ÚTIKRITIKA.HU / Parma


hirdetes

útikritikák


Parma

Párma dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Ajánlott szállodák| Étkezés |Vásárlás| Hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

j.k. fotója

Párma dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 146,300, a vonzáskörzettel együtt 331 ezer 

  • Párma 100 kilométerre van Bolognától. (A lakosság száma a külföldiek arányának növekedésével nőtt. A legtöbb külföldi: román, moldáv és fülöp-szigeteki.)
  • Párma autóúton 930 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli vezetést modellezve ezt a távot kb. 9 óra alatt lehet megtenni. 903 kilométeren autópályán vezethetünk.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Nem túl nagy, nem túl kicsi város, éppen kellemes a mérete
  2. Meglepően sok a zöldterület
  3. Az óváros macskaköves utcái (sportcipőben!)

Nem tetszett

  1. Parma vasárnap délután teljesen kihalttá válik, s ilyenkor unalmas a mozgalmasság nélkül

Vélemények

Ajánlott szállodák

3 csillagos: Hotel Holiday Inn Express Parma

4 csillagos: Hotel City Parma ,

5 csillagos: Grand Hotel De La Ville ,


Ha szálláshelynek nyugodt környéket keresel, de mégis közel akarsz lenni a központhoz, akkor talán az alábbi negyedet ajánlom:

Trastevere: Ez a negyed a Parma folyó túloldalán található, és hangulatos utcákkal, régi épületekkel és sok étteremmel és bárral csábítja a látogatókat. Itt érezheted igazán az olasz életérzést, és könnyen eljuthatsz a város főbb látnivalóihoz is.

Érdekes karaktere miatt viszont ez az alábbi  negyed is érdekes lehet:

San Lorenzo: Ez a negyed az egyetem mellett helyezkedik el, és fiatalos, kreatív és alternatív hangulatot áraszt. Sok művészeti galéria, könyvesbolt, kávézó és klub található itt, valamint graffiti-k és street art alkotások díszítik az épületeket. Ha szereted a pezsgő és színes éjszakai életet, akkor ez a hely neked való.


Parkolás

Párma városában a parkolási lehetőségek változóak, és függnek a városrészektől és a parkolási zónáktól. Az óvárosban és a belvárosban található parkolóhelyek gyakran fizetősek, és az árak változóak lehetnek az időtől és a helyszíntől függően. Az utcákon való parkolás időkorlátozott lehet, így érdemes figyelni az erre vonatkozó táblákat és parkolási automatákat. Javasolt használni a városi parkolóházakat, melyek többnyire központi helyen találhatóak, és biztonságosabbak a járművek számára.

Étkezés

Életem legjobb focacciáját ettem Piero pizzériájában (La Pizza Da Piero). A bácsi 44 éve viszi a bizniszt, csak pizzát és focacciát lehet nála kapni – ez nem egy posh hely, kis üzlethelyiség bárpulttal meg két asztalkával az üzlet előtt, de lelke van! (s.v., 2022)

Vásárlás

A városközpontban számos butik, ékszerbolt, cipőbolt és ruhabolt található. A Via Cavour a város egyik főutcája, ahol több nagyobb üzletlánc és élelmiszerbolt is megtalálható. Emellett érdemes ellátogatni a város piacaira, ahol friss helyi élelmiszereket, sajtokat, sonkákat, és borokat lehet vásárolni. A Corso Vittorio Emanuele II. utcában található Galleria Cavour luxus bevásárlóközpontja a divatra és az ékszerekre specializálódott.

Parmában megannyi lehetőség kínálkozik a vásárlása is. Az egyik legnépszerűbb “bevásárló utca’, a via Nazario Sauro, mely a történelmi városközpontban található, és gyakran nevezik az “antik kereskedők utcájának” is. Valójában azonban nemcsak antik, de modern üzletek, művészeti galériák, vintage ruhaüzletek, ékszerüzletek, kézműves boltok, és bútorszalonok is kínálják itt a portékájukat. Azok számára, akik a Parmában és annak környékén készült finomságokat keresik, valóságos paradicsom lehet a La Prosciutteria, melynek kínálatát hetven százalékban helyi vállalkozások és termelők árui teszik ki. forrás

Aji fotója

Pármában több termelői piac is működik, ahol helyi termékeket lehet vásárolni közvetlenül a termelőktől. Ezek a piacok általában hetente egyszer vagy kétszer rendeznek meg különböző helyszíneken a városban. A legnépszerűbb termelői piacok a következők:

A Le Fattorie piac, amely minden csütörtökön reggel kerül megrendezésre a Via Silvio Pellico-n. Itt friss zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat, húsokat, mézet és más finomságokat lehet kapni.

A Campagna Amica piac, amely minden szombaton reggel várja a vásárlókat a Largo Calamandrei-n (Barilla Center). Itt is széles választékot találhatunk a helyi termelők kínálatából, mint például tejtermékeket, sonkát, kenyeret, tésztát és borokat.

A Strada Imbriani piac, amely szintén minden szombaton reggel nyit ki a Strada Imbriani-n. Itt is sokféle friss és minőségi terméket lehet venni, mint például zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat, húsokat és olívaolajat.

Hasznos információk

Pármában (Parma) a turista információs iroda (Ufficio Informazioni Turistiche) a Piazza Garibaldi-n található, a város központjában. Az iroda a Piazza Garibaldi 1. szám alatt található, és könnyen megközelíthető gyalog vagy tömegközlekedéssel.

Az Ufficio Informazioni Turistiche a következő nyitvatartási időben áll rendelkezésre:

Hétfő: 10:00-13:00 és 14:30-18:00
Kedd-szombat: 09:30-13:00 és 14:30-18:00
Vasárnap és ünnepnapokon: 10:00-13:00 és 15:00-18:00

Az iroda személyzete segítséget nyújt a látogatóknak térképekkel, útmutatókkal, szálláshelyekkel, éttermekkel és egyéb hasznos információkkal kapcsolatban. A látogatók itt információkat kaphatnak a város nevezetességeiről, múzeumairól, eseményeiről és egyéb turisztikai programokról is.

Látnivalók

Parma-i katedrális

A Parma-i katedrális, vagy más néven a Cattedrale di Santa Maria Assunta, egy csodálatos román stílusú épület, amelyet a 11. és 12. század között építettek. Az épület impozáns homlokzata és fenséges kupolái láthatóak, amelyek az évszázadok során megépítették és kiegészítették a katedrálist.

Az épület belsejében sok értékes műalkotás található, köztük freskók és festmények, amelyeket a középkor óta védnek és ápolnak. A katedrálisban található egy híres orgona is, amelynek hangja igazán lenyűgöző.


d.a. fotója

Parmai keresztelőkápolna

(olaszul: Battistero di Parma)

A parmai Keresztelőkápolna (Cappella di San Giovanni Battista) egy nagyon fontos művészeti látnivaló a városban. Az épületben található freskók közül a legismertebb a Mester (Correggio) freskója, mely János Keresztelő életét ábrázolja. A kápolna maga is gyönyörű, reneszánsz stílusú, és számos más művészeti remekművet tartalmaz.

v. g. fotója

Palazzo-k

    Palazzo della Pilotta: A városközpontban található, és egy egész palotakomplexumot foglal magába, melyben múzeumok, könyvtárak és kiállítások találhatók.
    Palazzo del Governatore: Az egyik legimpozánsabb palazzo a városban, a középkori várfalakon belül található.
    Palazzo Ducale: Ez a palazzo a 16. században épült, és a város egyik legszebb műemléke. A belső udvarán egy impozáns barokk szökőkút áll.
    Palazzo del Comune: Ez a palazzo a városközpontban található, közvetlenül a Piazza Garibaldi mellett. A homlokzatán látható Madonna della Steccata freskója nagyon híres.

Kolostor

A Stendhal regényből ismert kolostor épület, a Certosa di Parma sajnos nem látogatható. Az apátságot a Ciszterci Rend építette az 1300-as évek elején, jelenleg tudományos kutatók munkahelye, az egyetem kommunikációs intézetének archívumát helyezték el benne, ezért nem fogad látogatókat. forrás

Pármai sonka

,, A Parmigiano (ejtsd: pármidzsáno) jelentése pármai. Emilia-Romagna régió sajtja, melynek egyik megyéje Parma. Ha az igazit keressük, ragaszkodjunk a Parmigiano Reggianóhoz. (ejtsd: pármidzsáno redzsáno)

Kemény sajt, tésztája sárga és töredezett, zsírtartalma 32%. 24-40 kg-os cipókban készül, igen szigorú előírásokat betartva.

Hagyományos eljárással készül: a köröm nélküli csontos combot először tengeri sóban, 80 százalék páratartalmú levegőn 100 napig tartósítják, majd lemossák, 3 hónapra érlelő-kamrába teszik, bezsírozzák, és összesen 12 hónapig levegőn érlelik.

“A pármait hajszálvékonyra kell vágni (hogy a madár is átrepülhessen rajta).” forrás

s.i. fotója

A pármai sonka, vagy más néven prosciutto di Parma, egy híres olasz sonkaféle, amelyet a Parma környéki területen állítanak elő. A pármai sonka készítésének hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, egészen a római időkig. Akkoriban a sonkát sóval tartósították és szárazon érlelték, hogy megőrizzék az ízét és elkerüljék a romlást.

A pármai sonka készítésének folyamata ma is nagyon hasonlít az ősi módszerekhez, de szigorú minőségi előírásoknak kell megfelelnie. A sonkát csak bizonyos régiókból származó sertésekből lehet előállítani, amelyeket kukoricával és tejjel etetnek. A sonkát sóval dörzsölik be, majd több hónapig hűvös és szellős helyen szárítják. Ezután a sonkát zsírral kenik be, hogy megvédjék a kiszáradástól, és további 12-24 hónapig érlelik.

A pármai sonka minőségét és eredetét egy konzorcium ellenőrzi, amely 1963-ban alakult meg. A konzorcium feladata, hogy garantálja a termék megfelelőségét, megvédje az utánzatoktól és népszerűsítse a világon. A pármai sonka felismerhető a hercegi korona védjegyről, amelyet a konzorcium bélyegez rá a sonka héjára.

Olvasmányos linkek

"Azt írják valahol: Parma életstílus. Operába jársz, Verdit kívülről fújod, trattoriában kenyeret és felvágottat eszel, a központ kis utcáin sétálsz, aperitifet iszol, dialektussal társalogsz, kerékpározol, a kulturális eseményekben, - melyek ennek a városnak a lelkét jelentik- részt veszel. Legjobban egy fagylaltozó kirakatában lévő szabadság miatt zárva tábla tetszett. Valóban, egy fagylaltozó mikor menjen szabira, ha nem a szezonban? Nyaljon a kuncsaft télen! Gyönyörű nap volt, Parma igazán lenyűgözi az embert. Meglepett, hogy itt is, akárcsak Modenában milyen sok, főleg afrikai bevándorló van. A Palazzo della Pilotta környékén szinte sátrat vertek. És nem acsarog rájuk senki. (2015, augusztus)" forrás

t.m. fotója

"A város egyébként csalóka, vagy a térkép az, de a látnivalók nagyon közel vannak egymáshoz, szinte egymást érik, mondhatni. Erre akkor jöttem rá, amikor a végén átsétáltama Museo Archeologico Nazionale di Parma árkádjai alatt, illetve korábban már akkor is, mikor a színház régióba csöppentem hirtelen a Dóm után. 4 óra elég volt a bejárásához, úgy, hogy közben a Parco Ducale (Hercegi Park)-ba is bementem sétálni és beültem egy helyre enni és inni valamit. A híres Pármai sonkát pedig nem kell senkinek sem bemutatni, amely a magyar parasztsonkától eltérően nem a füstölt sonkák közé tartozik. A világhírű Pármai sonkát egy kifejezetten erre a célra tenyésztett, Észak-Itáliában kukoricán és korpán nevelt sertés kiváló minőségű húsából ma is ugyanúgy kézzel készítik, mint több száz évvel ezelőtt. Egy évig is eltart, amíg a nyers combból alaposan megtisztogatva, tengeri sóval bedörzsölve, pácolva, a sonkaházak teraszán, majd egyre sötétebb helyiségben szárítva, zsírral kenve elkészül a gitár alakú Pármai sonka. " forrás

Fotóegyveleg

j. d. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon