai-tengeri partja van.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. A mandulafenyős utcák

cs.o. fotója

Nem tetszett

  1. A gyalogátkelőhelyeken az olasz autósnak esze ágában sincs megállni
  2. A parton végig vannak hullámtörők, ezért kicsit elveszik a tengeri érzés.
  3. A napozóágyakat drágálltam. 18 euró volt a tenger melletti (hoteles kedvezménnyel) 2 napozóágy és egy napernyő.
  4. Szerintem Bibione sokkal gyerekbarátabb hely, mint Rimini. Igaz, hogy ott is sokan vannak, de nekem szebbnek, barátságosabbnak tűnt.

Vélemények

Rimini a a nagyüzemi dimenziójú nyaraltatás egyik példája. A több száz méter széles és több kilométer hosszú tengerpartja ideálissá teszi a nagyszámú turista fogadására.

A partot szinte teljesen "beépítették" napernyőkkel és nyugágyakkal (,,nyugszékekkel", ,,nyugsámlikkal") Emellett  táblák hívják fel a figyelmet, hogy a saját törölköző homokba terítését ne is merjük a fejünkbe venni, aki szabadstrandot akar, gyalogoljon pár kilométert a kikötő melletti utolsó száz méternyi strandra.

Szomorú, hogy ennyi műanyag vackot gyártanak a "turizmus kedvéért", aztán ráerőltetik mindenkire ha akarja, ha nem, aztán a végén még az ember fejéhez is vágják, hogy milyen környezetszennyező a turizmus.

Ráadásul nem is olcsó mulatság a strandon dorbézolni, egy napernyő két ággyal átlagban 20 euró, persze az árat befolyásolja milyen messze kívánunk a víztől fetrengeni. Ez egy hétre számolva már meglátszik egy család költségvetésében, még akkor is, ha szegény gyerekeknek csak a homok jut. Cserébe a part nem valami nagy szám, sehol egy pálmafa vagy néhány szikla, viszont néha halszagot visz a szél. (2022) forrás


,, Közvetlenül a part mögött egy gyalogos korzón lehet sétálni, ennek egyes részei még épülnek. A szállodasor mögött pedig éttermekkel és kávézókkal zsúfolt főutca várja a turista hadat. Sajnos nem sétálóutca, pedig jól jönne, mert néhány étterem asztala közvetlenül az út mellett van, szerintem az autóból kinyúlva le lehetne nyúlni a sört az asztalról. Helyenként egy-egy hangulatosabb tér vagy park szakítja meg az útvonalat. A választóvonalnak számító kikötőtől északra több koktélbár és partihely található, mint szálloda és étterem. (2022) forrás


,, Rimini és Jesolo hasonló. Riminiben arra kell figyelni minél messzebb megy az ember a központtól annál putrisabb. Tapasztalatom szerint, a központból délre haladva , rosszabb a környék, rosszabbak az éttermek és a szállodák és egyben olcsóbbak is. Persze vannak kivételek. Én a 90. számú partszakasztól délebbre nem mennék. (s.j., 2021)


,, Fogalmam sincs miért olcsóbb Rimini, de ezerszer jobb mint Jesolo. Októberben voltam 2 napot, alig várom, hogy nyáron visszamenjünk. Mai napig nem értem, miért olcsóbbak itt a szállások 15-20%-kal, a többi tengerparti városhoz képest.. (2021)


Rimini városa csodaszép, a tenger is jó. San Marino egy kődobásra, nem szabad kihagyni. Nyüzsgő, finom ételek, barátságosak a vendéglátók. Jesolo nekem már túl zsúfolt volt, júliusban voltunk. Egyáltalán nem koszos egyik sem. (2021)


Rimini, Riccione gyönyörű. Minőségi, sok kulturális esemény is van nyáron. Nincs messze San Marino, es ha valaki szereti a motorozást, Misanoban a pálya, jók a bárok, a strandok, az éttermek. Van aquapark több is, tengeri akvárium, a szokásos éjjeli vidámpark, múzeumok, Mini Italia park, stb. (2021)


,, Riminit imádjuk. Nagyon hosszú tengerpart (strand), szinte minden partmenti hotelnek van szakasza. Az óváros atmoszférája fantasztikus, római kori és középkori látványosságokkal fűszerezve. Érdemes meglátogatni San Marinot, nagyon közel van, gyönyörű a látvány, egy libegővel lehet feljutni. Delfin show a közeli Riccionéban, Mirabilandia vidámpark szintén viszonylag közel. Szerintem kiváló családoknak, baráti társaságoknak vagy pároknak egyaránt. (2021)


"Imádom Riminit. Mind a két alkalommal kisgyerekkel (akkor 2,5 és 3,5 éves volt a fiam) voltunk Riminiben. A tenger lassan mélyülő, tiszta, homokos. A tenger vize már június végén is elég meleg, fürdőzésre kitűnő. Rimininek nagyszerűen kiépített strandja van, ahol a napágyakért, napernyőkért fizetni kell (akkoriban 60 EUR/hét volt 2 napágy és egy ernyő), a strandokon a gyerekeknek játszótér áll a rendelkezésére, a felnőtteknek bárok, mini "éttermek", fitneszezési lehetőség szolgálja a kényelmét. Nagyon gyerekbarát, ajánlom mindenkinek. Főleg olasz turistákkal van tele Rimini. A helyiek kedvesek, barátságosak." (Kriszti, 2016)


"Rimini gyönyörű üdülőhely, aki kifejezetten strandolni megy, az keresve sem talál jobbat közel s távol, persze szezonban el kell viselni, hogy sokan vannak! Ugyanakkor kirándulni is jókat lehet, közel van San Marino, Ravenna, Ravenna mellett a Mirabliandia csodálatos vidámpark! aktív és passzív kikapcsolódásra egyaránt alkalmas a város és a környék is! A szállás (Hotel Grifone) csodálatos volt. A szálloda viszonylag nagy (6 emeletes), de mégis családias hangulatú. Tiszta szobák (mindegyik erkéllyel), kényelmes nagy ágyak. Tökéletes ár-érték arány! Közel van a strand (kb 50m). Ha szerencsés az ember, olyan szobát kap, amire, ha kilép, az egyik oldalt a tengert, a másik oldalt San Marino-t látja! Tökéletes elhelyezkedésű!A személyzet kedves és rendkívül segítőkész, nincs olyan amit nem tesznek meg a vendégeikért (nekünk amikor problémánk volt az étlappal, hogy pontosan hogyan is van elkészítve a kaja, akkor fogták és lefordították magyarra)! A tengerpart közel van, tiszta és gyönyörű. Zene is van a strandon, de csöndben pihenni vágyókra is gondolnak, és van hogy kikapcsolják a zenét és akkor csak a tengert hallani, meg esetleg a többi strandolót. Medence és wellnes nincs, de nem is kell, olyan közel van a tenger, hogy fölösleges! Bringázni is jól lehet a környéken, a tengerpart mentén végig van bringaút, kocogni is ugyanígy lehet. Az étterem kellemes, jó hangulatú, az ételek pedig fenségesek!" (2015)


"Rimini legnagyobb előnye, hogy vagy 12 km hosszan végig lehet sétálni a homokos tengerparton, a strandok végig napernyős nyugágyakkal, játszóterekkel várják a vendégeket. A tenger kora reggeltől késő éjszakáig nagyon kellemes, biztonságos, sokáig sekély, tele kagylókkal, kilószám lehet gyűjtögetni. A napernyős ágy bérlése elég drága, így érdemesebb saját, homokba szúrható napernyőt vinni és a szabad strandokat használni. Rengeteg étterem van, mindenhol nagyon finomakat ettünk, a fagyi és a kávé mindenhol nagyon jó volt, és a helyi borokban sem csalódtunk. A város tele van bulizó fiatalokkal, nagyon nyüzsgő éjszakai élet van, de a gyerekes családok és a romantikára vágyó párok is mindent megtalálnak, ami egy jó nyaraláshoz kell. Sok afrikai és arab árus van, de a közbiztonság abszolút jó, minden strandot biztonsági őrök őriznek, akik éjszaka is ügyelnek a rendre. A közlekedéshez nagy szükségünk volt a GPS-re, az olasz közlekedési stílus miatt csak is tapasztalt vezetőknek ajánlanám. Vasútközlekedés kitűnő, pontos, olcsó, tiszta. A tengerpart mentén végig ki van építve a bicikli út, ahol futni, görkorizni is lehet." (2015)


Két napot a tengerpartnak szenteltünk: 2 napágy +1 napernyő ára 18 euro (Bagno 44), minél közelebb kéred a vízhez, annál drágább. Jòt ettünk a La Piada di Amerigoban, mindenféle töltött lepénykéik vannak, a kiszolgálás is szuper.

Egyik nap besétáltunk a belvárosba, sajnos ránk szakadt az ég, így meglátogattuk a helyi fedett piacot és megnéztük a Fellini kiállítást. Ez utóbbi két épületben kapott helyet: egy kiallítás látható a Castel Sismondo-ban, egy pedig, a Fellini Museumban, illetve a kettő közti téren is vannak installációk. A belépőjegy 12 euro – annak, akit érdekel Fellini élete, művészete, megéri. (2022)


Mi egy Ravenna felé eső külterületén laktunk. Elég jó szállást és strandot fogtunk ki. Nem volt ingyenes, de lehet használni cserébe az öltözőkabint, normális wc-t, stb. Este van igazi élet mindenki sétál, vacsorázik jól érzi magát. Leíirhatatlan volt a hangulat, a hely atmoszférája.

Viszont angolul kevesen tudtak, más külföldivel csak akkor találkoztunk, ha bementünk busszal a központba.
A végén már elég fárasztó volt, hogy olaszul kellett megszólalni, ha valamit akartunk venni...rá vagy kényszerítve, hogy konyhanyelven megtanulj, mert angolul kevesen tudnak. A szálláson a tv-ben mind a 150 csatorna olasz nyelvű volt.

Bementünk egyik nap a kikötőbe, de az óriáskerék melletti szabadstrandon nagyon fújt a szél, mert ott nem volt kőhányás, ami felfogja a hullámokat.  Így szabadstrandnak azt senkinek nem ajánlom. Kellemesebb hely a központtól távolabbi partszakasz, csak, többet kell utazni, ha a látnivalók (pl. Oltremare delfinárium) is érdekelnek. (2022)


Rimini ideális választás mindenkinek, különösen gyerekekkel, ugyanis 15 km hosszan elnyúló homokos és lassan mélyülő partszakasszal rendelkezik. Vannak fizetős és ingyenes strandjai is. Persze fürdeni bárhol lehet, ugyanis fizetni csak a napágyakért és a napernyőkért kell.
A fürdés mellett az óvárost is érdemes megnézni. Nagyon hangulatos. (l.l., 2022)


Június végén ott nyaraltunk, a tengerpart óriási, megoszlik a sok turista, nem éreztük, hogy nagy tömeg van. A part homokos és tiszta, állandóan takarították, a kukákat ürítették. Enni a strandolók az arra a célra berendezett, asztaloknál és padokkal, helyen ettek. Ja és két - három szállodánként van kijelölt partszakasz. Persze, ha máshová mész, az se baj. Nekem csak pozitív élményeim voltak. +Rimiből rendszeres buszjárat van San Marinoba, kb 1 óra az út, a buszjegy olcsó. (2023)

Odajutás

Rimini autóúton 894 kilométerre van Budapesttől. 732 kilométeres szakaszon az autópálya előnyeit élvezhetjük. Megállás nélküli vezetést számolva az autózás időtartama átlagosan 10 és fél óra. Egy útra kb. 35 ezer forint az üzemanyagköltség plusz a matricák.

Bolognából vonattal mentünk Riminibe. Óránként van járat, az út másfél óra. Másfél óra akkor, ha nincs "police intervention" és, ha a másik vonattársaság járműve nem robban le pont azon az útvonalon, amin te is áthaladnál. Odafele velünk mind a kettő megtörtént, így a másfél órából három és fél óra lett. Visszafele csak 5 percet késett. (2022)

Szállás

Köztudottan agusztusban a legdrágábbak a szálláshelyek. Rengeteg olasz család ilyenkor veszi ki a szabadságát és sokan ide jönnek nyaralni.

Bárhol is legyen a szállásunk, a part mentén közlekedő 11-es busszal gyorsan a belvárosban lehetünk. A jegy ára buszon véve 2 Euro, trafikokban 1,5 Euro.
Szállást a Miramare negyedben, Viale Ivo Oliveti sétálóutcában választottam. Tökéletes helyszín, gyalog 15 perc a reptér és a part is csak pár perc gyalog. (l.l., 2022)

Ajánlott szálláshelyek (2023)

3 csillagos hotelek: Ambienthotels Panoramic , Villa Lalla ,  Hotel Britannia

4 csillagos hotelek: Hotel Le Rose Suite, Imperiale Rimini , 

5 csillagos: Hotel I-Suite

Apartmanok: Residence Marzia , Residence Verbena

-----------------------

Nem ajánlott szálláshelyek: Hotel Playa, Villa Rosa Riviera ,

Közlekedés

Metromare

Megapolisz ez a Rimini még metro is van ráadásul tengeri 🙂 én most a JFK-ről indultam 🙂 Zárt pályán haladó elektromos trolibusz köti össze a két Adriaparti várost Riminit és Riccione-t. Talán Nyugaton ilyen olcsón 1.50 Euroért már sehol nem lehet utazni 75 percig 🙂

Ata fotója (2023)


Az óvárosban (Centro Storico) ingyenes a parkolás este nyolctól reggel nyolcig, valamint a vasárnapokon és ünnepnapokon.

Fontos tudni, hogy április 25. és szeptember 30. között a tengerparti övezetekben, sőt beljebb is, mindenhol fizetős a parkolás, óránként 1,80-2 euró közötti összegben. 

Vettunk a párommal 1-1 #Birdroller 24órás bérletet és azzal bejártuk az egész várost, a part mentén nagyon szuper bicikli út van amin gyorsan lehet haladni és nagyon élvezetes a tenger mellett “szárnyalni” ☺️!
Megnéztük a kikötőt, az óvárost majd ebédeltünk egy igazi olasz kisvendéglőben isteni tortellinit és tengeri gyümölcsei spagettit. Majd elmentünk a partra napozni és úszni egyet.
Majd az utolsó napunkon, kedden reggel a elrollereztünk az óvárosba, ahonnan indult a buszunk #SanMarinóba. A busz út kényelmes volt, de azzal számoljatok, hogy álltalában tele van, így érdemes az elő megállóhoz menni és időben felszállni. Az út oda vissza fejenként 10-10€ volt. Szerintünk teljesen megérte, gyönyörű kilátás és egy szuper kirándulás várt ott minket, szerintünk egyszer ezt mindenkinek látnia kell!
Majd vissza buszoztunk Riminibe és búcsúzóul csobbantunk még egyet a tengerben. (2022)


Rimini hatalmas város, így gyalogosan hosszú sétákat kell tennünk, ha felszeretnénk fedezni a település minden érdekességét! A városban viszont nagyon szuper kerékpárutak találhatóak a part menti sétányon, a kikötőben, illetve az óvárosban és környékén is!
Mi az elektromos rollereinkkel fedeztük fel Riminit, de ha ti is hoztok kerékpárt vagy rollert, esetleg béreltek, könnyen bejárhatjátok a város minden zugát! forrás

Étkezés

Olcsóbb vendéglőkben egy étel kb. 15 euróba kerül. Két főnek egy középkategóriás étteremben, háromfogásos étkezés kb. 60 euróba kerül. 

,, A pizzák szerintem nem annyira drágák Olaszországban,ha pedig, másban gondolkodtok akkor érdemes végig sétálni az éttermek előtt és megnézni az ajánlatokat árakkal együtt. Így közben látjátok is esetleg a kihozott ételek mennyiséget és tudtok viszonyítani megéri-e az árát . Legalább is Riminiben így vannak kitéve a táblák, étlapok. Viszont nekem mindig azt mondták, hogy kis trattoriákat keressek,mert azok inkább családi jellegű éttermek, mint turistaorientált viszont nem feltétlenül olcsók is." (2021)


Étkezés tekintetében itt mindenki megtalálja a számítását, a büfétől a luxus klubig, a hamburgertől a pizzán át a kebabig minden van, angol/ír mazochistáknak külön pubbal, nehogy véletlenül mást kelljen enni, mint a hazai kaja. A minőség hullámzó és nehéz a kirakott étlapok alapján megtippelni, mert mint már többször megfigyeltem, Olaszországban inkább az adagok és a minőség változik, mintsem az ételek ára. Egyik este olyan vékony tésztájú pizzát ettem, hogy meg kellett néznem, hogy nem közvetlenül a tányérra kenték-e a paradicsomszószt. (2022) forrás


Lisztérzékenyeknek ajánlok egy szuper gluténmentes pizzázót. Èletem első igazi pizzáját itt ettem: Rossopomodoro Rimini. Szerintem isteni volt és árban sem volt több, mint a hagyományos. (l.l., 2022)


Riminiben nagyon sok jó étterem található, ahol a pizzától kezdve, egészen a tengeri ételekig, minden finomság megtalálható az étlapokon. Ravenna városához hasonlóan itt is fogyaszthatunk piadina-t, ami egy vékony olasz lapos kenyér (palacsinta szerű) minden finomsággal megtömve. Előfordul vegetáriánus, sonkás-mozarellás, de még garnélás is!

Riminiben, viszont ha csak egy éttermet kellene kiemelnem a sok közül, az biztos a Ristorante Sabbioni lenne. Elsősorban friss és finom tengeri ételeket kínálnak, de szerintem a legjobb pizza is itt található a városban! A pincérek elképesztően kedvesek és abszolút hangulatos is a hely.

Tipp: Sajnos sokaknak ez a kedvenc éttermünk, így könnyen előfordulhat, hogy esténként még várni is kell pár percet egy szabad asztalra! Viszont ne ijedjetek meg tőle, mert nem okoz majd csalódást! (2022) forrás

Ata fotója

Vásárlás

Mindennapra jut egy piac. Hétfőn: a Viserba városrészben, kedden: a Miramare városrészben, és este a Marina-Centro-ban régiségpiac, szerdán az óvárosban (Piazza Cavour), csütörtökön a Bellariva negyed strand menti sétányán, (Strandpromenade), pénteken elfelejtettem, hogy hol, de bizos van, szombaton az óvárosban, vasárnap a Torre Pedrera városrészben.

Mi négy helyen ettünk amíg kint voltunk: az Aldiban, a Pizzeria Rustica-ban, a Pizza Micky-ben és a Pesce Azzurro-ban.
A szállástól 10 perc sétára volt egy Aldi (magyar árakkal), sokszor itt vettünk focaccia-t, hozzá olasz sajtot (gorgonzola, provolone, ricotta), olasz felvágottat (pancetta, salsiccia, prosciutto) és paradicsomot (ezeknek nem emlékszem a neveikre, de ha nem volt 15 különböző fajta, akkor nem volt egy sem). (2022)

cs.o. fotója

Szórakozás

A nyári hónapokban a helyi éjszakai életben a legmenőbb bulihely a L'Altro Mondo diszkó, ami a Miramare városrészben található.

Közbiztonság

Figyelem!: A 11-es buszon zsebtolvajok dolgoznak. Éjszaka a strandokat lezárják biztonsági szolgálattal. Dacára ennek fiatalkorú bandák járnak ki a tiltott területre és örömmel kirabolnak egy olyan turistát, aki a strand területére lép. Összességében azonban Riminiben jó a közbiztonság köszönhetően annak, hogy a rendőrség éjjel-nappal nagyon figyel, és járőrözik.

,, Bár a sziklás partokat szeretjük, Rimini homokos tengerpartja is tetszett nekünk, mert tiszta volt a víz és tele volt a kagylóval, rákkal. Annak ellenére, hogy május közepe volt, rengetegen fürödtek, mi is bemerészkedtünk. Este fél 6-kor mikor kezdtünk pakolni és indulni a reptérre, vettünk észre, hogy amíg mi napoztunk, ellopták egyikünk táskáját, benne minden irattal, telefon, stb.
Soha nem történt velünk még ilyen, rögtön pánik, kerestem ebben a csoportban is hasonló bejegyzést, hogy tudjuk, mi is a teendő ilyenkor, de nem találtam.
Végül úgy sikerült - az indulás előtt 5 órával ellopott iratok - ellenére hazajutni, hogy a reptéri rendőrségen bejelentettük a lopás és mellé tettek egy emailből kinyomtatott személyi igazolvány másolatot. Ezzel mindenhol átengedtek, nem kérdeztek semmit és végül zökkenőmentesen hazaértünk." (k. a. , 2022)

--------------------------

A tengerpart nagyon hosszú, de már 05.14-én nagyon sok helyen ki volt telepítve a napernyő - napozó ágy, az ernyők szárára van szerelve széf!!!
Biztos megéri akkor ha iratokat is kénytelenek vagyunk magunkkal vinni a partra.


Zsebtolvajokra nagyon kell vigyázni. Pl. a San Marinoba Shuttle buszra felszálláskor a tömörülő tömegben. (2022)

Egyéb hasznos információk

  1. Minden híresztelésél és feltételezéssel szemben Riminiben a csapvíz iható, tiszta.

Strandok

A strand olaszul: spiaggia (kiejtés: szpiádzsá)

Riminiben kevés szabadstrand található. Legtöbbjük a központban, a híres körhinta közelében van, részben pedig, a San Giuliano kerületben. Szerencsére azonban a legtöbb szálláshely árában benne foglaltatik így vagy úgy a strandszolgáltatás. Ha a szálláshelyünk ilíet nem biztosít, akkor a napozóágyak, napernyők bérlése nem olcsó. Az ár függ attól, hogy az adott strand melyik sorában akarunk lecövekelni. Persze, a tengerhez közelebb lévő soroknál magasabbak az árak.  Pl. a harmadik sorban két naozóágy és egy naernyő egy napra 20 euró, egy hetes bérlet 120 euró.

,, Nem olcsó mulatság a strandon dorbézolni, egy napernyő két ággyal átlagban 20 euró, persze az árat befolyásolja milyen messze kívánunk a víztől fetrengeni. Ez egy hétre számolva már meglátszik egy család költségvetésében, még akkor is, ha szegény gyerekeknek csak a homok jut. Cserébe a part nem valami nagy szám, sehol egy pálmafa vagy néhány szikla, viszont néha halszagot visz a szél. (2022) forrás


A strand homokos és többnyire fizetős. Minden "bagno" más tarifával dolgozik, van ahol a hotel árában benne van a strand díja is. Mi úgy számoltunk, hogy nekünk jobban megérte az, hogy vettünk egy napernyőt a helyi IKEA-ban és a szabad strandot használtuk. A napernyő elengedhetetlen kellék, mert semmilyen más árnyék-forrás nincs a parton. A víz nagyon lassan mélyül, viszont gyakran (háromból kétszer) nagyon szeles (28-38 km/h) az időjárás. (eszer, 2022)

Spiaggia Bagno Egisto 38

A Spiaggia Bagno Egisto 38 egy tengerparti üdülőhely Marina di Pisa-ban, Olaszországban. A tengerparti szakasz körülbelül 300 méter hosszú, és finom homokkal borított. A tengerpart sekély, így kiválóan alkalmas a gyerekek számára is.

A Spiaggia Bagno Egisto 38 része egy szolgáltatói komplexumnak, amely napernyőket, nyugágyakat és tengerparti sportfelszereléseket kínál bérlésre. A strandhoz két bár és egy étterem tartozik, ahol friss tengeri ételeket és italokat lehet kapni.

A strand közelében található egy kisebb parkoló, amelyben lehet parkolni, de időnként lehet nehéz parkolóhelyet találni a szezonban, különösen a nappali órákban.

A Spiaggia Bagno Egisto 38 környezetét jellemzi a nyugodt és barátságos légkör

A napernyők kellő távolságban vannak helyezve egymástól, a strand mindig nagyon tiszta. A strand nagyon szép és új, a napozóágyak nagyobbak az átlagosnál, és egy nagyon kedvelt, puha betéttel  vannak ellátva. Vannak szuper játékok, amelyek szórakoztatják a gyerekeket. (2023)

Viserba

A tenger sekély, biztonságos, szóval kisgyermekes családok számára (is) nagyon megfelelő. Hátrány: a sok giccsárús bolt és hotelek egymás hátán, nem ad kellemes háttér hangulatot.

Viserbella

Viserbella egy kis üdülőfalu Rimini közelében, a romagna-i régióban, Olaszországban. A tengerparti szakasz körülbelül 2 kilométer hosszú, és homokos vagy kavicsos talajú lehet, attól függően, hogy melyik részére megyünk. A part közelében több szálloda, apartman és nyaraló található, valamint éttermek, kávézók és bárok is rendelkezésre állnak.

Viserbella egy családbarát üdülőhely, és kiváló lehetőségeket kínál a tengeri sportok szerelmeseinek. A strand kiválóan alkalmas a napozásra és a fürdőzésre, és rendelkezik napernyőkkel és nyugágyakkal, amelyek bérbe vehetők. A strand környékén vannak sportpályák, ahol lehet kosarazni, teniszezni, strandröplabdázni és focizni.

Viserbella nyáron egy élénk, nyüzsgő üdülőhely, sok lehetőséggel a szórakozásra, különösen az esti órákban. Az üdülőhelyen számos szórakozóhely, bár és klub található, amelyek egész éjszakai szórakozási lehetőséget kínálnak.

cs. l. fotója

Rivabella

Rivabella Rimini tengerpartjának északi részén található. Ez a kis üdülőhely egy gyönyörű, homokos stranddal rendelkezik, amely nagyon közel van a tengervízhez. A strand a nyári hónapokban nagyon népszerű, de még mindig meglehetősen csendes és békés a többi tengerparti városhoz képest. A tengerpart ideális a családoknak és a pároknak is, akik egy nyugodt tengerparti nyaralást keresnek.

A Rivabella tengerparton találhatók napernyők és nyugágyak, amelyeket bérelni lehet, és számos sportolási lehetőség áll rendelkezésre, mint például a strandröplabda és a vízisportok. A strand mellett sétány található, ahol számos étterem, bár és üzlet található.

Rivabella kis üdülőhely, de a központban több üzlet, étterem és bár található, így minden alapvető szükséglet könnyen elérhető. A városközpont és a történelmi központ, Rimini, mindössze 10 perces autóútra található, és könnyen megközelíthető autóval, busszal vagy taxival.

p. m. fotója

Rivazzurra

Rivazzurra egy kis tengerparti üdülőfalu Rimini déli részén, Olaszországban. A strand homokos és kavicsos, és mintegy 700 méter hosszú. A strand része az "Adriai Riviérának", és számos szálloda, apartman és üdülő található a környéken.

A tengerpart ideális a napozásra és a fürdőzésre, és kínál bérelhető napernyőket és nyugágyakat. Az üdülőfalu körül számos bár, étterem és kávézó található, ahol kipróbálhatja az olasz konyhát és a helyi specialitásokat.

Rivazzurra ideális helyszín lehet a családok számára is, mivel a tengerpart sekély, így a gyermekek biztonságosan játszhatnak a parton. A tengerparti sportok szerelmesei kipróbálhatnak a vízisportokat, például a vízisíelést, a jet ski-t, a banánhajózást és a szörfözést.

A Rivazzurra számos szórakozási lehetőséget kínál, különösen az esti órákban. Számos éjszakai klub és bár található a környéken, amelyek egész éjszakai szórakozást kínálnak.

A központi Rimini városközpont és történelmi látnivalói, mint például a Tiberius híd, a középkori városfalak és a Malatesta templom, mindössze 10 perces autóútra találhatók Rivazzurra-tól, és könnyen elérhetők busszal vagy taxival.

Látnivalók

Óváros

Egy nap alatt bejárható, mert kis kiterjedésű és nem túl sok látnivaló van. Mi a többnyire reneszánsz épületekkel határolt Piazza Cavour-nál kezdtük a sétát. A tér két legfontosabb építménye a dél-nyugati végén álló színház épület és a dél-keleti oldalon található vásárcsarnok. Az 1743-ban épült, márványpultokkal ellátott, árkádos épület eredetileg halpiac volt, manapság virágárusok illetve művészek portékáit lehet hétvégente megvásárolni.


A színház épületét megkerülve található a város erődje, a manapság bokáig érő vizesárokkal körülvett és egykor a városfal részét alkotó Castel Sismondo, mely manapság kiállításoknak ad helyet. Innen a kis utcákon kelet felé haladva jutunk ki a Piazza Tre Martiri térre (Három Mártír tere), ami a második világháborúban a visszavonuló nácik által a téren felakasztott három olaszról kapta a nevét. A tér és a környező utcák hétvégén ruhapiacnak adnak helyet, úgyhogy olyankor mozdulni is alig lehet.

Piazza Tre Martiri - Ata fotója


A nyújtott téglalap alakú tér két legjellegzetesebb épülete a Brioli Palace a toronyórával és a nyolcszögletű Sant Antonio kápolna. De itt áll Julius Cézár szobra és a Rubikon folyón való átkelésének emlékműve is. Az sokáig nem volt biztos, hogy pontosan melyik folyón és hol kelt át a csapataival a polgárháborút kirobbantó vezér, de az többé-kevésbé biztos, hogy itt a téren mondta el beszédét, melyben elhangzott az "alea iacta est" azaz a "kocka el van vetve" mondat. Az emlékmű nem túl grandiózus, egy derékmagasságú kőoszlop a tér észak-keleti oldalán betorkolló utcánál, a vezér teljes alakos szobra pedig a tér észak-nyugati oldalán áll.


A tértől dél-keletre már látható a város magját lezáró, az egykori várfalból megmaradt kapu, mely Augustus császárról kapta a nevét. A városfal, illetve annak romjai egyébként elég sok helyen a mai napig láthatóak. Miután letudtuk a városnéző köröket, a maradék időt a tengerparton töltöttük. (2022) forrás


Az Arco di Augusto egy római kori diadalív Riminiben. Kr. u. 27 és 10 közötti időszakban épült a római császár, Augustus tiszteletére, és ma az egyik legjobb állapotban lévő római diadalív Olaszországban.

Az Arco di Augusto közel 9 méter magas és 8 méter széles.. A diadalív gyalogosan könnyen megközelíthető a város bármely pontjáról. A diadalív pontos címe: Via IV Novembre. A város központjától csak rövid sétára van,

Ata fotója

Programlehetőségek

Rimini a fürdés mellett különféle programokkal várja a nyaralókat. Például van Delfinárium, Mini-Olaszország makettkiállítás, vidámpark. Aki viszont érdeklődik a történelem és kultúra iránt, annak San Marino és San Leo különösen ajánlott.

San Marinoba a Bonelli busztársaság buszaival lehet eljutni legkönnyebben. A busz a pályaudvarral szemben található Hotel Napoleontól indul. A jegyet érdemes előre megvenni. A pályaudvarral szemben lévő Burger King mellett található Tabaccheria boltban árulják, oda-vissza 12 Euro felnőtteknek.

San Leo már kicsit körülményesebb. Hetente kétszer, kedden és csütörtökön szerveznek csoportos utat ide. A pályaudvar információs központjában lehet jegyet venni vagy online, de sok szállás is árulja. 22 Euro fejenként. Délutáni program, 13 órakor indul a busz. Több helyen fel lehet szállni, jegyvásárláskor jelezni kell a kívánt megállót. A program magában foglalja az oda-és visszautat, a Vár megnézését és egy kis uzsonnát is. Meglepetésemre csak olaszok voltak a csoportban és olasz nyelven folyt az idegenvezetés. Ettől függetlenül szerintem kihagyhatatlan. Kb este fél 7-re értünk vissza Riminibe. (l.l., 2022)


,, Rimini másfél-két nap alatt még egy kényelmetlenebb cipőben is könnyedén bebarangolható. Terek, épületek, szobrok, bármi szóba jöhet, hiszen az Országúton, Az édes élet, az Amarcord és még egy rakás legendás és szeretett film rendezője, Federico Fellini 1920-ban itt született.

Van egy izgalmas városrész a Tiberius császár korában megépült – és építészeti remekműként a rajta áthaladó autós forgalmat ma is stabilan kiszolgáló – boltíves híd túlsó hídfőjénél, ez a Borgo San Guiliano. Ez az apró, egykoron halászok lakta negyed idilli, színes kis házakból áll, és különlegessége, hogy a helyi művészek többek között Fellini-filmek jeleneteit festették az itteni házfalakra.

A város legendásan fehér Malatesta-templomával (érdemes belülről is megnézni), szemben a templomhoz képest jóval jelentéktelenebb, Piazzetta Teatini nevű kis terecskére jutunk. Ez egy látszatra valóban teljesen semmitmondó zug két épület között, ahol még egy könnyebb őszi szellő is megállás nélkül halad tovább. 

Ha a város szíve felé vesszük az irányt, akkor áthaladunk a Tre Martiri téren, amely az ókori Római Birodalom óta vásártérként is szolgál, ottjártamkor is egy remek bolhapiacba botlottam bele. A Tre Martiriről a Corso d’Augustón haladva – amely egy nyáron valószínűleg elviselhetetlenül túlzsúfolt, hosszú bevásárlóutca – több, a mi szempontunkból nagyon fontos részt is érintünk.

Ott van rögtön a Piazza Cavour, aminek a látványa egészen biztosan a könnyekig érzékenyíti a tisztességes Fellini-rajongót, ugyanis ez az emlékekből és látomásokból építkező film, az Amarcord ikonikus jeleneteinek egyik színhelye.

Ha Rimini, akkor kihagyhatatlan az ősszel is szikrázó tengerpart, de még inkább annak ékköve, a közvetlenül a Fellini-park mellett álló elegáns Grand Hotel. Érdemes a történelmi városrészből a büszke mediterrán palotákkal díszített Viale Principe Amadeón lesétálni hozzá, de aki nagyon elszánt, az tegyen egy kis kitérőt a párhuzamos Via Dardanellára, annak is a 10-es számú háza felé. Állítólag itt született a rendező, azonban a ház azóta jelentős átalakuláson eshetett át, és még egy emléktábla sincs a falon, úgyhogy mérget ne vegyünk erre az információra. (2017)" forrás

F. András fotója

cs.o. fotója

San Leo

Nem vagyok a szervezett utak híve, de ide nem tudtunk volna másképp eljutni (autót nem akartunk bérelni). https://www.bonellibus.it/en/linee/nm5b45ab7228afa3-80700444 A Bonelli buszos útban benne volt maga az út, a várban az idegenvezetés, valamint a túra végén kaptunk kóstolót a helyi péktermékekből (vacsiznunk aznap már nem kellett). San Leo egy rendkívül elbűvölő kis városka, gyönyörű kilátással. A kirándulás nem volt drága és nagyon különleges élmény. A busznak több megállója is volt Riminiben, mi a Miramare megállót választottuk, amihez kb. 3 percet kellett sétálnunk a szállásról. Az idegenvezetés pedig természetesen olaszul volt. (2022)

Cesenatico

Cesenatico  Rimini-től keletre fekszik. A két város közti távolság autóval kb. 25 kilométer, és az utazás általában kb. 30 percet vesz igénybe, attól függően, hogy a forgalom milyen sűrű az úton.

A leggyorsabb útvonal Riminiből az A14 autópálya használata, majd a Cesenatico kijáraton keresztül az SS16 úton való haladás. Ezenkívül a két város között számos közúti és vasúti kapcsolat is áll rendelkezésre, így a tömegközlekedési lehetőségeket is érdemes megvizsgálni, ha utazást tervez Cesenaticóba.

Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy dúsgazdag herceg Cesare Borgia aki uradalma gyöngyszeméből, Cesenából - amely 17km-re feküdt az Adriai-tengertől - közvetlen hajózható utat és kikötőt akart a nyílt tengerre.
A herceg - aki pletykák szerint VI. Sándor pápa törvénytelen gyermeke volt és Machiavelli is a Fejedelem művében ő róla vett példát intelmeiben - olyan meghatározó alakja volt a XVI.század elején az olasz politikai életnek, hogy szinte minden hóbortja valóra válhatott.

1502-ben Cesare Borgia nem mást mint a leghíresebb építészt Leonardo da Vincit nyerte meg arra, hogy tervezze meg a kikötőt és a csatornát. Végül a csatornából nem lett semmi mert hamar velencei majd pápai uralom alá került Cesena de a kikötő és a csatorna tenger felőli része a reneszánsz művészóriás da Vinci eredei tervei alapján épült meg. A tervrajz azóta is megvan.

Porto Canale Leonardesco - Ata fotói

A kikötőben és a csatornán végig ma is állnak az eredeti hajók, amelyeket augusztusban a Garibaldi fesztiválon használnak amikor arról emlékeznek meg a helyi Romagnelok hogy a hires olasz szabsagharcos itt szállt partra 1849-ben.
Cesenatico később az adriai halászat első számú központja lett, a mai napig itt található Itália legnagyobb jégverme, ahol a halat tartósították amíg nem került piacra.

A tengerparti Cesenatico amely ma nemcsak gyönyörű reneszánsz kikötőjéről híres hanem közkedvelt nyaralóhely nyáron. Hosszú homokos tengerpartjával, villáival.

Az 1950-es években volt egy építészeti kezdeményezés, hogy Adria parti városokban felhőkarcolókat építenek.
A legmagasabbat, a 35 emeletes 115 méter magas Grattacielot pont Cesenaticoban emelték amely Olaszország egyik legmagasabb felhőkarcolója. Az amúgy kétszintes kisvárosban mindenhonnan lehet látni a tornyot, jó támpont az utazóknak.
Felfedezésre fel, Cesenatico megér egy misét. (Ata, 2023)

Fellini

Fellini fantázia világában Riminiben jártam.
Az Adria parti város minden idők egyik legnagyobb olasz filmrendezőjének Federico Fellininek a szülővárosa.
Kevesen tudják de filmjei nem stúdiójeleneteit legtöbbször Riminiben forgatta, olyan szögben filmezett hogy a hosszú homokos Adria part időtlen hátteret biztosított művészi filmjeihez.
Riminiben rengeteg minden őrzi nevét, a város központi reneszánsz vára jó hátteret biztosít filmjeinek bemutatására egy interaktív sétával. (Ata, 2023)

Ata fotója

Olvasmányos linkek

,,Rimini látnivalókban nem szűkölködik. Elég csak megemlítenem például az Arco di Augustot, ami egy Kr. e. 28. századi római diadalív.

A diadalív alatt áthaladva, egyenesen folytatva utunk eljuthatunk a város főterére, a történelmi városközpontban a Piazza Cavourra, egy nem túl impozáns, de szép tér, a városházával, a színházzal és az elengedhetetlen kávézókkal és fagyizókkal. Kedves ismerősöm szerint itt árulják Rimini legjobb fagyiját. Az állítás valóságosságát természetesen muszáj volt leellenőrízni, így gyorsan vettünk is két nagy gombócot. Utólag a kijelentés igaznak bizonyult, hisz több helyen fagyiztunk a városban, de olyat finomat mint a főtéren nem ettünk sehol.

A város másik nagy nevezetessége a majdnem 2 ezer Tiberius híd (Ponte di Tiberio vagy Ponte D’Augusto), amit, nagy meglepetésemre, még ma is használja a forgalom, és a gyalogosok. Viszont itt az város nem ér véget és még így is megesik, hogy a turisták Rimini óvárosát is sokszor figyelmen kívül hagyják, annak ellenére, hogy bővelkedik értékes, római, és középkori, reneszánsz emlékekben. Ráadásul a hidat átlépve egy teljesen varázslatos kis negyed tárul elénk. Meglepődve és már már tátott szájjal áll az ember a városrész különböző színeiben pompázó házai előtt. Az egykori szegénynegyedbeli, színes halászházakat felújították és létrejött Rimini Borgo San Guilano negyede. A városrész egy rendkívül érdekes és hangulatos, békés, csendes darabja az egész városnak.

Riminiben akár több hosszú délutánokat el tud tölteni az ember, anélkül, hogy valamiért is aggódna. Sétálhat az óváros macskaköves utcáin vagy egy pohár bor mellett az étterem teraszán élvezheti az fent említett negyed háborítatlanságát. De ha kedve tartja akár még piknikezhet vagy csak élvezheti a napsütést a Tiberius híd mellett található hatalmas Parco XXV Aprileban.  (2016)" forrás


,, Első utunk az amfiteátrumhoz vezetett, olvastam róla, hogy van, és mint római emléket kötelező volt meglátogatni. Csak hardcore fanatikusoknak ajánlanám, mert az amfiteátrumból annyi létezik, amennyit a közeli iskola és óvoda meghagyott az utókornak, mert a maradványokat már csak becsületből tartják, de szó sincsen turistacsalogató látványosságról, ha nem tudod, mi az, akkor simán elmész mellette. (2017)" forrás


,, Rimini az ipari nyaraltatás egyik példája. A több száz méter széles és több kilométer hosszú tengerpartja ideálissá teszi a nagyszámú turista fogadására. A partot szinte teljesen "beépítették" napernyőkkel és nyugágyakkal (nyugszékekkel, nyugsámlikkal, ahogy a téma klasszikus művében mondják). Emellett barátságos táblák hívják fel a figyelmet, hogy a saját törülköző homokba terítését ne is merjük a fejünkbe venni, aki szabadstrandot akar, gyalogoljon pár kilométert a kikötő melletti utolsó száz méternyi strandra. Szomorú, hogy ennyi műanyag vackot gyártanak a "turizmus kedvéért", aztán ráerőltetik mindenkire ha akarja, ha nem, aztán a végén még az ember fejéhez is vágják, hogy milyen környezetszennyező a turizmus. Pazar. (2022)" forrás

Fotóegyveleg

s.g. fotója

Malatesata vár - Andrea fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon