ÚTIKRITIKA.HU / Nápoly és az Amalfi part / Sorrento


Nápoly és az Amalfi part / Sorrento

Sorrentoról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Odajutás|Szállás| Közlekedés&Parkolás| Étkezés| Vásárlás|Szórakozás|Egyéb hasznos információk| Régi Sorrento|Marina Grande|Marina Piccola| Egyéb látnivalók| Strandok| Programlehetőségek|Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.

.

Palazzo Jannuzzi Relais - k.j. fotója

2022. július 8.: Sorremtoban a helyi hatóság megtiltotta a nyaralóknak, hogy bikiniben, vagy meztelen felsőtesttel járkáljanak az üdülőhely utcáin. A polgármesterük szerint ,, a fedetlen bőr felháborítja a helyieket", és figyelmeztetett, hogy a rendelkezés megsértése mostantól akár 500 eurós bírságot is vonhat maga után.

Sorrentoról dióhéjban

(2022-es becslés szerint) 16 500 lakost számláló kikötőváros.

A Marina Grande (nagy kikötő) valójában kisebb, mint a Marina Piccola (Kicsi kikötő)!

Fontos tanács! Nápoly, az Amalfi part és Capri felfedezéséhez a legpraktikusabb bázisállomás Sorrento. Érdemes akár végig itt megszállni (s nem Nápolyban), és innen csillagtúraszerűen felfedezni autóval, hajóval a térséget. Akár többször is gyorsan be lehet jutni napközben Nápolyba. Sorrento nagyon rokonszenves, kellemes város ehhez. Nápollyal ellentétben itt az esti sétálás biztonságosabb.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Kellemes, nyugis hely, ha nem július, vagy főleg augusztus

2. A meredek sziklás partjai

Nem tetszett

1. Szépek a helyi strandok, de tengeri fürdőzésre alig alkalmasak

2. Vannak forgalmas közutak járda nélkül (veszélyes)

Vélemények

,,Sorrento remek kiindulópont egynapos kirándulásokra akár busszal, akár vonattal vagy hajóval. Könnyedén el lehet jutni például az Amalfi-partra, Caprira, Pompeire, Nápolyba, de Sorrentoban is érdemes végig sétálni minden kis utcácskában a hangulata miatt és nem szabad kihagyni a halászfalu részét sem! (2016)

Odajutás

Nápolyból a Circumvesuviana HÉV jellegű vonattal 1 óra alatt eljuthatunk Sorrentoba, ami a vonal végállomása. 4 euró a menetjegy egy útra.

Szállás

A hostelek ára egy éjszakára 20 euró körül, a privát szobák 60 euró körül.

Ajánlott szállodák:

2 csillagos: Hotel Desiree

3 csillagos: Hotel & Spa Bellavista Francischiello, Hotel Casale Antonietta

4 csillagos: Art Hotel Gran Paradiso;

Grand Hotel Excelsior Vittoria - o . b. fotója

Közlekedés&Parkolás

A városban a turisták számára érdekes helyek gyalogtávolságra vannak egymástól.

Hopp-on Hop off busz

Taxizás

Guszti fotója

A taxizás nagyon drága, mint Olaszországban máshol is.

Étkezés

Egy szimpla pizza 9 euróba kerül.

Vásárlás

Szuvenírbolt - b.s. fotója

Boltban 4 euró egy olcsóbb üveg bor.

Corso Italia


Szórakozás

Egyéb hasznos információk

Régi Sorrento

Marina Grande - Antico Borgo Marinaro

Aji

Marina Piccola

Egyéb látnivalók

Katedrális (Duomo)


Piazza Tasso


p. e. fotója

Chiostro di San Francesco

(kjosztro di szán fráncseszko)


Villa di Pollio Felice - Bagni della Regina Giovanna


Villa Comunale


Museo Correale di Terranova

Ez Sorrento legjelentősebb múzeuma.

Strandok

Marina di Puolo

Marina Grande strandja

p. e. fotója

Marina Piccola strandja

Caterina Sant'Agnello

Meta strand

Programlehetőségek

Olvasmányos linkek

,, Már a Sorrentóba vezető út is nagyon szép, úgyhogy érdemes bámészkodni - mintha itthon repesztenénk a HÉV-vel, csak éppen a tenger mellett.

A városba érve egyből feltűnik, hogy Nápolyhoz képest ez igazi üdülőparadicsom. Azonnal megjelennek a nyugdíjas német turistacsoportok, a buszos kirándulók és a több hetet is hesszelő nápolyi városlakók is. Éppen ezért a szirt tetején lévő szűk utcás óvárosi rész és környéke erre is rendezkedett be: egymást érik a szuvenírboltok, az éttermek és a luxusüzletek, bankok. Sorrento ugyanis akármilyen kicsi, gazdag tengerparti város, ami nem csak a pénzes turistákat szereti, de lakói is jól megélnek belőlük.

Az előbbi városrészen viszont gyorsan át lehet sétálni és a hosszú lépcsőkön hamar le is jutunk a tengerpartra és a kikötőkbe, ami elképesztő. Mindenképpen érdemes megállni a kiszögelléseknél, mikor lefelé halad az ember, mert a partvidék látványával nem lehet betelni. Lent először a nagy hajókikötőbe lehet lejutni onnan felfele indulva pedig apró fizetős és szabad strandokon haladhatunk keresztül. Ha olyan az idő, ne hagyja senki otthon a fürdőruháját, mert később bánni fogja!

A szirtre újra felkapaszkodva lehet ismét bámészkodni a kilátásban, sőt, kell is! Hogy aztán zegzugos utakon ismét leereszkedve megérkezzünk Sorrento legizgalmasabb részébe: a Marina Grandéra. Ez a régi halászkikötő, ahol folyamatosan zajlik az élet. A kikötőt környező házakban ma is halászok laknak, minden teli van a hálóikkal és a rengeteg friss fogással. Itt is van ugyan, ami csalogatja a turistát, de már sokkal barátságosabb, mint fenti óváros és a helyiek dominálnak benne.

Az itteni éttermekben az aznap kifogott halat szolgálják fel, a srácok pedig a parton fociznak mezítláb.A Marina Grandén és felette, körülötte sétálva sokáig el lehet időzni, keresve a rengeteg helyi templom egyikét, a kis ösvényeken pedig nagyon jó elveszni. Minden kertbe bekukucskálva újabb és újabb hatalmas citromfák nőnek, a házszámokra pedig figyeljetek, mindegyik egyedi, zománcozott darab! Észre se veszi az ember és eltelik itt az idő, és ugyan az óváros is szép, ez a rész sokkal többet ér annál. (2016)" forrás"Ha már elegünk van a városból, érdemes kilátogatni a Nápolyi-öböl déli partján található, gyönyörű sziklás partjairól híres Sorrento-félszigetre. Az autót nem ajánljuk (ahogy egyáltalán Nápolyba nem ajánljuk az autózást, hacsak nem vagyunk nagyon toleráns, rutinos vezetők, és nem féltjük az autónkat az esetleges ütközésektől, koccanásoktól), mert elég nagy dugók szoktak lenni még az elővárosokban is. Ha Sorrento-ra szeretnénk kilátogatni Nápolyból, annak a legjobb módja a hajóút, így láthatjuk az öböl vizéről Nápolyt és a Vezúvot is." forrás


"Nem árt, ha világosban érkezik az ember Sorrentóba, mert a közvilágítás csak tessék-lássék működik. Nincs is semmi probléma, ha egy romantikus esti andalgásra vágyunk a tenger morajlása közepette, ha viszont hol lábszárközépig, hol bokáig érő lépcsőkön kell caplatnunk bő fél órán keresztül, akkor nem árt, ha látjuk is, mi van a talpunk alatt. Főleg, ha az eső is elkezd szakadni, ahogy esetünkben történt." forrás


Fotóegyveleg

b. o. fotói

k. j. fotója

Aji fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon