ÚTIKRITIKA.HU / Parma

Parma

Párma dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Ajánlott szállodák| Étkezés |Vásárlás| Hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

j.k. fotója

Párma dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 146,300, a vonzáskörzettel együtt 331 ezer 

  • Párma 100 kilométerre van Bolognától. (A lakosság száma a külföldiek arányának növekedésével nőtt. A legtöbb külföldi: román, moldáv és fülöp-szigeteki.)
  • Párma autóúton 930 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli vezetést modellezve ezt a távot kb. 9 óra alatt lehet megtenni. 903 kilométeren autópályán vezethetünk.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Nem túl nagy, nem túl kicsi város, éppen kellemes a mérete
  2. Meglepően sok a zöldterület
  3. Az óváros macskaköves utcái (sportcipőben!)

Nem tetszett

  1. Parma vasárnap délután teljesen kihalttá válik, s ilyenkor unalmas a mozgalmasság nélkül

Vélemények

Ajánlott szállodák

3 csillagos: Hotel Holiday Inn Express Parma

4 csillagos: Hotel City Parma ,

5 csillagos: Grand Hotel De La Ville ,

Étkezés

Életem legjobb focacciáját ettem Piero pizzériájában (La Pizza Da Piero). A bácsi 44 éve viszi a bizniszt, csak pizzát és focacciát lehet nála kapni – ez nem egy posh hely, kis üzlethelyiség bárpulttal meg két asztalkával az üzlet előtt, de lelke van! (s.v., 2022)

Vásárlás

Aji fotója

Hasznos információk

Jön!

Látnivalók

Parma-i katedrális


d.a. fotója

Parmai keresztelőkápolna

(olaszul: Battistero di Parma)

v. g. fotója

Palazzo-k

Kolostor

A Stendhal regényből ismert kolostor épület, a Certosa di Parma sajnos nem látogatható. Az apátságot a Ciszterci Rend építette az 1300-as évek elején, jelenleg tudományos kutatók munkahelye, az egyetem kommunikációs intézetének archívumát helyezték el benne, ezért nem fogad látogatókat. forrás

Pármai sonka

,, A Parmigiano (ejtsd: pármidzsáno) jelentése pármai. Emilia-Romagna régió sajtja, melynek egyik megyéje Parma. Ha az igazit keressük, ragaszkodjunk a Parmigiano Reggianóhoz. (ejtsd: pármidzsáno redzsáno)

Kemény sajt, tésztája sárga és töredezett, zsírtartalma 32%. 24-40 kg-os cipókban készül, igen szigorú előírásokat betartva.

Hagyományos eljárással készül: a köröm nélküli csontos combot először tengeri sóban, 80 százalék páratartalmú levegőn 100 napig tartósítják, majd lemossák, 3 hónapra érlelő-kamrába teszik, bezsírozzák, és összesen 12 hónapig levegőn érlelik.

“A pármait hajszálvékonyra kell vágni (hogy a madár is átrepülhessen rajta).” " forrás

s.i. fotója

Olvasmányos linkek

"Azt írják valahol: Parma életstílus. Operába jársz, Verdit kívülről fújod, trattoriában kenyeret és felvágottat eszel, a központ kis utcáin sétálsz, aperitifet iszol, dialektussal társalogsz, kerékpározol, a kulturális eseményekben, - melyek ennek a városnak a lelkét jelentik- részt veszel. Legjobban egy fagylaltozó kirakatában lévő szabadság miatt zárva tábla tetszett. Valóban, egy fagylaltozó mikor menjen szabira, ha nem a szezonban? Nyaljon a kuncsaft télen! Gyönyörű nap volt, Parma igazán lenyűgözi az embert. Meglepett, hogy itt is, akárcsak Modenában milyen sok, főleg afrikai bevándorló van. A Palazzo della Pilotta környékén szinte sátrat vertek. És nem acsarog rájuk senki. (2015, augusztus)" forrás

t.m. fotója

"A város egyébként csalóka, vagy a térkép az, de a látnivalók nagyon közel vannak egymáshoz, szinte egymást érik, mondhatni. Erre akkor jöttem rá, amikor a végén átsétáltama Museo Archeologico Nazionale di Parma árkádjai alatt, illetve korábban már akkor is, mikor a színház régióba csöppentem hirtelen a Dóm után. 4 óra elég volt a bejárásához, úgy, hogy közben a Parco Ducale (Hercegi Park)-ba is bementem sétálni és beültem egy helyre enni és inni valamit. A híres Pármai sonkát pedig nem kell senkinek sem bemutatni, amely a magyar parasztsonkától eltérően nem a füstölt sonkák közé tartozik. A világhírű Pármai sonkát egy kifejezetten erre a célra tenyésztett, Észak-Itáliában kukoricán és korpán nevelt sertés kiváló minőségű húsából ma is ugyanúgy kézzel készítik, mint több száz évvel ezelőtt. Egy évig is eltart, amíg a nyers combból alaposan megtisztogatva, tengeri sóval bedörzsölve, pácolva, a sonkaházak teraszán, majd egyre sötétebb helyiségben szárítva, zsírral kenve elkészül a gitár alakú Pármai sonka. (2012)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon