ÚTIKRITIKA.HU / Torino


hirdetes

útikritikák


Torino

Torino dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés |Vásárlás|Szórakozás| Közbiztonság | Egyéb hasznos információk |Palazzo Reale és az Armeria Reale| Más látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Piazza Castello - Palazzo Madama, ami helyt ad egy ókori művészeti múzeumnak is - b. a. fotója

Torino dióhéjban

(itt-ott írják - helytelenítést nem érdemlően - a végén hosszú ó-val is. Az olaszok amúgy az i-re helyezik a hangsúlyt, azaz toríno)  

Lakosság (2024-ben): 1,8 millió

 • Torino az északnyugat-olasz Piemont régió központja, a Fiat, a Lavazza, a Martini és a Juventus városa.
 • Méltánytalanul hanyagolt város a turizmusban. Ez részben abból adódik, hogy kicsit kieső helyen van a turisták "főcsapás irányaiból", pedig szép fekvésű (az olasz Alpok öleli), igazán érdekes város. De hát, a turisták kevésbé látogatnak ide, hisz Olaszországban túl nagy a választék szép helyekből.
 • Torino volt a modern Olaszország első fővárosa. Olaszország negyedik legnagyobb városa (Róma, Milánó és Nápoly után). Torino olaszul kis bikát jelent.
 • Torino kb. egy óra autós távolságra van a francia határtól és picit több mint egy óra távolságra a tengertől.
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 1660 euró - (Olaszországi átlag: 1580 euró)
 • 2024-ben hozott helyi rendelet alapján Torinoban legalább 5 méter távolságot kell tartaniuk a szabadban dohányzóknak a nem dohányzóktól .A szabályszegőket 100 eurós bírsággal büntethetik. A tilalom cigarettákra, szivarokra, pipákra, dohányhevítő készülékekre és elektromos cigarettákra is kiterjed. Mások közelében csak akkor lehet dohányozni, amennyiben ők kifejezetten hozzájárulnak ehhez. Viszont terhes nők és gyermekek közelében mindenképpen szigorúan tilos.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Az iparvárosi jelleg és a gazdag (arisztokratikus) történelmi háttér érdekes keveréke. nagy sugárutak, a paloták, elegáns villák, a 19. század közepe sok helyen köszön vissza
 2. A régi idők patinás üzletei, a sok művészeti galéria, az emberekkel teli Piazza San Carlo, az árkádok
 3. A belvárosban szigorúan korlátozzák a járműforgalmat: tisztább a levegő
 4. A sok szép kút tényleg finom (alpesi) ivóvízzel
 5. A 2006-os téli olimpia következményeképpen fejlett az infrastruktúra, a tömegközlekedés (busz, villamos, metró)
 6. Torino csodálatos természeti környezete
 7. Jópofa, hogy a vörös és sárga színekkel teli épületeivel inkább tűnik francia városnak, mint tipikusan olasznak ("kis Párizsnak" is nevezik)
 8. A Juventus stadion
 9. A Museo dell'Automobile
 10. A Mole Antonelliana múzeum kupolájának kilátóerkélyéről nézni az Alpok vonulatait
 11. A szuper piacok

Nem tetszett

 1. Sok a barokk műemlék és én nem vagyok annyira oda a barokkért (én bajom)
 2. A túl melegen szervírozott vörösborok
 3. A torinói autósok totál fegyelmezetlensége
 4. A torinóiak közül nagyon kevesen tudnak angolul
 5. Vannak szürke iparvárosi zónái, sőt az óváros közelében is vannak zord utcák, graffitikkel teli falakkal
 6. A Pó folyó nem nagy szám
 7. A nem működő szökőkutak
 8. Bezárt templomok a net által jelzett nyitvatartási idő dacára

Vélemények

"Az egymilliós Torino belvárosa kimondottan szellős és kellemes. Milánótól eltérően az utak szélesek, és ezért nem állandósult a csúcsforgalom sem. Itt is működik a bérkerékpár rendszer, amit érdemes is használni, mert a belváros is roppant nagy és érdekes." (Sz. Péter, 2014)


,, Torino fontosabb látnivalóinak nagy része egyetlen tér, a Piazza Castello körül összpontosul. A Palazzo Reale és a dóm egymás mellett - felettük a Galleria Sabauda, mellettük a Royal Library gyűjteménye -, a téren a Palazza Madame, de nincs messze innen a Museo Egizio - az Egyiptomi Múzeum, a páratlan gyűjteményével - és a Molle Antonelliana sem. Utóbbi, bár eredetileg zsinagógának épült volna, napjainkban a Filmművészet Múzeuma. Az épület panorámakilátójához lift visz fel, és vehetünk rá külön jegyet, de olyat is, amelyikkel a kiállítás is megtekinthető. Napjainkban már nem a Molle Antonelliana Torino legmagasabb épülete, de a toronyból nyíló panorámakilátás még mindig lenyűgöző. (2019)" forrás

Piazza San Carlo, amikor éppen kevesen vannak - s.l. fotója

,, A busz, ami elvitt a repülőtérről a Porta Nuovára 7.50 euró volt (buszon 8 euró). Buszjegy: az 1x használatos jegy 1.70 euro volt, 100 percig érvényes, így mi napijegyet vettünk 4 euróért.
Megtekintett helyek az első nap:
- Giardini Reali di Torino
- Palazza Reale di Torino
o 2 euró (25 év alattiaknak)
o kb. 2 órát töltöttünk el itt
- Piazza Castello
- Parco del Valentino
- Borgo Medievale
Megtett km gyalog: kb. 16 km

A másik nap:
- Parco Cavalieri di Vittorio Veneto
- Studio Olimpico Grande Torino di Torino (csak kívülről)
- Chiesa Parrocchiale della Gran Madre di Dio
- Mole Antonelliana
o kb. 3 órát töltöttünk el itt
o 12 euró (panorámalifttel)
- Villa della Regina (csak kívülről)
Megtett km gyalog: kb. 17km

Újabb nap: :
- Basilica of Superga
o A Bazilikába ingyenes volt a belépés, a kupolába nem mentünk fel
o Viszont a fogaskerekű, amivel fel lehet menni az 9 euró retúrban.
- Cimitero di Sassi
Megtett km gyalog: kb. 14km

(2022)


A főpályaudvar előtti téren levő „TOURINFORM” irodában kapott várostérképpel vágtunk neki a város megismerésének. A torinói nevezetességek jó része egy jó nagy sétára felfűzhető Piazza Carlo Felice, Via Roma, Piazza San Carlo, Piazza Castello, Piazza Reale. A királyi palota kertjében megpihentünk (ingyenes, bejárat a palota árkádjainál). A királyi palotánál kelet felé fordulva a Dóm magasodik, melynek Szent Lepel kápolnájában őrzik a torinói leplet. Le van takarva, de így is különleges érzés volt előtte elmormolni egy imát. A dómban több TV-n is megy film a torinói lepel történetéről egy film.

A dóm melletti téren, a Porta Palatina (Palatinus kapu), egy római kori kapu van. Szomszédságában a Porta Palazzon van a legnagyobb torinói gyümölcs, hús, és mindenes piac.

A piacozás után visszatérünk a Piazza Reel-ra, majd korzóztunk a Via Po-n, megnéztük kívülről a város egyik jelképét. A Mole Antoniella a város egyik legmagasabb épülete, a világ legmagasabb múzeuma (filmmúzeum). A Piazza Vittorio Venetonál délre fordultunk, és megkerestük a Via dei Mille 22 számú házat, mely Kossuth Lajos lakóháza volt az emigrációban. A házon emléktábla, előtte a parkban Kossuth szobor. Fejet hajtottunk, és szusszantunk a parkban. Innen a Pó felé vettük az irányt, a nap zárásaként sétáltunk egyet a folyóparton, a Valentino Parkban. (2022)

Odajutás

Az autóval történő utazás időtartama nagyban függ a forgalmi helyzettől és az útvonal hosszától. Az utazás általában kb. 10-12 órát vesz igénybe, ha a leggyorsabb útvonalat választod. Ebben az esetben az útvonal magában foglalja Ausztriát, Olaszországot és Svájcot is.

Ata fotója

Szállás

Szuper hotel a Dei Pittori!

Ha hangulatos, nem túl zajos és a központtól nem túl távoli helyet keresnek Torinóban, akkor érdemes lehet a San Salvario negyedet megfontolni. San Salvario Torino déli részén található, és a városközponttól gyalogosan is könnyen megközelíthető. Ez a negyed híres a bohém hangulatáról, számos kávézóval, étteremmel és bárral rendelkezik. Emellett a Parco del Valentino, a város egyik legnagyobb parkja is közel található, amely ideális hely a kikapcsolódáshoz és sétákhoz. San Salvario tömegközlekedéssel is könnyen elérhető, így könnyedén felfedezhetik Torino többi részét is. Tény azonban, hogy a San Salvariio negyednél vannak biztonságosabbak, de azok távolabb vannak a centrumtól.

Torino városának jómód, biztonság és elegancia szempontjából nincs szélsőséges különbség az északi, déli, keleti és nyugati részek között. A város egészében általában biztonságos és jómódú, és számos elegáns negyed található benne. Az alábbiakban bemutatom néhány Torino kiemelkedő és elegáns negyedét:

Centro Storico (Történelmi Központ): A város történelmi központja az elegáns épületek, terek és fontos látnivalók otthona. A Piazza Castello, a Piazza San Carlo és a Via Roma a Centro Storico jellegzetes helyszínei, amelyek eleganciájukról híresek.

Quadrilatero Romano: Ez a negyed a Centro Storico közelében található, és a középkori Torino régióját jelenti. Kanyargós utcái, műemlékei és divatos üzletei miatt vonzó és elegáns környezetet nyújt.

Crocetta: Ez a negyed az elegáns és fenséges épületeiről ismert. A Crocetta nyugodt és tiszta utcái, valamint a Corso Marconi mentén található elegáns üzletek vonzzák a jómódú lakosokat.

Vanchiglia: Ez egy fiatalos és trendi negyed, amelyben számos művészeti és kulturális központ található. A régi épületek, a kávézók és a műhelyek kombinációja elegáns atmoszférát teremt.

Ajánlott hotelek:

Közlekedés

A nagyvárosban van metró, de jól lehet használni a buszokat és a villamosokat is. Mindazonáltal Torinó felfedezésének is a legalkalmasabb eszköze a ,,lábbusz".

Vidékre érdemes bérelt autóval menni.

Jó, ha az embernek tömegközlekedési jegye van. De hol itt, hol ott, össze-vissza vannak a megállók és szerencse, ha elsőre sikerül kitalálni, honnan indul ez, vagy az a busz vagy villamos. Az én szerencsémre István gyorsan megtalálta a 61-es buszt, amivel aztán zötyögtünk jó néhány megállót a Piazza Vittorio Venetoig, a Pó folyó mellé. Zötyögtünk a 19. századi hatalmas négyzetes köveken, amiken szépen ugrálnak a busz kerekei. (2015)" forrás

A régi - k.p. fotója

és az új - Ata fotója

,, A belvároshoz legközelebbi parkolóház a főpályaudvarnál, a Porta Nuován van (behajtás a Corso Vittorio Emanuele II és a Via Sacchi sarkán). Ennél közelebb nem nagyon lehet jutni autóval a belvároshoz, mert az úgynevezett ZTL (Zona Traffico Limitato), azaz korlátozott közlekedési terület, így hétköznap délelőtt 07:30-10:30 között csak engedéllyel lehet oda behajtani. A fenntarthatósági vasárnapokon (februártól novemberig, a hónapok utolsó vasárnapján) ez az időszak 10-től 18 óráig tart. Tavaly Milánóban egy ilyen területre történő behajtásunk 70 euróba került, most ezt próbáltuk elkerülni. A parkolóházban két euró egy óra parkolás. (2018)" forrás


2022: Torinóban egy metróvonal van, mely a déli és északi elővárosokat köti össze a központtal, a főpályaudvaroknak (Porta Nuova, Susa, Lignotto) van metróállomása is. A HÉV szerű elővárosi vonalakon FS vonatok közlekednek)
A városban jó a tömegközlekedés, sok a villamos, busz. A vonaljegy 100 percig érvényes, 1, 70 euro. Napijegy 4 euro, 48 órás jegy 7,50 euro, 72 órás jegy 10 euro. A jegyet minden utazásnál érvényesíteni kell. A Superga, a Juventus stadion, és az Autómúzeum is viszonylag messze van a központtól, mi 72 órás jegyet vettünk, és bőven kihasználtuk.

Ata fotója

Étkezés

,, Torinóban nagy hagyományai vannak az „apericena”-nak, aperitif-nek , mely egy prosecco, spritz elfogyasztása mellett egy kis büféasztalon felterített előételek sokaságát is magában foglalja. Általában az aperitif bárok 18.30-22.00 között várják előétel kóstolóikkal a vendégeket. Egy koktél , sör vagy pohár bor elfogyasztása mellett a vendégek szabadon fogyaszthatnak a büféasztalról. Az ár báronként változó 5-10EUR/fő. Az italhoz kínált csipegetni való azonban itt nem merül ki chips, mogyoró vagy sajt felszolgálásában hanem egy gazdag büfé elérhető a vendégnek, mely akár egy vacsorával is felér. Tészták, risottók, polenta, sült zöldségek, húsok…(2017)" forrás

-

j.s. fotója

,, Ha pizzáról van szó, igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Ugyanis Mario városszerte híres pizzériája egy sarokra volt a szállasunktól. Csak áradozni tudok: nagy a választék; a tészta olyan, amilyennek lennie kell (középen vékony, a széle kicsit vastagabb – így készül Nápolyban is); nem spórolnak a feltéttel, amelyek a legfrissebb alapanyagokból készülnek; kedvezőek az árak; Mario és családja nagyon kedvesek, már a második estén törzsvendégnek tekintettek minket. Az egyetlen hátrány: ez nem egy rendes étterem, elsősorban elvitelre készülnek a pizzák. De azért van egy bárpult szerű rész, ahol egy sör társaságában, helyben is lehet fogyasztani. (2017)" forrás

                                                                        k.p. fotója

Aperol Spritz kis Focaccia falatkákkal a Via Garibaldin - Ata fotója

Ata fotója

A La Romana fagyizót különösen ajánlom, nagyon finom, a tölcsérbe pedig csokiöntetet tesznek.

Torinóban a szieszta, azaz az ebédidő általában 13:00 és 15:30 között tart, és sok üzlet és vendéglátóhely bezár ebben az időszakban. Azonban két olyan vendéglőt ajánlok, amelyek nem zárnak be a szieszta idején:

Ristorante del Cambio: A Ristorante del Cambio Torino egyik legrégebbi és leghíresebb étterme, amely az elegancia és a tradíció jelképe. Ez a hely nem zár be a szieszta idején, így lehetőség van élvezni az ebédet vagy a késői délutáni étkezést. Az étterem a Piazza Carignano közelében található, és kiváló minőségű olasz ételeket kínál.

Trattoria Valenza: A Trattoria Valenza egy hagyományos olasz vendéglő, amelyet kedvelnek a helyiek és a turisták egyaránt. Ez a vendéglő is nyitva tart a szieszta idején, és autentikus olasz ételeket, például tésztákat, húsételeket és halakat kínál. A Trattoria Valenza a Torino belvárosában, a Via XX Settembre közelében található.

Fontos megjegyezni, hogy a szieszta idején az éttermek általában kevesebb látogatóval rendelkeznek, és előfordulhat, hogy a választék korlátozottabb lehet.

Vásárlás

A fő bevásárlóutcák ezek: a Via Roma (a Piaza Castello-tól a Porta Nuova pályaudvarig) és a Via Po (a Piazza Castello-tól a Piazza Vittorio veneto-ig).

Torinóban a központi piac a Porta Palazzo területén található. Ez az olasz legnagyobb zöldség- és gyümölcs-piac, valamint az egyik legnagyobb nyitott piac Európában. A Porta Palazzo piacon számos árusító stand és üzlet található, ahol friss élelmiszereket, helyi specialitásokat, halat, húst, sajtokat, pékárukat és egyéb termékeket lehet vásárolni.

Amellett, hogy a Porta Palazzo piacon kínálkozik a legnagyobb választék, Torinóban számos más termelői piac is található. Néhány népszerű piac a következők:

Balon piac: Ez egy antik- és bolhapiac, amely a Torino belvárosában található. Itt változatos termékeket lehet találni, például régi bútorokat, kézimunkákat, könyveket és más különleges tárgyakat.

Quadrilatero Romano piac: Ez a piac a központ közelében, a Római negyedben található. Kisebb méretű, de hangulatos, és helyi termékeket, pékárukat, húst, sajtokat és más élelmiszereket kínál.

Porta Nuova piac: Ez a piac a Porta Nuova területén található, közel a városközponthoz. Itt friss zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat és más helyi termékeket lehet vásárolni.

Via Garibaldi, sétálóutca - Ata fotója

Szórakozás

Torinóban számos éjszakai szórakozási lehetőség áll rendelkezésre a város különböző részein. A legnépszerűbb helyszínek a belvárosban találhatóak, különösen a Piazza Vittorio Veneto, a San Salvario és a Quadrilatero Romano környékén. Itt számos bár, étterem, klub és koncertterem található, amelyek kínálják az éjszakai szórakozás számos formáját.

A Piazza Vittorio Veneto területe az éjszakai élet központja Torinóban. Itt találhatóak az elegáns bárok és klubok, ahol koktélokat és más italokat lehet fogyasztani, valamint az élőzenei helyek, ahol koncerteket és DJ-esteket tartanak.

A San Salvario negyed egy másik keresett helyszín az éjszakai szórakozás szerelmeseinek. Itt több kisebb klub és bár található, amelyek általában alternatívabb zenéket és hangulatot kínálnak. A Quadrilatero Romano is kiváló hely az éjszakai élet élvezéséhez, különösen azok számára, akik szeretik a kisebb bárokat és klubokat.

Fontos megjegyezni, hogy Torinóban a legtöbb hely csak késő este nyit ki, és az éjszakai élet általában hajnalig tart.

Kávézás (háttérben a harangtorony) - Ata fotója

Közbiztonság

Olasz viszonylatban Torino jó közbiztonságú városnak számít. De óvatosnak kell lenni a Porta Nouva környékén (vasútállomás), főleg annak keleti részén, mert ott a zsebtolvajok aktívak. A vasútállomás és a Parco Valentino közötti San Salvario negyed is rossz közbiztonságú területnek minősíthető. Porta Palazzo környékén a kis utcák is picit veszélyesek. Főleg akkor kell óvatosnak lenni, amikor az utcán éppen a bőröndünkkel vagy a hátizsákunkkal mozgunk.

Egyéb hasznos információk

TORINO - TISZTELETBELI KONZULÁTUS - Tiszteletbeli konzul: Dott. Renato Martorelli

Piazza Castello

,,Torino fontosabb látnivalóinak nagy része egyetlen tér, a Piazza Castello körül összpontosul. A Palazzo Reale és a dóm egymás mellett - felettük a Galleria Sabauda, mellettük a Royal Library gyűjteménye -, a téren a Palazza Madame, de nincs messze innen a Museo Egizio - az Egyiptomi Múzeum, a páratlan gyűjteményével - és a Molle Antonelliana sem. Utóbbi, bár eredetileg zsinagógának épült volna, napjainkban a Filmművészet Múzeuma. Az épület panorámakilátójához lift visz fel, és vehetünk rá külön jegyet, de olyat is, amelyikkel a kiállítás is megtekinthető. Napjainkban már nem a Molle Antonelliana Torino legmagasabb épülete, de a toronyból nyíló panorámakilátás még mindig lenyűgöző.

A Piazza Castello-t a via Roma köti össze a város másik központi terével, a Piazza San Carlo-val, amelyet viccesen Torino nappalijának is neveznek. A téret körben árkádos paloták határolják, közepén pedig Emanuele Filiberto szobra áll. A via Romával párhuzamos utcában - a Piazza Castello és a Piazza San Carlo közötti részen - van a Museo Egizio, melynek egyiptomi kiállítása az egyik leggazdagabb a világon. (2019)" forrás

b. t. fotója

,, Meglepő, hogy a város központjában, a királyi palota mellett egy valódi középkori kastély áll – összeépítve egy barokk kastéllyal. A közúti forgalom „illedelmesen” kikerüli a 15. században épült Castellót, s az idegen meg csak bámul, hogy a ma múzeumnak használt épület miként maradhatott fenn egy világváros közepén." forrás

Keresztelő Szent János-székesegyház és a Torinói lepel

g. d. fotója

A nem különösebben szép katedrálisban – a Milánói dóm nyomába sem érhet – őrzik ugyanis a torinói leplet. Jézus Krisztus állítólagos halotti leplét azonban csak 10-15 évente állítják közszemlére, a közbenső időben egy biztonságos, temperált oltárban található. A 4x1 méteres lepel a Pápa tulajdona, s ő dönt arról is, hogy mikor láthatják a hívők. Jó hír, hogy jövőre ismét megtekinthető lesz, áprilistól júniusig. A legutóbbi alkalommal 2 millió hívő állt sorban a dóm előtt, hogy legalább egy pillantást vessen a szent lepelre. Mivel a székesegyház felújítása is jövőre fejeződik be, a látogatók száma bizonyára ennek többszöröse lesz. Aki pedig netán lemarad az eseményről, az a főhajóban elhelyezett hatalmas videókivetítőkön megtekintheti a lepel minden apró részletét. (2014)" forrás

Palazzo Reale és az Armeria Reale

Azaz a Királyi Palota és Királyi Fegyvertár

A palota (a Savoyai királyi család más helyi  palotáival együtt) az UNESCO kulturális világörökségének a része.

Ata fotója

Savoya 1562-ben székhelyét Chamberyből Torinoba helyezte át és az uralkodók gazdagságukhoz méltó rezidenciát építettek. A palota termei pazar díszítésűek, a fegyvertár gyűjteménye páratlan, a csodás kör alakú királyi kápolnában nemcsak a leghíresebb uralkodók sírjai vannak az oltártól körbe de itt őrzik a híres torinói leplet is. A képtárban a látogató véletlenül botlik bele Botticelli világhírű Vénusz festményébe.
Nekünk magyaroknak mégis a törökverő Savolyai Jenő óriás olajfestménye a legérdekesebb. Az ábrázolás mesésen hasonlít a Budai Várpalota előtti lovasszoborra. (Ata, 2022)

Ata fotói

Palazzo Madama

A palota a város történelmi központjában található, a Piazza Castello-n, és az UNESCO Világörökség része.

A palota a 13. században épült, eredetileg kastélyként szolgált, majd később a Savoy-ház nagyhercegnőinek otthonaként funkcionált. Az épületet több alkalommal is átépítették és áttervezték az évszázadok során, így a mai formáját a 18. században nyerte el.

A palota neve a Madama Reale-ről származik, aki egykoron itt lakott. A palota nevezetességei között szerepel a Savoy Galéria, ahol művészeti kiállításokat tartanak, valamint a középkori múzeum, amelyben a középkori Torino története látható.

Az épület belső terei is lenyűgözőek, és a látogatók megcsodálhatják azokat a pompás freskókat és díszítéseket, amelyeket a palota felújítása során visszaállítottak.

g .d. fotója

Piazza San Carlo

A Piazza San Carlo Torino egyik leghíresebb és legfontosabb terének számít. A tér az 1600-as évek elején épült, és azóta is fontos találkozóhelye a helyieknek és a turistáknak egyaránt. A tér közepén található egy szökőkút, a környékét pedig elegáns épületek és boltok szegélyezik. A tér hangulata nagyon kellemes és barátságos, kiváló hely arra, hogy kicsit kikapcsolódjunk és élvezzük Torino szépségeit.

s. l. fotója

g. d. fotója

Az autók nemzeti múzeuma

Museo Nazionale dell'Automobile

,, Talán az egyik legszínvonalasabb autómúzeum (Museo Nazionale dell'Automobile), amelyben valaha megfordultam. Nem csak egymás mellé tettek sok régi autót. A kiállításnak koncepciója van, az egész kiváló olasz dizájnal lett kialakítva. Mérete és a bemutatott autók száma alapján is világszínvonalú. Igaz a belépójegy nem túl olcsó: 12 €. " (2017)" forrás

t.g. fotója

Mole Antonelliana - Nemzeti Mozi Múzem

(Museo Nazionale del Cinema)

Eredetileg zsinagóga, az épület jelenleg a Nemzeti Mozi Múzeumban található, és a világ legmagasabb múzeuma.

"Zsinagóga helyett kilátó: Az 1889-re elkészült zsinagóga egy ideig a világ legmagasabb – 164 méter magas – téglaépítménye volt, mára Torino jelképe lett ez a különös építmény. A Mole Antonelliana elnevezésű építmény tetején megnyitott kilátóról a városra és a környező hegyekre nézhetünk. Az épületet a hitközség a városnak adta át, s 2000-től itt működik a nemzeti mozimúzeum, Róma előtt ugyanis a város volt az olasz filmművészet központja. A múzeum a maga nemében páratlan, hiszen a dómszerű épület belsejében, körben futó karzaton látható az olasz és nemzetközi filmművészet története, természetesen interaktív formában. A földszinten kényelmes heverőkről lehet filmeket nézni – horrort, krimit, musicalt – akár egész nap, kilenceurós belépődíjért, amiben benne foglaltatik a panorámalift és az alagsorban levő filmtörténeti kiállítás is. Ez utóbbiban mindenki lehet filmsztár – hála a 21. századi technikának. (2014)" forrás

v. e. fotója

,, A Mole Antonelliana a város talán leglátogatottabb látnivalója, ezt támasztja alá, hogy sehol máshol nem kellett a jegyvásárlásnál sorban állni, csak itt. Az épület eredetileg zsinagógának épült 1863 és 1889 között, de ahogy haladtak az építkezéssel, eldőlt, hogy soha nem lesz zsinagóga és Torino városa megvásárolta. 47 méteres magasságúnak tervezték, 1869-ben, 70 méteres magasságnál jártak, amikor pénzhiány miatt a kupolát egy lapos tetővel zárták le.

A pénzhiány mellett a zsinagóga külső formája sem nyerte el a megbízók tetszését, ezért 1873-ban eladták azt a városnak. A városvezetés II. Viktor Emánuelnek szentelte volna az épületet, a céljuk az volt, hogy az 1884-es világkiállításra elkészüljön, öt évet csúsztak vele. Ebben az évben 90, 1887-ben 113, 1889-ben 167 méteres magasságra jutottak.

1953 májusában egy vihar megrongálta tornyot, de 1955-re helyreállították. 1960-ban új csillag került a tetejére, ezzel érte el a jelenlegi, 167,5 méteres magasságot. Ezzel máig a legmagasabb falazott épület Európában." forrás

Juventus stadion

Juventus Stadion, amely hivatalos nevén Allianz Stadium, egész évben látogatható a Juventus Foci Múzeum és Stadion Túra programja keretében. Az árak felnőttek számára 20 eurótól indulnak és a program részei között szerepel a stadion és a játékosok öltözőinek megtekintése, a lelátók és a VIP-területek bejárása, valamint a Juventus Múzeum meglátogatása is. Az árak és a program részletei változóak lehetnek, így érdemes előre tájékozódni és jegyet foglalni az Allianz Stadium hivatalos weboldalán. Érdemes megjegyezni, hogy a meccs napján a stadion fen leírt módon történeő látogatása nem lehetséges.

Éppen üresen - k.p. fotója

Egyiptomi múzeum

Museo Egizio

A Torinói Egyiptomi Múzeum az egyik legfontosabb egyiptomi gyűjtemények közé tartozik Európában. A múzeum a 19. században jött létre a Savoy-királyi család gyűjteményének alapján. A múzeum állandó kiállításai bemutatják az egyiptomi kultúrát és művészetet az ókori kortól az Újbirodalom korszakáig. A kiállítások között szerepelnek múmiák, szarkofágok, szobrok, kincsek és ékszerek, valamint hieroglifákat és más írásokat tartalmazó táblák. A múzeum előre foglalás esetén látogatható, és a belépőjegyek ára változó lehet.

l. m. fotója

Kossuth lakhelye

"Szép terek, parkok tagolják a barokk házak alkotta utcákat – amelyek egyike számunka roppant kedves. Itt lakott ugyanis a turini remete, Kossuth Lajos. A Via Dei Mille 22. szám alatti lakhelyén egy hatalmas márványtábla hirdeti, hogy ott élt Luigi Kossuth. A tábla kicsit különös módon nem a kapualjban vagy a fölött, hanem az első emeleti ablak alatt található. Ez volt a lakása ugyanis. A magyar zarándokok azonban így is megtalálják a házat, s ha egy szál virágot nem is tudnak elhelyezni az emléktáblán, fejet hajtani mindenképpen illendő. " forrás

Magyarország száműzött kormányzója sokáig élt ebben a házban és itt is hunyt el 1894-ben - n. a. fotója

Más látnivalók

Museo Nazionale del Risorgimento Italiano

Az Olaszország egyesítésének nemzeti múzeuma a Palazzo Carignano-ban. 

d. s. fotója

San Lorenzo

San Lorenzo egy történelmi negyed Torinóban, amely a város központjához közel helyezkedik el. Az épületek többsége a 17. és 18. században épült, és az egyik legfontosabb turisztikai látványosságnak számít a városban. A negyedben található a San Lorenzo templom, amely az egyik legrégebbi és legfontosabb templom Torinóban. A negyedben számos étterem, kávézó és bár található, valamint a híres Porta Palazzo piac is itt található, amely az egyik legnagyobb és legforgalmasabb piac Torinóban. San Lorenzo egy kellemes hely a sétálgatásra és a városnézésre, és számos érdekes történelmi és kulturális látványosságot kínál.

Santuario di Santa Maria Consolatrice (La Consolata)

A Santuario di Santa Maria Consolatrice (vagy La Consolata) Torino egyik jelentős vallási épülete, amely az 1700-as évek végén épült és az olasz barokk stílusban készült. Az épület homlokzata díszes, két toronnyal és egy impozáns kupolával rendelkezik. A szentély belső része gazdagon díszített, számos freskóval és műalkotással, köztük a híres La Consolata Mária-ikon is itt található. A szentély a város egyik legfontosabb zarándokhelye, és évente több ezer látogatót vonz.

Galleria Sabauda

A Galleria Sabauda Torinó egyik kiemelkedő múzeuma, amely gazdag gyűjteményt kínál a művészet szerelmeseinek. A múzeum a Savoyai-ház ereklyéit őrzi, beleértve a család gyűjteményeiből származó festményeket, szobrokat és dísztárgyakat. A Galleria Sabauda kiállításai közé tartoznak a középkori, reneszánsz, barokk és rokokó művészeti alkotások, valamint a 19. és 20. századi olasz festészet alkotásai is. A múzeum ingyenesen látogatható minden hónap első vasárnapján.

Borgo Medioevale és a Parco del Valentino

A Borgo Medioevale egy rekonstruált középkori falu, amely a Torinói Vízválasztó parkjában található. Az épületek és a környezet a középkori Itália hangulatát idézik. A látogatók itt sétálhatnak a középkori utcákon, és megnézhetik a városkaput, a toronyt és a kis templomot.

A Parco del Valentino pedig egy nagy park a város szívében, amely kiváló helyszín a kikapcsolódásra és a piknikezésre. A parkban található egy kastély, egy botanikus kert, egy japán kert, valamint különböző sportolási és szabadidős tevékenységek is elérhetőek, például kerékpározás, kenuzás és strandröplabda. A parkban található továbbá a Torino Autókiállítás és a Valentino kastély, amely különféle kiállításoknak ad otthont.

Basilica de Superga

A Basilica di Superga egy impozáns épület Torino városában, amely az Alpok látványos panorámáját kínálja a látogatóknak. Az épület a Savoy család egyik leghíresebb alkotása és egy fontos vallási szentély, amelyben számos történelmi esemény is történt. Az épület külső és belső megjelenése is lenyűgöző. Az arányokat és a díszítést tekintve az épület a barokk stílus jellegzetességeit hordozza magán, míg az épület tetején található torony különleges és egyedi megjelenést kölcsönöz az épületnek. Az épület belső részén a látogatók az impresszív freskókra és szobrokra figyelhetnek fel, amelyek a Savoy család történelmére és hatalmára utalnak. Az épület környezete is lenyűgöző, a körülötte elterülő parkban gyönyörű sétákat lehet tenni.

Porta Palatina

A Porta Palatina egy ókori római kapu Torinóban, amely a város egyik jelképévé vált. A kapu a 1. században épült és az eredeti feliratok ma is olvashatóak rajta. A kapu őrzőjeként eredetileg egy bronz Jupiter-szobor állt a csúcsán, amely azonban a középkorban eltűnt. A Porta Palatina a városközpont közelében található és egy kis parkban helyezkedik el, ahol a látogatók megtekinthetik az ókori romokat és megcsodálhatják a kapu impozáns méretét. A kapu mellett egy kis múzeum is található, amely bemutatja a régi római életet és kultúrát.

Ata fotója

Galleria d'Arte Moderna

A Torinói Modern Művészeti Galéria (Galleria d'Arte Moderna) a város egyik legfontosabb múzeuma, amely a modern és kortárs művészet kiemelkedő műveit mutatja be. A gyűjtemény főként a 19. és 20. század közötti időszakra összpontosít, és az olasz művészeti mozgalmakat és stílusokat, valamint néhány külföldi művészeti irányzatot mutat be. A múzeum állandó kiállításain látható művek közé tartoznak Giacomo Balla, Giorgio de Chirico, Filippo de Pisis, Francesco Hayez, Felice Casorati, Umberto Boccioni és sok más híres művész alkotásai.


Olvasmányos linkek

"Az Olaszországba látogató száz turistából talán ha egy vetődik el Torinóba. Pedig Olaszország első fővárosa tengernyi érdekességet rejt. Elegáns üzleteket, remek múzeumokat és a híres torinói leplet is. Jézus állítólagos halotti leplét ráadásul hosszú szünet után jövőre lehet megtekinteni a torinói dómban. Számos, világszerte ismert termék Torinóból származik. A Martini italmárka tulajdonosa például az 1863-ban Torinóban alapított Martini & Rossi cég. A nálunk is közkedvelt Fiat kocsik pedig egy Fiat logóval díszített körfogalomban araszolnak – az olasz autómárka és a város összefonódott. Olyannyira, hogy Torinót elkönyvelték egy olyan iparvárosnak, amit megnézni felesleges. A valóság azonban egészen más: a Savoya-család egykori székhelye roppant érdekes és izgalmas hely, ráadásul alig egyórás autóútra van a turisztikailag sokkal jobban "marketingelt" Milánótól.

Eataly bolt

Az immár világhálózattá nőtt – specialitásokat, ételeket, italokat árusító – szupermarket Chicagótól Japánig ugyanarra a patentra működik: tágas tereken minőségi olasz ételek-italok vásárolhatók. Olasz kávézóval, éttermekkel és hamisítatlan itáliai hangulattal. Érdekes módon a torinói szupermarket is tömve van, többnyire helyiekkel, akik itt – is – esznek-isznak és vásárolnak. A választék és az árak ugyanis az Eatalyban felülmúlhatatlanok…(2014)" forrás,, A villamos-és buszmegállóban olasz-angol vegyes nyelven több kedves olasz sietett segítségünkre. Végül egy idős hölgy feltuszkolt minket egy buszra a Sousa pályaudvarig, ahol át akart szállíttatni a metróra. Mindössze „una” megálló a főpályaudvar, mutogatta kézzel-lábbal. (szemben lakunk.) Mire átrohant velünk a metróhoz, azt már bezárták. Egy kutyás fiatal lánynak szabályosan átadott minket, aki megnézte az okos telefonján, mikor jön a következő éjszakai metrópótló busz, és mivel a lány is arra várt, rábízott. Nekem nagyon tetszett ez a hozzáállás, bár úgy voltam vele, mint a viccben, hogy oda-vissza taszigálják jó emberek a vakot az utca két oldalára, pedig nem is akar átmenni. Ha várunk még tíz percet, ahogy az egyik ifjú javasolta, egyenesen hazahoz a következő villamos." forrás


,, Már érkezéskor feltűnt, hogy sok utca mindkét oldala árkádos. Több kilométeren keresztül díszítik praktikus árkádok a város utcáit. Nem csak elegáns, szép, de a bevásárlást is segíti. Esőben véd, a nyári melegben hűvös. A város talán legszebb bevásárló utcája az egész Via Roma is ilyen.

Tornóban - ahogy általában Olaszországban - nincsenek nagy áruházak. És ez jó. A kis boltok, butikok sokkal inkább odafigyelnek az árura is, hiszen el akarnak adni. Nincsen tömegesen kiszórt cucc. Ugyanez vonatkozik az éttermekre. Itt is a földszint egy része csak étterem, büfé, kávézó, pizzázó. De nincs az a bűz, ami mondjuk nálunk egy ilyen részen fogad. Itt estebédeltünk, majd a tiszta, szép, metróval jöttünk a Piazza Nouvohoz. " forrás


,, Torino környékén adott, hogy az emberek felmenekülnek a hegyekbe, és ott keresnek menedéket valamelyik patak partján, ha éppen nem indulnak neki a tengerpartnak a hétvégén. De semmilyen vízparti program nem lehet annyira klassz a kiadós kánikulában, mint crema di caffét kortyolgatni. Azt ugye tudjuk, hogy Olaszországban kávét inni kötelező program, de a hőségben kevésbe esik jól egy forró fekete, ezert nyáron a magam részéről gyakran csúszik le ez a krémes,"megállbenneakanál" állagú, jéghideg kávé. " forrás


,, Torinóban nem játszódik Shakespeare-dráma, nincs Scalája, tengerpartja, sem olyan emblematikus épülete (a város látképét meghatározó Mollénak nem olyan jó a sajtója, mint mondjuk a velencei palotáknak), mint a többi észak-olasz nagyvárosnak, pedig a piemonti székhely nemcsak az egyik legérdekesebb, de a legszebb város is északon.

A Fiat-gyár, a filmmúzeum és persze a semmi mással össze nem téveszthető, híres árkádok mellett a város legfőbb portékája a Juventus.

Torinóban járva egyszerűen kihagyhatatlan program, hogy az ember felkapaszkodjon a város fölé magasodó dombra, amelynek tetején áll a pompázatos székesegyház, a Superga-bazilika. A dombról lenyűgöző kilátás nyílik a városra, és a mögötte elterülő Alpokra. (2016)" forrás


,, A piemonti főváros fekvése Budapestéhez hasonló: A Pó egyik oldalán sík (belvárosi rész), a másik oldalán dombos a város. Így több helyről is fantasztikus kilátásban gyönyörködhetünk. Tiszta időben akár a kevesebb, mint 100 kilométerre húzódó Alpokig is ellátni:

Sok a park. A promenád szegélyezte Pó is szépen beleolvad a városba. És sok torinoi ki is használja a zöldfelületeket. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Esős nap - g.d. fotója

k.p. fotója

Ata fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Répáczki János, 2015. 03. 31. 12:33
Tiszteletem!
Még szinte semmit nem tudok északitáliáról,de érdekel és szeretnék minél többet megtudni róla.Nemég tekintettem meg egy videót,melyben egy Éva keresztnevű hölgy szerepelt.Vele szeretném felvenni a kapcsolatot,ha ez számára nem probléma.
Tisztelettel:János


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon