ÚTIKRITIKA.HU / Velence és Mestre / Velence látnivalói


hirdetes


útikritikák


Velence és Mestre / Velence látnivalói

Általános tanácsok | Canal Grande | Szent Márk tér | Szent Márk-székesegyház | Dózse-palota | Campanile | Santa Maria dei Miracoli | A legszebb paloták | Cannaregio negyed | Castello negyed | Dorsoduro negyed | Santa Croce negyed | San Polo negyed | Teatro La Fenice | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Hódos Anita fotója

.

Általános tanácsok Velence felfedezéséhez

,, Kerültük a főbb ütőereket, a hajszálereken mászkáltunk, minden széles utcán gyáván rohantunk keresztül. Sokszor vissza kellett fordulni, mert a sikátorunk egyszerűen egy kanálisban ért véget. De a vízre nyíló bejárati ajtók látványa és
az eldugott utcácskán kéz a kézben andalgó öreg olasz pár megérte a kitérőt.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem élveztem a világhírű Rialto-hidat. Gyönyörű, semmihez sem fogható hangulata van. De az élménybe bele tud rondítani egy húszfős, sikítva ordító középiskolás csoport. A Szent Márk-székesegyház is lélegzetelállító épület, de ha kétezer színes dzseki közül kell kilesni a kupolára, az sokat levesz az élményből. (2017)" forrás

M. Dávid fotója

,, Ha szeretnénk igazán megismerni Velencét, azt nem a Szent Márk téren fogjuk, ahol a galambetető és erőszakosan rózsát áruló indiaiakat fogjuk kerülgetni. Szó szerint vesszünk el a szűk utcákon! Mivel szigetről van szó, túl messzire nem kódoroghatunk el, de megismerhetjük a velenceiek mindennapjait és a városka hangulatát.

Velencéhez idő kell! Lehetőleg olyan idő, ami nincs előre megtervezve, mert minden zugában meglepetések várnak ránk. Könnyebb élvezni az elveszettséget, ha nem kell azon aggódnunk, hogy odaérünk-e időben az adott múzeumhoz vagy látványossághoz. A furcsa utcatáblák is „segítenek” az elveszésben, hiszen csak a kerület neve és egy házszám van rajtuk, az pedig édeskevés a magunkfajta turistáknak. Ha konkrét helyekre akarunk eljutni, mint például egy eldugott pasztázó a sziget sarkában, használjuk az előre letöltött térképet a telefonunkon és a GPS-t, amely jelzi, hol vagyunk éppen.

Lássuk Velencét teljes pompájában, amikor a legszebb arcát mutatja! Ennek két módja van: kora reggel, mikor turisták többsége még nem kerekedett fel, illetve a hatalmas tengerjárók még nem érkeztek meg, illetve este, amikor a többség már nyugovóra tért vagy elhagyta a kikötőt. Ekkor hallható a város természetes morajlása, s egyfajta idilli békesség lengi be Velencét. " forrás

K. Zsuzsa fotója

,, Velence varázsa talán akkor ér el minket, amikor megérkezünk a Szent Márk-térre. Jobbról magasodik fölénk a Dózse Palota, előttünk pedig a Bazilika és a Campanile. Mögöttünk hullámzik a tenger, a sirályok a fejünk felett szállnak. Ezek a madarak itt olyanok, mint náluk a galambok. Mindenhol ott vannak és nem félnek az emberektől. Felemelő érzés végigsétálni a téren, valóban különleges valamilyen megmagyarázhatatlan okból. Sok riogató véleményt hallottam, hogy óriási tömeg lesz a téren, és nem lehet majd belépni, ehhez képest semmi ilyet nem tapasztaltam. Természetesen sok turista volt a helyiek mellett, de ez minden felkapottabb turisztikai városban így van, nem éreztem ezt negatívumnak.

Sem a Bazilikába, sem a Dózse palotába nem mentem be, mivel kilométeres sorok álltak előtte. Helyette nyakamba vettem a várost. A szűk kis utcákon kanyarogva eljutottam a Ponte di Rialto-ig, Velence legnagyobb hídjáig. Innen csodásan rálátni a Canal Grande-ra, a kis csónakokra, gondolákra, és a művészien díszített homlokzatokra. A híd faragása és díszítése is figyelemre méltó, a hófehér építményre a partról is érdemes visszanézni, hiszen így is fenséges látvány tárul a szemünk elé. (Esetleg itt tud feltorlódni az embertömeg, mivel mindenki ki szeretne jutni a korlátig, s amíg nézelődnek, a többi ember várja a felszabaduló helyeket.) (2018)" forrás

M. Dávid fotója

Canal Grande

Velence fő és gigantikus vízi útja partján méltóságteljes reneszánsz palotákkal, a vízen színes, látványos gondolákkal és vaporettókkal. Természetesen hajóról a leglátványosabb. Nem kell ehhez turista városnéző hajó, elég a menetrend szerinti, annak is a szabadtér farrésze. Szerintünk a Canal Grande-n nincs sok értelme gondolázni, az inkább érdekes a keskeny vízi utakon. Fotózás szempontjából a Szent Márk tér irányába történő hajózás a legjobb szög. Ügyelni kell e tekintetben, hogy az adott napszakban merről süt a nap.

Vaporettoval az adott vonal járatirányának függvényében az utazás lehet 10 perc, de akár 45 is. A csúcsidőszakokban a hajók dugig tele vannak, főleg az 1-es és a 2-es járat. Érdemes esetleg többnapos jegyet venni. Este 10 után már nincs annyi ember a vaporettokon. A látvány romantikus jellegét némileg rontja a túl sűrű hajó- és embertömeg.

A gondolázás a mai napig nagyon közkedvelt program. Egyénileg kell a gondolással megegyezni, de nem lesznek ebben nagy meglepetések. Valójában mindenki ugyanannyiért adja a szolgáltatást, nappal 80-85 euró fél órára. Este, ami sokkal romantikusabb, ugye, 100 euró alatt nincs megegyezés. Ezért  általában négy fő fér el a gondolában, de kettőnek is ugyanennyi.

Fondaco Dei Tedeschi- bevásárlóközponttá alakított reneszánsz palota. Olyan, mint a hasonló  paloták, egyetlen nagyon kiemelkedő különbséggel: tetőterasza látogatható belépődíj ellenében. 10.15-től 7-ig általában nyitva is van, 15 percet tölthet ott az egyszeri látogató. Érdemes kipróbálni.

Szent Márk tér

Velencében a Szent-Márk téren tilos etetni a galambokat. Súlyosan büntetik a szabálysértőket, és az engedetlen turistákat akár ki is toloncolhatják a városból. A galambok ugyanis komoly károkat okoznak a történelmi épületeken és szobrokon, s ezért a városvezetés szeretné ha a galambokból kevesebb szokna ide.

M. Dávid fotója

K. Zsuzsa fotója

Szent Márk-székesegyház

Hódos Anita fotói

M. Dávid fotója

Dózse-palota

Olaszul: Palazzo Ducale (pálácco dukále)

M. Dávid fotója

Campanile

M. Dávid fotója

Rialto

K. Zsuzsa fotói

Santa Maria dei Miracoli

Jön!

A legszebb paloták

Ca'd' Oro

k.o. fotója

Palazzo Grassi

l. d. fotója

Cá Foscari

n. r. fotója

Palazzo Vendramin

Cannaregio negyed

A Velencei Cannaregio negyed egyike Velence legnagyobb és legészakibb területeinek. Itt található a város egyik fő bejárata, a Santa Lucia pályaudvar. A negyed gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és néhány jelentős látványosságot kínál a látogatóknak.

Történelem: Cannaregio a középkori időkben egy fontos zsidó közösségi és kereskedelmi központ volt, és ma is megtalálhatók itt a zsidó kulturális emlékek, például a zsinagóga és a zsidó gettó.

Látványosságok: A Cannaregio negyedben található számos érdekes látnivaló közé tartozik a Santa Maria dei Miracoli templom, a Ca' d'Oro palota és a Madonna dell'Orto templom, amely Tintoretto egyik legjelentősebb művészeti alkotásainak otthont ad.

Kis utcák és hidak: A negyedet kisebb utcák és hídszerkezetek átszövik, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a város egyediségét és varázsát.

Gasztronómia: Cannaregioban megtalálhatók az autentikus velencei éttermek és kávézók, ahol kipróbálhatja a helyi konyha különlegességeit, például a tenger gyümölcseit és a friss tésztaféléket.

Kikapcsolódás: A negyed különféle parkokkal és terecskékkel is büszkélkedhet, ahol a látogatók pihenhetnek és élvezhetik a kellemes időt.

Castello negyed

A Velencei Castello negyed az egyik legnagyobb és legismertebb területe Velencének. Gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és számos érdekes látnivalót kínál a látogatóknak. Íme néhány fontos dolog, amit érdemes tudni róla:

Történelem: A Castello negyed volt Velence egyik eredeti területe, és az egyik legrégebbi része a városnak. Történelmi jelentősége miatt számos fontos eseménynek volt a színtere.

Szent Márk tér és környéke: A Castello negyedben található Velence egyik legismertebb területe, a Szent Márk tér, amely otthont ad számos fontos épületnek és látványosságnak, mint például a Szent Márk bazilika és a Dózse-palota.

Szigetek: A Castello negyedhez tartoznak olyan kisebb szigetek is, mint például a San Pietro di Castello, amelyen a Velencei püspöki székesegyház található.

Látványosságok: A negyedben található számos más látnivaló is, például a San Zaccaria templom, a San Giorgio dei Greci ortodox templom és a Scuola Grande di San Marco.

Hagyomány és kultúra: A Castello negyedben megtalálhatók a hagyományos velencei kávézók, éttermek és üzletek, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy részt vegyenek a város kulturális és társadalmi életében.

Dorsoduro negyed

A Velencei Dorsoduro negyed az egyik legbájosabb és legvonzóbb területe a városnak. Gazdag kulturális élettel, művészeti intézményekkel és gyönyörű építészettel rendelkezik. Íme néhány fontos dolog, amit érdemes tudni róla:

Művészet és kultúra: A Dorsoduro negyed otthont ad számos művészeti galériának, múzeumnak és művészeti iskolának, köztük a Gallerie dell'Accademia-nak, amely gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a velencei reneszánsz festészetről. Emellett a Peggy Guggenheim Gyűjtemény is itt található, ahol modern művészeti alkotásokat lehet megtekinteni.

Gyönyörű építészet: A negyedben található számos gyönyörű palota és templom, amelyek lenyűgöző építészeti részleteikkel és történeteikkel vonzzák a látogatókat. Ide tartozik például a Santa Maria della Salute bazilika, amely ikonikus látnivaló Velencében.

Kis utcák és terecskék: A Dorsoduro negyedben sétálva felfedezheti a bájos kis utcákat és tereket, ahol helyi éttermek, kávézók és üzletek találhatók. Ez a terület tökéletes a városi felfedezésre és a hangulatos hangulat élvezetére.

Giudecca-sziget: A Dorsoduro negyed déli részén található a Giudecca-sziget, amely egy csendesebb és kevésbé turisztikai terület. Itt találhatók például a hagyományos műhelyek és a helyi lakosság otthonai.

Éjszakai élet: A negyednek van egy élénk éjszakai élete is, különösen a Campo Santa Margherita környékén, ahol számos bár és étterem található, ahol élőzene és jó hangulat várja a látogatókat.

Santa Croce negyed

A Velencei Santa Croce negyed a város egyik kevésbé ismert területe, de mégis érdekes látnivalókkal és jellegzetességekkel rendelkezik. Íme néhány fontos dolog, amit érdemes tudni róla:

Elhelyezkedés: A Santa Croce negyed Velence északi részén található, és közel van a város fő bejáratához, a Piazzale Roma-hoz. Ez a terület könnyen megközelíthető a buszokkal és autókkal, így sok látogató erre a területre érkezik, amikor először érkeznek a városba.

Kis csatornák és hídszerkezetek: A Santa Croce negyedben megtalálhatók a tipikus velencei kis csatornák és hídszerkezetek, amelyek a város egyedi hangulatát adják. Ezek mentén sétálva felfedezheti a helyi életet és hangulatot.

Látványosságok: Bár ez a terület kevésbé turisztikai jellegű, mégis találhatók itt érdekes látnivalók, például a San Giacomo dell'Orio templom, amely egy középkori templom lenyűgöző belsővel.

Hagyományos piacok és üzletek: A negyedben találhatók hagyományos velencei piacok és kis üzletek, ahol helyi termékeket és kézműves árucikkeket lehet vásárolni. Ez lehetőséget ad a helyi kultúra és ízek felfedezésére.

Nyugodt környezet: Mivel a Santa Croce kevésbé turisztikai jellegű, ez a terület általában csendesebb és nyugodtabb, ami ideális lehet azoknak, akik szeretnének egy kis menekülést találni a város nyüzsgésétől.

Bár a Santa Croce negyed nem olyan ismert vagy látogatott, mint más részei Velencének, mégis lehetőséget nyújt arra, hogy közelebbről megismerje a város autentikusabb és kevésbé ismert oldalát.

San Polo negyed

A Velencei San Polo negyed egyike a város történelmi negyedeinek, és számos érdekes látnivalóval és jellegzetességgel rendelkezik. Íme néhány fontos dolog, amit érdemes tudni róla:

Elhelyezkedés: A San Polo negyed Velence központi részén található, és egyike a város hat fő negyedének. Közvetlenül a Rialto hídtól délre helyezkedik el, ami egyike a város legrégebbi és legismertebb hídjainak.

Rialto piac: A San Polo negyedben található a híres Rialto piac, ahol friss gyümölcsöket, zöldségeket, halakat és egyéb helyi termékeket lehet vásárolni. Ez a piac hagyományosan a velencei lakosok és a látogatók kedvelt célpontja.

Rialto híd: A San Polo negyed a Rialto híd szomszédságában található, ami Velence egyik legikonikusabb látványossága. Ez a híd a Canal Grande felett ível át, és lenyűgöző kilátást nyújt a városra.

Gasztronómiai élmények: A negyedben számos hagyományos velencei étterem és bár található, ahol megkóstolhatja a helyi konyha különlegességeit, például a tenger gyümölcseit és a friss tésztaféléket.

Látnivalók: San Polo több fontos látnivalót is kínál, például a Santa Maria Gloriosa dei Frari bazilikát, amely egy lenyűgöző reneszánsz épület, valamint a Scuola Grande di San Rocco-t, amely Tintoretto műveit őrzi.

Hangulatos utcák és terecskék: A San Polo negyed kanyargós utcái és békés terei lehetővé teszik a látogatók számára, hogy elmerüljenek a város hangulatában, és felfedezzék a helyi életet.

Teatro La Fenice

A Teatro La Fenice egy híres operaház , amely az egyik legfontosabb és legelismertebb operaházak egyike a világon. Íme néhány fontos dolog, amit érdemes tudni róla:

Történelem: A Teatro La Fenice története egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor is először megnyitották 1792-ben. A név, "La Fenice", olaszul "A Főnix" jelentést hordoz, utalva arra a tényre, hogy az operaház többször is megsemmisült tűzvészben, majd újjáépítették és újra megnyitották.

Építészet és belső dizájn: Az épület a velencei barokk stílusban épült, és lenyűgöző belső terekkel rendelkezik, köztük a főteremmel, amelynek mennyezete festményekkel van díszítve. Az épületet több jelentős művész és építész tervezte, és a velencei kultúra és művészet egyik kiemelkedő példája.

Előadások és műsorok: A Teatro La Fenice a világ egyik vezető operaháza, és itt rendszeresen tartanak előadásokat és koncerteket. Az operaház híres arról, hogy itt mutatták be olyan jelentős műveket, mint például Verdi A trubadúrja vagy Rossini A sevillai borbély. Emellett a Teatro La Fenice otthont ad különféle zenei és kulturális eseményeknek is.

Turisztikai látnivaló: A Teatro La Fenice nemcsak a zenei és kulturális élet fontos központja Velencében, hanem a város egyik fő turisztikai látnivalója is. A látogatók gyakran látogatják meg az operaházat, hogy megcsodálják az épület szépségét és részt vegyenek egy előadáson vagy koncerten.

l. v. fotója

Egyéb látnivalók

Rialtó-híd - M. Dávid fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

M. Dávid fotói

K. Zsuzsa fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon