ÚTIKRITIKA.HU / Szicília / Siracusa!Szirakúza


hirdetes


útikritikák


Szicília / Siracusa!Szirakúza

Siracusa dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

u.n. fotója

Siracusa dióhéjban

Írják így is: Szirakúza

 • Siracusa kb. 122 ezres város Szicília délkeleti részén, a tengerparton. Óvárosa egy Ortigia nevű szigeten fekszik.
 • Siracusa az ugyancsak Siracusa nevű tartomány központi városa.
 • A városban a közbiztonság problémamentes, szicíliai viszonylatban jó.
 • Siracusa volt Archimedesnek, az ókori világ egyik legnagyobb matematikusának és feltalálójának az otthona. Itt született és itt hunyt el (i.e. 3.században). Olyan találmányokat fejlesztett ki pl., mint a csavarszivattyú víz emelésére alkalmas egyszerű gép (Archimedes-csavar) vagy a tükrök segítségével történő tűzgyújtás módszere.
 • Na és persze: Minden vízbe mártott test, a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlya (kisangyalom) 
 • Siracusa városában található egy múzeum, amit kifejezetten Archimedesnek és munkásságának szentelnek. A múzeum interaktív kiállításokat kínál, amelyeken keresztül felfedezhetjük a matematika és a fizika csodáit.

Ata fotója

Fő látnivalók:

 • Ortigia (olasz kiejtés: órtidzsá)
 • Az óváros
 • A dóm
 • A katedrális

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A víz által körülölelt óváros a girbegurba utcácskáival
 2. Az óvárosi piac reggel a friss halakkal, gyümölcsökkel és sajtokkal
 3. Ortigia épületei hajóról (Sándor Mátyás feeling)
 4. Ortigia utcái az esti fényekben
 5. A Gelati di Vini, a város legnépszerűbb fagyizója

Nem tetszett

 1. Hétvégén a megszokotthoz képest is túl nagy turistatömeg

Vélemények

Taorminából egy átszállással fejenként 11,5 euróért jutottunk el Szirakúzába. Ez a város egyszerűen elbűvölt, mintha Szaloniki és Valletta ötvözete lenne. Nagyobb terek, szélesebb utcák, homokszínű, díszes, erkélyes házak és kikötő, hajó, amíg csak a szem ellát.

A városról ódákat tudnék zengeni, nekem annyira tetszett, akár oda is költöznék. Az esti hangulat pedig, mikor mindenki beül egy étterembe vagy bárba a kikötő mentén, hallgatja a muzsikusokat, énekelnek és élvezik az életet. Szerelem volt első látásra! Szirakúza már egy fokkal (vagy kettővel) olcsóbb, mint Taormina volt, itt már vannak nagy szupermarketek és a legtöbb termék nem drágább, mint itthon. Ha az ottani fizetéseket nézzük, akkor pedig kifejezetten olcsók. Itt turistával nem sokkal találkoztunk, aki volt, az is olasz. Egy pici piac is található itt, olyan termelői fajta. (2020)

Ata fotója

"Siracusába menet mindenki felolvassa a saját bedekkeréből az ide vonatkozó részeket, azt javaslom, hogy aki az úti beszámolómat olvassa, tegye ugyanezt. Annyit mondhatok: a könnyező madonnát nem sikerült megtalálnunk, de helyette láttunk kajakpólózó srácokat a belvárost a szárazfölddel összekötő egyik híd mellett, és láttunk elegáns üzleteket, én kívülről, a társaságunkban levő lányok belülről. A hosszadalmas andalgás ellenére megtaláltuk a csodálatos belvárost, feelingeltünk egyet, megtaláltuk a városka egyik cukrászdáját is, ahol nem annyira a fagyit, mint inkább az általunk vitt pisztáciát habzsoljuk. Egy croissant-on kívül semmit sem ettünk napközben, megteltünk ugyanis a látnivalókkal." (G.L)


,, Szirakúzába egyenesen a cataniai reptérről is indulnak buszok. Alig több mint 1 óra zötyögés az Aeroporto di Catania-Fontanarossáról, és már sétálhatunk is az Ortigia sziget felé, ami a jól elhatárolt helyi óvárosi rész tipikus szűk utcákkal, váratlanul támadó robogókkal, 10 fokban is fagyizó helyiekkel és a sikátorokban terjengő friss öblítőillattal.

És igen, valóban van macskaszar és szemét az utcán, de aki a tiszta járdák miatt utazik külföldre, az nem is érdemli meg ezt a mocskosan gyönyörű szigetet.

Ortigiában az első út a templom utáni legfontosabb közösségi helyre, a piacra vezet, ahol például az imént említett narancsligetek legszebb darabjait kaphatjuk meg szimpatikus összegekért. Ennél sokkal látványosabbak a hatalmas kardhalfejek, melyek árnyékában a tenger színe-java hever jégágyon. A piac még zárás után is inspiratív hely, és ekkor legalább tolongás nélkül vehetjük szemügyre a részleteket. (2017)" forrás


,, Nehezen tudok rangsorolni, annyi szép város láttunk Szicíliában. De talán Siracusa volt a legszebb. Fekvése (félsziget, amelyet minden oldalról a tenger vesz körül), és sokarcúsága (XIX. századi előváros, barokk főtér, kereskedők és halászok sok száz éves otthonai, ókori görög maradványai) varázsolt el. Mindez szorosan egymás mellett, alig 40 hektáron (Kb. hat focipálya.). Nem csak engem ragadott magával a háromezer éves múltra visszatekintő település; Cicero minden városok legszebbiként nevezte. (2017)" forrás

l.s. fotója

,, Siracusa belvárosa sok újdonságot nem adott - utólag persze bánom, hogy nem vettünk valamit a fűszer és halpiacon, de már mindegy -, úgyhogy új kalandok után néztünk Pantalica romjainál. Siracusa görög/római központja ugyanis megosztva kapott UNESCO világörökségi jelzést, méghozzá Pantalica kőbe vájt emlékeivel, csak ezek jóval kevésbé világhírűek, nehezebben is lehet őket megközelíteni. Kacsakaringós utakon kell felfelé menni, aztán lefelé, majd megint fel, és az egész út odáig nem más, mint egy raliverseny hegyi szakaszai, ami egy ideig még csak-csak mókásak, aztán inkább fárasztóak. (2017)" forrás


,, A barokk óváros történelmi utcácskái kanyarognak, eltévedni is öröm bennük. Hát még nézni, ahogy reggel leereszkednek rájuk a felhők, miközben csipegetjük a ricottás sütit friss szicíliai szőlővel!

Ragusa Superiore-ban, az 1693-as földrengés után épített új városrészben főként az embereket figyeltük. A kifogástalan eleganciájú idős urakat, akik a tereken ücsörögve vagy lófrálva napestig jóízűen pletykálnak – úgy fest, itt ez nem az asszonyok dolga. A „mammák” otthon főznek, a templomba viszont ők is úgy kiöltöznek és olyan vidám csoportokban vonulnak, hogy rájuk nézve felderül a szívünk!" forrás


Siracusára elég 4-5 óra.


Szállásválasztás

Siracusa (olaszul: Siracusa) számos érdekes látnivalóval rendelkezik, így a szállást érdemes olyan városrészben keresni, amely nyugodt és csendes, de könnyen megközelíthető a város nevezetességei. Az egyik ilyen városrész az Ortigia sziget, ami Siracusa óvárosának központja. Itt megtalálhatók a város legfontosabb látnivalói, mint például az Apollón-templom, a Duomo (Szűz Mária katedrális), az Arethusa forrás és az Archimedes múzeum. Az Ortigia sziget kellemes sétára alkalmas, tele van hangulatos terekkel, kávézókkal, éttermekkel és butikokkal.

Az Ortigia szigeten kívül a Belvedere nevű városrész is jó választás lehet. Ez a város északi részén található, és gyönyörű kilátással rendelkezik a tengerre. A Belvedere területén sok zöldterület található, és itt található a Siracusa nevezetességeihez vezető főútvonal is. A Belvedere területén kényelmesen lehet sétálni, és több kiváló szálláshely is található a területen.

Mindkét városrész jó választás lehet, attól függően, hogy melyik rész vonzóbb Önnek. Az Ortigia sziget azért lehet ideális, mert központi helyen található, és több étterem és szórakozóhely található a közelben. A Belvedere területe azonban nyugodtabb, csendesebb és zöldövezeti környezetben fekszik.

Az óvárosban a VarcOrtigia Bed and Breakfast volt a szállásunk, amit Taorminában foglaltunk előző este. Az eredeti terv szerint Cataniában lettünk volna már csak, de isteni szerencse, hogy végül mégsem így döntöttünk. A reggelis szállásért 103 eurót fizettünk. (2020)

Étkezés

Siracusának számos kitűnő étterme és vendéglője van, ahol kipróbálhatja a helyi ételeket.

Az egyik ilyen ajánlott hely a Caseificio Borderi, amely egy sajtkészítő és szendvicsező hely, ahol a helyi és olasz ételekkel kínálnak. A szendvicsek töltelékei között megtalálhatók a helyi sajtok, sonka, olíva, friss paradicsom és más friss, minőségi alapanyagok. A hely nagyon népszerű, és szinte mindig zsúfolt, de megéri az árakat, és egy igazán helyi élményt kínál.

Egy másik ajánlott hely a trattoria Al Girotondo, amelynek menüje főleg a helyi, hagyományos olasz ételekre összpontosít, mint például a tésztaételek, a tenger gyümölcsei és a grill ételek. Az étterem belső tere egyszerű, de kellemes, és az étel minősége kiváló.

,, Van egy bolt, ami akkor is nyitva van, amikor az árusok már elpakoltak és a maradék halak már a halakkal alszanak, vagy éhes macskaszájak vendégszeretetét élvezik. Andrea világhírű street food fellegvára, a Caseificio Borderi kihagyhatatlan állomása kell hogy legyen egy szirakúzai gasztrotúrának, a mester ugyanis 5 euróért a világ legjobb alapanyagaiból improvizál óriási szendvicseket. Bármely napszakban minimum egy órát kell sorakozni, de megéri, mert elképesztő pecorinokat, marinált paprikát, aszalt paradicsomot, bivaly mozzarellát és az isten tudja, mi minden földi áldást kóstolhatunk, szóval mire elérünk az 5 eurós szendvicsünkig, már tele is leszünk Szicília esszenciális ízeivel." forrás


,, Andrea Borderi a Caseificio Borderi nevű üzletben friss alapanyagos szendvicskölteményeket kreál XXL-es méretben, tízből tizenegy pontos ízzel (baráti áron). A munkáját nézni is élmény, mozdulatai a tökéletességig megkoreografáltak. Sajtkészítőnek tanult, majd a család kézműves sajtjait az Ortigia Marketen árusítva egyszer csak úgy döntött: továbbképzi magát szendvicsessé. Vele indul (vagy zárul, attól függ, merről érkezünk) a tenger gyümölcseit gazdagon mérő piac utcája, ahol a halasok portékájukat még az átlagszicíliai családokét is lepipáló hangerővel kínálják. (2020)" forrás

Egyéb hasznos információk

1. Siracusa legsegítőkészebb turisztikai irodája az Ortigia-szigeten található, a Via Maestranza 33. szám alatt (tel. +39-0931-464-255).

A Via Mirabella 29. szám alatt található egy városi iroda is (tel. +39-0931-464-657, www.comune.siracusa.it/essereturista/turismo/home.htm).

Van egy iroda a Via San Sebastiano 45. szám alatt (tel. +39-0931-67-710, a San Giovanni katakombákkal szemben.

Végül van egy információs kioszk a Largo Anfiteatro régészeti övezetének bejáratánál (tel. +39-0931-60-510).

Látnivalók

Siracusa is bővelkedik templomokban, de az egyik legizgalmasabb látnivalója egy régészeti park, melynek része egy hatalmas ókori görög színház, mely 16000 néző befogadására is alkalmas volt és egy római amfiteátrum is. A 7. században épült székesegyház különlegessége pedig, hogy az i.e. 5. században épült Athéné templom romjaira épült rá. Így a jelenlegi katedrális falaiban még ma is láthatóak a régi templom dór oszlopai. (l. v., 2023)

Óváros

Minimum 3-4 órát kell szánni a gyalogos bejárására. (Autót persze parkolóban hagyni.)

Az óváros több mint 2700 éves, és a világörökség részét képezi.

A régi város központjában található a Piazza del Duomo, amelyen a Szirakúzai Dóm (Duomo) és a körülötte álló épületek találhatók, mint például a palazzo Beneventano del Bosco és a palazzo Senatorio. A Piazza del Duomo a város egyik fő látványossága, és az egyik legimpozánsabb történelmi terek közé tartozik.

Az óvárosi terület másik fontos látványossága az ókori görög színház, amely az egyik legnagyobb a világon, és amely ma is használatban van. Az épület kivételesen jó állapotban van, és több ezer embernek biztosít helyet az előadásokra.

A szűk sikátorok és a labirintus-szerű utcák, az antik római épületek és az ókori görög templomok, valamint a barokk paloták és kertek egész sorát sorakoztatják fel a városban. Az óváros különösen gazdag keresztény szent helyekben, köztük számos templomban, kolostorban és székesegyházban.

n. cs. fotója

Dóm

A szirakúzai dóm, más néven a Szűz Mária-templom, egy lenyűgöző épület. Az ősi görög és római építészeti stílusok keveredése, valamint a normann, a bizánci és az aragóniai stílusok ötvözése révén egyedülálló művészeti alkotás.

Az épület története az antik korban kezdődik, amikor a helyén a görögök Apollón templomát állították fel, majd ezt később a rómaiak Jupiter temploma követte. A középkorban az épületet átalakították keresztény templommá, majd a normann uralom idején újraépítették, azonban a bizánci hatásokat is megőrizték.

Az épület homlokzata egyedülállóan díszes, melyben a normann és a bizánci stílus jegyei vegyülnek. A dóm belseje is rendkívül gazdag, díszítése középkori mozaikokból, freskókból és faragott díszítésekkel készült kápolnákból áll.

Az egyik legimpozánsabb jellemzője a dóm alatti kripta, ahol a Santa Lucia és a Santa Marziano mártírok ereklyéi találhatók. A kripta hosszú folyosói és díszített oszlopai lenyűgözőek, és az egyik legfontosabb látványosság a dóm látogatói számára.

s. l. fotója

Olvasmányos linkek

"Szirakúza óvárosának szűk utcácskái, középkori épületei közt jólesett eltévedni, egy-egy gelato-t vagy cannoli-t majszolni amíg ki nem értünk a gyönyörű főtérre. Hiába kattintgattam a fényképezőgépet, annál szebben úgysem lehet bemutatni ezt a helyet, mint ahogy Zsigmond Vilmos tette a Maléna című filmben. A dóm barokkos homlokzatához képest visszafogott volt a belső, ezért inkább a tér és az óváros többi részét vettük alaposan szemügyre. A mediterrán hangulathoz hozzátartoztak a templom oldalában bandázó helyi vagány gyerekek, a virágos ládaként újraéledt régi babakocsi és a hajót ábrázoló Bed&Breakfast kerámia cégér is. (2015)" forrás

,, A házi nénink javasolta, hogy ide vasárnap menjünk. Nem tudom, hogy ennek köszönhető vagy az előszezonnak, de egészen a félszigetre be tudtunk menni és parkolni, ami irtó kényelmes volt. Nagyon tetszett Siracusa! Hangulatos kis utcák, szembe ötlő tisztaság, könnyen bejárható, érződik a történelme, a sok látogató eloszlik a félszigeten. Kellemes sétány a tenger mentén, de feltétlen érdemes kicsit elveszni az óvárosában. Utólag bánjuk, hogy nem neveztünk be hajókirándulásra. A kikötőben egymást érik a 40 illetve 70 perces kirándulást ajánlók 10, 15 illetve 20€ áron. (2012)" forrás


,, Történelmi és kulturális élményekért irány Szürakúza, amit Cicero a legnagyszerűbb és legszebb görög városnak nevezett. Ma itt található Görögországon kívül az egyik legnagyobb „gyűjtemény” az értékes ókori romokból, amelyek között görög színházat és római amfiteátrumot is lelhetünk. Szánjatok rá egy napot, a felét töltsétek a romok között, a másik felét pedig Ortigia aprócska szigetén, ahol Apollo temploma lenyűgöző látványosság! Ráadásként pedig a roppant hangulatos szabadtéri élelmiszerpiacon helyi finomságokat vásárolhatunk vasárnap kivételével. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Ata fotója

l.s. fotói

Az ott távolabb a Santuario Madonna delle Lacrime (kegytemplom, avagy bazilika) -  Ata fotója

Arkhimédész- szobor Megvan! Heuréka - Ata fotója

A fenevad megette az ember mindkét karját, aztán eljátsza a meghunyszkodott eb szerepét. - Ata fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Horváth Rita, 2022. 12. 16. 19:35
A Kr.e. 733-ban, a korinthoszi Archiász által alapított Siracusa (Συράκουσαι) az ókor egyik legnagyobb, legnépesebb, katonailag és gazdaságilag Szicília legerősebb, legfejlettebb városállama, és nem utolsó sorban Archimédesz polihisztor tudós szülőhelye volt. Valódi megapolisz. Itt volt mindenből a legnagyobb, vagy a legelső: A legelső kőtemplom, a legnagyobb színház, áldozati oltár és erődítmény. Itt adták elő a legelső görög komédiát. Fénykorában, a kr. e. 5.-4. sz.-ban 250 000 lakosa lehetett. Ma már a hajdani 5 városrészből csak 3-ban laknak, mintegy 113 000-ren, 2700 év fejlődés után…
A szerző szicíliai idegenvezető. Elérhetőség: rithorv@hotmail.com 00393420613039, web: https://idegenvezetotaorminaszicilia.wordpress.com/siracusa/


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Autóbérlés Szicíliában!!! Autóbérlés Szicíliában!!!
Online autóbérlés a Vistánál
Béreljen autót itthonról online - kellemetlenségek nélkül!
SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes