ÚTIKRITIKA.HU / Assisi


hirdetes

útikritikák


Assisi

Assisiről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk|ÓvárosAssisi Szent Ferenc-bazilika és kolostor |Szent Klára bazilika|Piazza Santa Chiara|Piazza del Comune| Más látnivalók| Szent Ferencről |Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Assisiről dióhéjban

olasz kiejtés: ászízi (az á hang hangsúlyozottan)

Lakosság (2024-ben): 26,700

Umbriai város egy domb tetején.

Assisi az etruszkok és az ókori rómaiak által alapított városok közé tartozott, majd később a középkorban jelentős szerepet játszott az Itáliai-félsziget történelmében. A város az Assisi-hegy oldalán, a Subasio-hegy lábánál fekszik. Assisi-t a 13. században Szent Ferenc alapította, aki a város szentjeként ismert. A kisváros - a Szent Ferenc-bazilikával és a többi ferences emlékhellyel - az UNESCO kulturális világörökség része.

Kriszta fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Még a boltoknak is van valamiféle középkori kisugárzása

2. Mivel egy éjszakát itt töltöttünk, így a nappali turisták elmenetele után kora este kiválóan élveztük a városka hangulatos nyugalmát.

3. A pékségekben sokféle töltésű tésztatekercseket (cornetto di sicilia) kóstoltunk.

4. Fiatal kirándulók énekelnek a szökőkútnál, nagyon megható

5. Apácák iphonnal selfiznek

6. A turista nevezetességeken túlmenően is nagyon hangulatos városka

Kriszta fotója

7. Valóban nagy élmény az Assisi Szent Ferenc bazilikájának a meglátogatása

Kriszta fotója

Nem tetszett

1. A domboldal meredek utcáin felfelé erőlködve kellő jelzést kaptam gyatra erőnlétemről. Meg kellett volna fogadni azt a tanácsot, hogy a városnézést a fenti, régi részen érdemes kezdeni, így élvezve a dombról való könnyű legyaloglást. 

2. Az ajándékboltok kereskedői széles mosolyukkal kevéssé tudják leplezni a turistát lehúzni hivatott sunyiságukat.

3. A bazilikában tiltják a fotózást

4. Hatalmas tömeg a szent helyeken, templomokban, mindenhol

Kriszta fotói (szombaton)

5. Építészettörténeti i ízlésficam: A főtéren a MInerva temploma kívül és belül barokk

6.

Kriszta fotói

Vélemények

,, Bármennyire is bájos város Assisi, nem lenne olyan kedvelt a turisták körében, hanem itt születik az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje Szent Ferenc, teljes nevén Assisi Szent Ferenc, a ferences rend megalapítója. A középkori hangulatú város szűk utcácskáit róva szinte minden sarkon “Francesco”-hoz kötődő épületekbe, emlékekbe botlunk. forrás

Kriszta fotói

Odajutás

Perugia - Assisi: 28 perc, 26 kilométer

Helyi közlekedés

Parcheggio Mojano parkolóház

Assisi Porta Nuova

A Szent Ferenc bazilika alatti téren (Piazza Unitá d'Italia) található egy modern mélygarázs.

Étkezés

Ajánlok egy olyan vendéglőt, amelyet a helyiek nagyon szeretnek, és nem feltétlenül turisták által látogatott. Ez az étterem a "Trattoria da Erminio" nevet viseli, és Assisi történelmi központjában található.

A Trattoria da Erminio egy családi vállalkozás, amely hagyományos umbriai ételeket kínál. Az ételek készítése során csak friss helyi összetevőket használnak, és az étlap rendkívül változatos. Az itt kínált ételek közé tartozik a tészta, a húsételek, a halételek, a saláták és a desszertek is.

Az étterem autentikus hangulattal rendelkezik, ahol a vendégek az egyedi dekorációval, a falakon található régi fotókkal és a család barátságos vendéglátásával találkozhatnak. Az árak kedvezőek, és a szolgáltatás nagyon barátságos és személyre szabott.

Ha szeretnél autentikus umbriai ételeket kóstolni egy olyan helyen, amelyet a helyiek is nagyon szeretnek, akkor mindenképpen látogass el a Trattoria da Erminio étterembe, amely nem turisták által látogatott, házias vendéglőként ismert Assisiben.

Vásárlás

Az Assisi városközpontjában található Piazza del Comune-nél minden vasárnap reggel tartanak piacot, ahol számos termék kapható, beleértve a ruhákat, cipőket, élelmiszereket, háztartási cikkeket és egyéb dolgokat. Ez egy nagyon forgalmas piac, ahol turisták és helyiek egyaránt vásárolnak.

Emellett Assisiben található egy termelői piac is, amely az öko-termékek és a helyi termelők által készített élelmiszerek kínálatával büszkélkedik. Ez a piac a városközponttól egy kicsit távolabb, a Santa Maria degli Angeli negyedben található, és az idénynek megfelelően változó időpontokban tartanak nyitva.

A termelői piac kínálata magában foglalja az organikus zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat, borokat, olívaolajat, mézet és más helyi termékeket. Ez egy nagyszerű hely a minőségi, helyi élelmiszerek beszerzésére, és egyben támogatja a helyi gazdákat és termelőket is.

Közbiztonság

A közbiztonság tökéletes. A turista testi biztonságát csak a turistatömeg lökdösödése veszélyeztetheti (hétvégéken és a nyári hónapokban). 

Kriszta fotója

Egyéb hasznos információk

Óváros

Az óvárosa egyedi atmoszférával rendelkezik, tele van történelmi és kulturális látnivalókkal. A város híres szülöttje Szent Ferenc, az állatok védőszentje, aki a 13. században itt élt és alkotott.

Assisi óvárosa tele van középkori épületekkel, kis boltokkal és hangulatos éttermekkel, amelyek tradicionális olasz ételeket kínálnak. Az óváros utcái és terei látványosak és hangulatosak, és lehetőséget adnak arra, hogy eltöltse az időt sétálgatva és felfedezve az olasz életstílust.

Kriszta fotói

Assisi Szent Ferenc-bazilika és kolostor

(Basilica e Convento di San Francesco d'Assisi)

Az UNESCO kulturális világörökségének a része.

A bazilika és kolostor a középkor egyik legfontosabb műemléke, és a világörökség része.

A Szent Ferenc-bazilika a 13. században épült a szent sírja fölé. A bazilika két részből áll: a felső templomból és az alsó kriptából. A felső templom a középkori építészet egyik csúcsát jelenti, és freskók díszítik, melyek között található a híres Giotto freskó-sorozat is, amelyek Szent Ferenc életét és legendáit ábrázolják.

Az alsó kripta a Szent Ferenc sírját tartalmazza, amelyet nagy tisztelettel őriznek. A kriptában a híres "Stigmata" freskó található, amelyen Szent Ferenc a keresztre feszített Jézussal látható.

A bazilika mellett található Szent Ferenc kolostora, amely a 13. században épült, és a ferences rend alapítójának otthona volt. A kolostorban számos szent tárgy és freskó található, amelyek a ferences rend történetét mutatják be.

Kriszta fotói

Szent Klára bazilika

(Basilica di Santa Chiara)

A bazilika a 13. században épült Szent Klára, Szent Ferenc barátnőjének tiszteletére.

A bazilika a középkori gótikus stílusban épült, és Assisi óvárosának északnyugati részén található. Az épület két szintből áll, és gazdag freskókkal díszített. Az alsó szinten a Szent Klára életét ábrázoló freskók találhatóak, míg a felső szinten a Szűzanya és a szentek freskói láthatóak.

A bazilika mellett található a Szent Klára kolostor, amelyet a ferences rend női ágának tagjai laknak. A kolostorban megtekinthető Szent Klára szobrával és olyan tárgyakkal, amelyek Szent Klárához és a ferences rend női tagjaihoz kapcsolódnak.

Kriszta fotói

Piazza Santa Chiara

(piáccá szántá kjárá)

Az Assisi városában található Piazza Santa Chiara (Szent Klára tér) egy hangulatos, középkori tér, amely Szent Klára-bazilika mellett található. A tér a városközpontban található, és számos fontos látnivaló található itt.

A tér központi eleme a Szent Klára-bazilika, amely nagyon fontos vallási és történelmi helyszín, amelyet érdemes meglátogatni. A tér körül számos más érdekes épület és helyszín található, például a városfalak, a torony és a történelmi épületek.

A tér körül rengeteg étterem és kávézó található, ahol lehetőség van ízletes olasz ételek és italok kipróbálására. A tér éjszaka hangulatosan megvilágított, és az itt található éttermek és bárok éjjel-nappal nyitva tartanak.

Kriszta fotója

Piazza del Comune

Ez Assisi főtere.

A Piazza del Comune (Városháza tér) a város egyik legnagyobb és legélénkebb területe, amely gazdag történelmi és kulturális jelentőséggel bír.

A tér központi eleme a középkori városháza épülete, amelyet a 13. században építettek. Az épület gótikus stílusú és gazdag díszítéssel rendelkezik, többek között a város történelmének fontos pillanatait ábrázoló freskókkal.

A tér környezetében számos más érdekes látnivaló is található, például a Szent Frigyes-templom, a Szent Miklós-templom, valamint a városközpontban található üzletek és éttermek. A tér közepén egy szökőkút található, amely a látványosságok között található.

A Piazza del Comune nagyon élénk és forgalmas hely, amelyen sok turista és helyi lakos található. A tér környezetében számos rendezvényt és ünnepséget is tartanak, mint például a Palio di San Rufino, amely az egyik legfontosabb helyi ünnepség.

Kriszta fotója

Más látnivalók

Szent Ferenc erdeje

Az Assisi városában található Szent Ferenc-erdei terület, vagyis a Bosco di San Francesco az egyik legfontosabb természeti látnivalója a városnak. A Szent Ferenc-erdő egy nagyobb erdői terület része, amely kiterjed Assisi és a környező dombok között.

Az erdőben számos ösvény és sétaút található, amelyek lehetővé teszik a természet szépségeinek felfedezését, valamint a város és az erdő kapcsolatának megismerését. Az erdő a város szentje, Szent Ferenc gyakran járt ide imádkozni és meditálni, és ma is egy nagyon fontos vallási helyszín.

Az erdőben található a Szent Ferenc-barlang, amely egy kis barlang, amelyben Szent Ferenc és barátai szoktak imádkozni. A barlangot ma is nagyon tiszteletben tartják, és a látogatók megtekinthetik, amikor az erdőben sétálnak.

Az erdőben található másik fontos látnivaló a San Damiano-kápolna, amely Szent Klára otthona volt. A kápolna Szent Ferenc és Szent Klára életének fontos helyszíne volt, és ma is egy nagyon fontos vallási helyszín.

Chiesa Nuova – Szent Ferenc szülőháza

Itt állt Szent Ferenc szülőháza. A templomon belül van egy egy szűk kis helyiség, ahová - állítólag - az apja ide zárta az ifjú Ferencet, miután a fiú posztót adott el a romokban álló kicsiny San Damiano-templom kijavítása javára.

Kriszta fotói

San Rufino katedrális

A katedrális a középkori román stílusban épült és Szent Rufinusból, Assisi első püspökéből kapta nevét.

A katedrális homlokzata egyszerű, de lenyűgöző, és két kis torony díszíti. Az épület belső tere szintén lenyűgöző, és gazdag freskókkal és művészeti alkotásokkal díszített. Az észak-oldalon található az Assisi Szent Klára-bazilikával szemben.

A katedrális területén található Szent Rufinus kápolna, amely Szent Rufinus sírját tartalmazza. A kápolna freskói bemutatják a szent életét és csodáit. A katedrális kertjében található a Szent György templom, amely szintén nagyon szép műalkotásokkal díszített.

A San Rufino katedrális Assisi egyik legfontosabb vallási helyszíne, amelyet érdemes meglátogatni. A katedrális történelme és építészete lenyűgöző, és az itt található műalkotások és freskók nagyon értékesek.

Kriszta fotói

Szent Ferencről

,, Szent Ferenc Assisi-ben született és halt meg. 1182 és 1226 között élt, és egy tehetős családból származott, sokat tanult, idegen nyelveket beszélt és meglehetősen hedonista életet élt. Perugia ostroma idején, az 1201 körüli időszakban azonban fogságba esett, megsérült, és szenvedései során átértékelte az életét. Viselkedésén gyökeresen változtatva hirdetni kezdte Isten igéjét, és miközben a családi kapcsolatait megszakítva, örökségéről lemondva a szegény koldusok életét élte, kritikákat is megfogalmazott az egyház pazarló életmódja vonatkozásában.

Ferenc visszatérése (Il Ritorno di Francesco) szobor - Kriszta fotója

Még életében szerzetesrend alakult, mely a nevéhez fűződött, akik magukat minoritáknak, kisebb testvéreknek nevezték. Ennek a rendnek a szegénység, az alázatosság és a rászorulók megsegítése volt az elsődleges célja, így akik csatlakoztak, azok többé semmilyen vagyonnal vagy személyes tulajdonnal nem rendelkeztek. A rend megalapítását III. Ince pápa is támogatta. Ugyan Ferenc erős kritikával illette az egyházat, az mégsem vághatott vissza, vagy fordulhatott el tőle, hiszen addigra az alakuló rend már annyira népszerű volt, hogy egyszerű politikai megfontolásból az egyházi vezetésnek egyszerűbb és kifizetődőbb volt őt közel tartani magához.

Természetesen Szent Ferenc, akit egyébként halála után két évvel már szentté avattak, igen nagy hatást gyakorolt a körülötte élőkre. Így történt, hogy a későbbi Szent Klára is osztotta Ferenc világnézetét – ebből alakult meg később a ferencesek női ága, a klarisszák.

Szent Ferenc életét számtalan legenda övezi, ezek közül az egyik leggyakoribb, hogy állatoknak is prédikál. Nem csoda hát, hogy számtalan ábrázolásban jelenik meg állatok – különösen madarak – társaságában." forrás

Ferenc módos szülei fiúknak más karriert képzeltek el. - Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

A városháza tere - zs. j. fotója

Kriszta fotói

Helyi néni (Köszönjünk olaszul a helyieknek, mert örülnek neki!) - Kriszta fotója

Helyi élet (suli) - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon