ÚTIKRITIKA.HU / Parma







útikritikák


Parma

Parma, parmezán sajt és pármai sonka

Parma dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Szállásválasztás| Étkezés |Vásárlás| Közbiztonság|Hasznos információk | Látnivalók |Háttér| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

K. Kriszta fotója

Ha pármai sonkás szendvicset rendeltek egy bárban, semmiképpen se kérjétek, hogy mikroban vagy bármiben melegítsék (legfeljebb külön a kenyeret). A helyiek szemében szentségtörés a pármai sonkát melegíteni, sütni stb. Mivelünk ez megtörtént, és olaszul azzal mentegetőztem, hogy Siamo barbari, azaz barbárok vagyunk... 

Magyarázat: Azért tekintik szentségtörésnek, mert a sonka különleges, hagyományos módon, hosszú ideig érlelve készül, amely során természetesen kialakul a finom, lágy textúrája és gazdag ízvilága. Az érlelési folyamat révén a sonka friss, nyers állapotában fogyasztva őrzi meg a legjobban az aromáit. A hozzáadott hőhatás megváltoztatná a sonka textúráját és elveszítené azokat a finom ízjegyeket, amelyeket a hosszú érlelés során nyert.

Parma dióhéjban

olasz kiejtés: pármá (hangsúly az első szótagon)

(A Magyar helyesírási szótár szerint a helyes írásmód: Parma, parmai; de: Pármai kolostor, mint regénycím, pármai sonka)

Lakosság (2024-ben): 146,300, a vonzáskörzettel együtt 335 ezer 

Parma egy város az északolasz Emilia-Romagna régióban. Parma tartományban.

  • Parma 100 kilométerre van Bolognától. (A lakosság száma a külföldiek arányának növekedésével nőtt. A legtöbb külföldi: román, moldáv és fülöp-szigeteki.)
  • Parma autóúton 930 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli vezetést modellezve ezt a távot kb. 9 óra alatt lehet megtenni. 903 kilométeren autópályán vezethetünk.
  • Parma világszerte híres gasztronómiájáról, különösen a pármai sonkáról (Prosciutto di Parma) és a Parmigiano Reggiano sajtról, amelyet "parmezán" sajtként ismerünk.
  • Stendhal, a francia író, 1839-ben írta "A pármai kolostor" című regényét, amely egy ifjú olasz nemes, Fabrizio del Dongo kalandjait és szerelmeit követi. A történet a Napóleoni háborúk idején kezdődik, majd Fabrizio életének fordulatos eseményein keresztül mutatja be a pármai hercegség udvarának intrikáit. A regény híres Stendhal élénk karakterábrázolásáról és az olasz társadalom valósághű bemutatásáról.
  • Parma fő turisztikai nevezetességei közé tartozik a Parma Dóm, a Battistero, a Palazzo della Pilotta, a Teatro Regio, a Parco Ducale, a San Giovanni Evangelista templom, a Camera di San Paolo, a Basilica di Santa Maria della Steccata, a Palazzo del Governatore, valamint a Galleria Nazionale.
  • A felsorolt nevezetességek közül mindegyik Parma központjában található, és másfél kilométeres sugáron belül helyezkedik el, így gyalogtávolságra vannak egymástól. Parma városközpontja kompakt, és a főbb látnivalók könnyen elérhetők gyalogosan.
  • Parma sétálóutcájának neve Via Cavour, amely tele van üzletekkel, kávézókkal és éttermekkel, és a város egyik legélénkebb része. A főutca a Strada della Repubblica, amely a város központját átszelve összeköti a különböző fontos helyszíneket. Parma főtere a Piazza Garibaldi, amely a város központjának szívében található, és körülötte számos nevezetesség sorakozik. További ajánlott terek közé tartozik a Piazza Duomo, ahol a Dóm és a Battistero található, valamint a Piazzale della Pace, amely a Palazzo della Pilotta közelében helyezkedik el. A város leghangulatosabb környéke a Parco Ducale és annak környéke, ahol zöldterületek és nyugodt környezet várja a látogatókat. Szép kilátást kínál a Parma folyó partja, ahol a hidakról és a folyó mentén sétálva csodálatos látvány nyílik a város különböző részeire.
  • Arturo Toscanini, a világhírű olasz karmester, Parma szülötte, 1867-ben született a városban. Ő volt az egyik legnagyobb és legbefolyásosabb karmester a 20. században, aki híres volt precizitásáról és szenvedélyes előadásmódjáról. Otthona, ahol született, ma múzeumként működik.
  • Giuseppe Verdi 1813. október 10-én született Le Roncole faluban, amely akkor Parma hercegségéhez tartozott. Gyermek- és ifjúkorát a közeli Bussetóban töltötte, amely szintén Parma közelében található. Bár élete nagy részét máshol töltötte, Parma régiója meghatározó szerepet játszott zenei fejlődésében, és gyakran visszatért a térségbe.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Nem túl nagy, nem túl kicsi város, éppen kellemes a mérete
  2. Meglepően sok a zöldterület
  3. Az óváros macskaköves utcái (sportcipőben!)
  4. A Parco Ducale, mert egy elegáns park
  5. A kis fagyizó a dóm mögött, ahol az apácák rózsa alakú tölcséreket készítenek.
  6. A színes házak

K. Kriszta fotója

Nem tetszett

  1. Parma vasárnap délután teljesen kihalttá válik, s ilyenkor unalmas a mozgalmasság nélkül
  2. Három parmai vendéglő is ajánl lóhúsos ételeket. Mindhármat elkerültük.
  3. Több műemléképület lepusztlt állapotban van, s körbeveszi öket a piszok, az elhanyagoltság, mindenütt vandál falfirkák
  4. A koldusok, és főleg a zavarosban halászó, nyilván felnőtt (Fagin-jellegű) bűnözők által ,,menedzselt" kiskorúak
  5. Az óvárosban a sok szép utcarészlet mellett/között, közelében vannak jellegtelen helyek is
  6. A város a nevét a Parma nevű folyója alapján kapta, sajnos a névadó sekélysége miatt csalódást keltően jelentéktelen, közvetlen partja ronda
  7. Kár, hogy este a Duomo alig volt kivilágítva (spórolnak?)
  8. Szemetes
  9. Este 8-kor megáll az élet, becsuk minden, még a benzinkútnál sem tudsz egy sört venni.

K. Kriszta fotója

Vélemények

„Ha a belváros szélén lévő szállodában szállsz meg, Parma lazán felfedezhető gyalogosan. A város és a történelmi központ tökéletes méretű: elég nagy ahhoz, hogy sok élményt kínáljon, mint például gasztronómiai élvezeteket, városnézést, színházat, vásárlást és hasonlókat, ugyanakkor elég kicsi ahhoz, hogy ne legyen túlzsúfolt, és jól áttekinthető maradjon.”


Parma gyönyörű város, ahol az élet könnyen elviselhető. A város elég kicsi ahhoz, hogy gyalogosan bejárható legyen, és szinte mindenki biciklivel közlekedik. Az emberek elegánsak és barátságosak, ahol Emilia találkozik Lombardiával.

Parma elegáns város, amit a "La Parma" nevű folyó oszt ketté. Nem véletlenül hívták "La Petit Paris"-nak, saját "bal partjával". Az ételek és borok kiválóak, különösen a Parmigiano Reggiano, a culatello és a strolghino. A környék változatos: a "bassa" felé vagy a dombokhoz lehet eljutni Piacenza irányába. Egy órán belül elérhető a Forte dei Marmi tengerpart. Az operakedvelőket  minden októberben Verdi fesztivál várja a színházban.

K. Kriszta fotója

Parma vs Modena: Parma inkább álmos, konzervatív megjelenésű és szokású város, míg Modena élénkebb, és talán az egyik legpezsgőbb olasz vidéki város. Úgy gondolom, hogy a különbség abból fakad, hogy Modena közelebb van Bolognához, és a helyi autóipari és hi-tech ipar folyamatosan vonzza a fiatalokat, így a társadalmi változások és a nyitottság nagyobb itt.


Nagyon kellemes, nagyon megnyugtató a történelmi központ utcáin sétálni. A város kétségtelenül egy "élő" város, tele élettel, fiatalokkal, családokkal, turistákkal, üzletemberekkel és üzletasszonyokkal, akik az utcákon és tereken járnak. Finomságokat árusító üzletek, bárok és vendéglátóhelyek váltják egymást, amelyek vásárlásra vagy ízletes falatozásra csábítanak. Parma valóban kihagyhatatlan! (2024)


Szállásválasztás

Ha szálláshelynek nyugodt környéket keresel, de mégis közel akarsz lenni a központhoz, akkor talán az alábbi negyedet ajánlom:

Trastevere: Ez a negyed a Parma folyó túloldalán található, és hangulatos utcákkal, régi épületekkel és sok étteremmel és bárral csábítja a látogatókat. Itt érezheted igazán az olasz életérzést, és könnyen eljuthatsz a város főbb látnivalóihoz is.

Érdekes karaktere miatt viszont ez az alábbi  negyed is érdekes lehet:

San Lorenzo: Ez a negyed az egyetem mellett helyezkedik el, és fiatalos, kreatív és alternatív hangulatot áraszt. Sok művészeti galéria, könyvesbolt, kávézó és klub található itt, valamint graffiti-k és street art alkotások díszítik az épületeket. Ha szereted a pezsgő és színes éjszakai életet, akkor ez a hely neked való.


Parkolás

Parma városában a parkolási lehetőségek változóak, és függnek a városrészektől és a parkolási zónáktól. Az óvárosban és a belvárosban található parkolóhelyek gyakran fizetősek, és az árak változóak lehetnek az időtől és a helyszíntől függően. Az utcákon való parkolás időkorlátozott lehet, így érdemes figyelni az erre vonatkozó táblákat és parkolási automatákat. Javasolt használni a városi parkolóházakat, melyek többnyire központi helyen találhatóak, és biztonságosabbak a járművek számára. Néhány ajánlott parkoló a következő: Parcheggio Toschi (Viale Paolo Toschi 2), amely központi elhelyezkedésű és a belváros könnyen elérhető innen gyalogosan; Parcheggio Goito (Borgo G. Goito 1/A), amely szintén kedvező helyen található a történelmi negyedhez közel; valamint a Parcheggio Kennedy (Via John Fitzgerald Kennedy 16), amely kényelmes parkolási lehetőséget biztosít a város szívében.

A parmai parkolók óradíjai a helyszíntől és a napszaktól függően változhatnak. Általánosságban:

Parcheggio Toschi: Az óradíj jellemzően 1,80-2,50 euró között mozog. Napidíj 15- 20.- eruó között.
Parcheggio Goito: Az óradíj körülbelül 1,50-2,00 euró között alakul.
Parcheggio Kennedy: Az óradíj általában 1,50-2,00 euró körüli.

Az esti órákban és hétvégén a díjak eltérhetnek, és bizonyos időszakokban kedvezmények is elérhetők. Érdemes a helyszíni táblákat és automatákat figyelni a pontos árakért.

Közlekedés

Séta. Gyakorlatilag minden a történelmi belvárosban könnyen és kényelmesen elérhető gyalogosan. A folyón túli látnivalókhoz kicsit több sétára van szükség, de még így sem túl sok.

Behajtási korlátozások a belvárosban: Figyelem, a belvárosban és annak peremén számos behajtási és áthaladási korlátozás van különböző napszakokban, és a táblák eléggé félreérthetők. Előfordulhat, hogy parkolóhelyekről szóló táblákon keresztül is korlátozott zónákba jutsz. Az bejáratoknál kamerák vannak felszerelve, és hónapokkal később érkezhet egy vagy több bírság, amelyek egyenként 100 euró körüli összegűek. Tehát próbálj meg kellő távolságra parkolni a belvárostól!"


2024-ben Parma városában a ZTL (korlátozott forgalmi övezet) belépési engedélyének megszerzése továbbra is az adott szálláshely segítségével a legegyszerűbb. A szállodák általában bejelenthetik a vendégek rendszámát, hogy engedélyt kapjanak a belépésre, míg a B&B-k esetében ez nem mindig biztosított. Ha a B&B (Bed and Breakfast) nem tudja ezt megtenni, a ZTL-n kívül kell parkolót keresni. Fontos megjegyezni, hogy a megszerzett engedély általában csak egyszeri belépésre jogosít fel a tartózkodás ideje alatt, így érdemes megfontolni a parkolási lehetőségeket, ha többször elhagynád a várost. A ZTL területére való belépés korlátozott, hogy csökkentsék a belvárosi forgalmat és megóvják a történelmi területeket. Az előzetes tájékozódás és a megfelelő szállás kiválasztása segít elkerülni a magas bírságokat és a parkolási nehézségeket.


A városi buszvonalakat a TEP üzemelteti. A tömegközlekedési szolgáltatások jól szervezettek és elérhetők. A jegy ára 2024-ben 1,60 euró, ha hivatalos értékesítőhelyen vásárolják, a buszon vásárolva csak bankkártyával fizethető felár nélkül. A jegyek érvényessége 80 perc a lyukasztástól kezdve, és minden buszváltáskor érvényesíteni kell. A vasútállomásról kilépve jobbra található a TEP egyik információs pontja. A TEP weboldalán további információk találhatók az esti és éjszakai "Pronto Bus" szolgáltatásról.

K. Kriszta fotója

Ez viszont trolibusz - K. Krisztina fotója

A taxi szolgáltatás hatékony, de a város kis mérete miatt nem mindig kifizetődő. A főbb helyek, ahol taxit lehet találni: a vasútállomás, a városi repülőtér és a Piazza Garibaldi, amely a város központi tere.

A parmaiak szeretnek kerékpárral közlekedni, és a város látogatói is élvezhetik a számos kerékpárutat és forgalommentes utcát. A La Cicletteria kerékpárkölcsönző a vasútállomás mellett (bejárat a Piazzale Dalla Chiesa felől) különféle típusú kerékpárok bérlését kínálja, 1,50 eurótól kezdődően 1 órára.

A környékbeli tájékozódáshoz: Északra található a "bassa" a nagy Pó folyóval és síksággal (Pianura Padana). Délre pedig dombok és hegyek terülnek el az Appennino Tosco-Emiliano részeként.

Étkezés

Ha Parmában jársz, az utad nem teljes, amíg nem kóstolod meg a város nevét viselő sajtot, a Parmigiano-Reggiano-t. Az egész világon ismert Parmigiano-Reggiano sajt minősége a forrásának köszönhető. Azokat a teheneket, amelyekből a tejet nyerik, csak fűvel és szénával etetik a város körüli mezőkön. A sajtot 18 hónaptól több mint 30 évig érlelik.

Egy másik helyi specialitás, amit Parmában mindenképpen ki kell próbálni, a helyi sonka, a Prosciutto di Parma. A sonkák hőmérséklet- és páratartalom-szabályozott helyiségekben érlelődnek legalább 10 hónapig. Az eredmény egy sós, édes hússzelet, amelyet vékonyra szeletelve fogyaszthatsz önállóan vagy sok helyi ételben. Kiválóan ízlik nyári dinnyével tálalva. Ami a szalámikat illeti, a Culatello a király. Sajnos a Culatello gyártására vonatkozó kormányzati szabályozások szinte kihalásra ítélték, de még mindig vannak bátor gyártók, akik pincékben érlelik a húst. A Culatello különbözik a Prosciuttótól, mivel a sonka filéjéből készül, nem pedig az egész sonkából.

Parma híres a finom töltött tésztáiról és szabadtéri piacairól is. Ne hagyd ki a friss szezonális zöldségeket sem.

Életem legjobb focacciáját ettem Piero pizzériájában (La Pizza Da Piero). A bácsi 44 éve viszi a bizniszt, csak pizzát és focacciát lehet nála kapni – ez nem egy posh hely, kis üzlethelyiség bárpulttal meg két asztalkával az üzlet előtt, de lelke van! (s.v., 2022)


A parmaiak kedvelik a jó ételeket, és általában a lassú étkezés kultúráját részesítik előnyben, még egy gyors szendvics esetén is. Bár az elmúlt években több gyorsétterem nyílt a városban, a helyiek még mindig inkább a hagyományos éttermeket látogatják, amelyek többsége a belvárosban vagy annak közelében található. Ha egy finom szendvicset keresel, érdemes felkeresni a Pepèn nevű helyet (Borgo Sant'Ambrogio 2), amely közvetlenül a Piazza Garibaldi mellett található. Egy másik népszerű gyorsétterem a La Clinica Del Panino (Borgo Palmia 4/d), amely szintén közel van a Piazza Garibaldihoz, és hatalmas szendvicseiről ismert. Vacsorára a parmaiak a hagyományos konyhát részesítik előnyben, és a város központjában találhatók a legismertebb éttermek, mint például a Le Sorelle Picchi (Via Farini 27), az Osteria del Tribunale (Vicolo Politi 5) és az Antica Osteria della Ghiaia (Borgo Paggeria 12).

A parmai konyha tipikus ételei között szerepelnek a helyi sonkák, például a crudo di Parma és a culatello di Zibello, amelyeket gyakran tálalnak torta frittával. A főételek közül az anolini in brodo és a különféle tortellik (például zöldséges, krumplis vagy tökös változatban) népszerűek. A főfogások közé tartozik a ritka szamárhúsból készült stracotto, a különféle vadételek, valamint a pesto di cavallo (nyers lópörkölt). Az édességek választéka szűkebb, de a spongata, a torta Maria Luigia és a tortelli dolci gyakran megtalálhatók a pékségekben.

Vásárlás

A városközpontban számos butik, ékszerbolt, cipőbolt és ruhabolt található. A Via Cavour a város egyik főutcája, ahol több nagyobb üzletlánc és élelmiszerbolt is megtalálható. Emellett érdemes ellátogatni a város piacaira, ahol friss helyi élelmiszereket, sajtokat, sonkákat, és borokat lehet vásárolni. A Corso Vittorio Emanuele II. utcában található Galleria Cavour luxus bevásárlóközpontja a divatra és az ékszerekre specializálódott.

K. Kriszta fotója

Parmában megannyi lehetőség kínálkozik a vásárlása is. Az egyik legnépszerűbb “bevásárló utca’, a via Nazario Sauro, mely a történelmi városközpontban található, és gyakran nevezik az “antik kereskedők utcájának” is. Valójában azonban nemcsak antik, de modern üzletek, művészeti galériák, vintage ruhaüzletek, ékszerüzletek, kézműves boltok, és bútorszalonok is kínálják itt a portékájukat. Azok számára, akik a Parmában és annak környékén készült finomságokat keresik, valóságos paradicsom lehet a La Prosciutteria (Strada Farini 9), melynek kínálatát hetven százalékban helyi vállalkozások és termelők árui teszik ki. forrás

Gyönyörű, nem? - K. Kriszta fotói


A bevásárlóutcák a történelmi belvárosban összpontosulnak, különösen a Via Cavour, Via Garibaldi, a Piazza Garibaldihoz közeli Strada Farini és Strada Repubblica környékén, valamint a szomszédos utcákban. A tömegközlekedéssel könnyen elérhetők a legnépszerűbb bevásárlóközpontok, mint a Barilla Center és az Euro Torri. A Fidenza vasútállomás mindössze 15 percre van Parmától vonattal, és onnan tízpercenként indul buszjárat az Outlet Village felé.

Aji fotója

Parma városában a boltok jellemzően hétfőtől szombatig 9:00-13:00 és 15:30-19:30 között tartanak nyitva, a délelőtt és délután közötti szünet miatt. A nagyobb bevásárlóközpontok és szupermarketek gyakran egész nap nyitva vannak, ebédszünet nélkül. Vasárnap a kisebb üzletek többnyire zárva tartanak, de egyes bevásárlóközpontok, valamint az élelmiszerboltok nyitva lehetnek, főként a délutáni órákban.

Pármában több termelői piac is működik, ahol helyi termékeket lehet vásárolni közvetlenül a termelőktől. Ezek a piacok általában hetente egyszer vagy kétszer rendeznek meg különböző helyszíneken a városban. A legnépszerűbb termelői piacok a következők:

A Le Fattorie piac, amely minden csütörtökön reggel kerül megrendezésre a Via Silvio Pellico-n. Itt friss zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat, húsokat, mézet és más finomságokat lehet kapni.

A Campagna Amica piac, amely minden szombaton reggel várja a vásárlókat a Largo Calamandrei-n (Barilla Center). Itt is széles választékot találhatunk a helyi termelők kínálatából, mint például tejtermékeket, sonkát, kenyeret, tésztát és borokat.

A Strada Imbriani piac, amely szintén minden szombaton reggel nyit ki a Strada Imbriani-n. Itt is sokféle friss és minőségi terméket lehet venni, mint például zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat, húsokat és olívaolajat.

Közbiztonság

Az utóbbi 5 évben (2019-2024) a városban a bűnözés egyértelműen növekedett. Ez kevésssé mutatkozik meg a turistákat érintő bűnesetek számában, inkább a drogkereskedelem és a drogfogyasztás növekedésével kapcsolatos. Utcai rablástól egyáltalán nem kell tartani. Este, éjszaka is biztonságos az utcákon sétálni persze tanácsosabb kerülni a rosszul megvilágított mellékutcákat, és a a központ tájékán a Piazzale della Pace-t (más néven Piazza della Pilotta). 

Jelenleg a turistákat is veszélyeztető bűnözés főként kisebb lopásokra és zsebtolvajlásra korlátozódik. A városban erős rendőri jelenlét tapasztalható, és a látogatóknak ajánlott a szokásos óvintézkedések megtétele értékeik védelme érdekében.

K. Kriszta fotója

Az autó ülésein semmi értékeset nem hagyni. Mindent a csomagtartóba, ha oda nem lehet belátni. 

A város biztonság sempontjából viszonylag problémás területei kevesen vannak és jól körülhatároltak, és a legtöbbjük, kivéve a Piazzale della Pace (más néven: Piazza della Pilotta), kívül esik a turisták jellemző mozgásterületén.

A közterületeken sok fekete-afrikai illegális migránst lehet látni, némelyikük próbál ezt-azt ,,kéz alatt" árulni. De a turistáknak nem kell miattuk aggódni. El vannak foglalva az okostelefonjaik szinte folyamatos használatával.

Hasznos információk

Parmában (Parma) a turista információs iroda (Ufficio Informazioni Turistiche) a Piazza Garibaldi-n található, a város központjában. Az iroda a Piazza Garibaldi 1. szám alatt található, és könnyen megközelíthető gyalog vagy tömegközlekedéssel.

Az Ufficio Informazioni Turistiche a következő nyitvatartási időben áll rendelkezésre:

Hétfő: 10:00-13:00 és 14:30-18:00
Kedd-szombat: 09:30-13:00 és 14:30-18:00
Vasárnap és ünnepnapokon: 10:00-13:00 és 15:00-18:00

Az iroda személyzete segítséget nyújt a látogatóknak térképekkel, útmutatókkal, szálláshelyekkel, éttermekkel és egyéb hasznos információkkal kapcsolatban. A látogatók itt információkat kaphatnak a város nevezetességeiről, múzeumairól, eseményeiről és egyéb turisztikai programokról is.

Látnivalók

Parma-i katedrális

Nincs belépőjegy

A Parma-i katedrális, vagy más néven a Cattedrale di Santa Maria Assunta, egy csodálatos román stílusú épület, amelyet a 11. és 12. század között építettek. Az épület impozáns homlokzata és fenséges kupolái láthatóak, amelyek az évszázadok során megépítették és kiegészítették a katedrálist.

Az épület belsejében sok értékes műalkotás található, köztük freskók és festmények, amelyeket a középkor óta védnek és ápolnak. A katedrálisban található egy híres orgona is, amelynek hangja igazán lenyűgöző.


K. Kriszta fotói

A katedrális háromhajós szerkezetű. Híres a Correggio által (1526 és 1530 között) festett kupolájáról, amely Szűz Mária mennybemenetelét ábrázolja az apostolok, megannyi angyal és a város védőszentjei körében. Egy igazi festészeti remekmű, aminek megcsodálását vétek kihagyni.

K. Kriszta fotója


Nincs olyan sarok, amely ne lenne freskókkal díszítve. A festmények valódi remekművek. Tátott szájjal csodáltam a művészi kincseket, amikor meglátogattam a katedrálist. Csodálatosak a festett üvegablakok is.

K. Kriszta fotói

A román stílusú külsőt két finoman faragott márványoroszlán díszíti, amelyeket a 13. században készítettek, és amelyek az épület bejáratánál üdvözlik a látogatókat. Belépve a tekintet az egészében gyönyörűen freskózott hajóra összpontosul, amely bibliai jeleneteket ábrázol, Lactantius Gambara munkájaként. Valójában azonban az épület minden sarka valódi remekműveket rejt; korlátozom magam arra, hogy megemlítsem a legfontosabbakat, nevezetesen Benedetto Antelami "Levétel a keresztről" című gótikus szobrát és Correggio csodálatos freskóját a kupolában. A belépés ingyenes, viszont néhány eurót kell fizetni a fő freskók megvilágításáért.


Parmai keresztelőkápolna

(olaszul: Battistero di Parma)

A parmai Keresztelőkápolna (Cappella di San Giovanni Battista) egy nagyon fontos művészeti látnivaló a városban.

A parmai Keresztelőkápolna (Cappella di San Giovanni Battista) a 12. és 13. század fordulóján épült, és építése során a román stílusból a gótikus stílusba való átmenet jellemzőit mutatja. Az épületet Benedetto Antelami építész tervezte, aki jelentős hatással volt a kápolna művészi kivitelezésére, különösen a homlokzat és a domborművek megalkotásában.

Az épületben található freskók közül a legismertebb a Mester (Correggio) freskója, mely János Keresztelő életét ábrázolja. A kápolna maga is gyönyörű, reneszánsz stílusú, és számos más művészeti remekművet tartalmaz.

K. Kriszta fotói

A parmai keresztelőkápolna és az Egyházmegyei Múzeum kombinált belépőjegyének ára 2024-ben 12 euró teljes áron, míg a kedvezményes jegy ára (65 év felettiek, diákok, tanárok számára) 10 euró. A családi jegy (két felnőtt és 18 év alatti gyermekek) ára 25 euró, míg iskolai csoportok számára 5 euró diákonként. A belépés 12 év alatti gyermekek és fogyatékkal élők számára ingyenes. A jegyekkel megtekinthetők a keresztelőkápolna főbb részei és a múzeum kiállításai is, beleértve a legfontosabb művészeti alkotások megvilágítását is.

18-kor zárnak.

Lenyűgöző épület fantasztikus freskókkal és szobrokkal. A belépőjegy tartalmazza a belépést a Egyházmegyei Múzeumba is, amely a katedrális építészeti maradványait és információkat tartalmaz a keresztelőkápolnáról. Ajánlott először a múzeumot meglátogatni, mivel hasznos információkat nyújt a keresztelőkápolnáról, különösen a hónapok szobrait bemutató rövid videó. A keresztelőkápolnában a freskók nagyon lenyűgözőek, és bár kicsi, időt kell szánni rá, hogy mindent alaposan megnézhessünk. (2024)


Kívülről gyönyörű, jellegzetes nyolcszögletű formájával, de még lenyűgözőbb belülről a csodálatos kupolával és a színpompás freskókkal díszített falakkal. A központban található a keresztelőmedence (hogy másztak be hozzá?). A többi megismeréséhez érdemes megvenni a belépőjegyet 12 euróért (jó befektetés). Ne hagyja ki!

Jobbról balra: december dolgozik, január nagydolgozik, február dolgozik - K. Kriszta fotója

Palazzo-k

    Palazzo della Pilotta

A Palazzo della Pilotta egy történelmi épület Parma központjában, amelyet a 16. század végén kezdtek építeni a Farnese család számára, és eredetileg a hercegi udvar szolgálatában állt. Az épület ma egy több intézményből álló kulturális komplexumot foglal magában, többek között a Galleria Nazionale di Parma-t, a Teatro Farnese-t és a Palatina könyvtárat. A Pilotta meglátogatása során a látogatók megismerhetik Parma történelmének fontos pillanatait, valamint számos művészeti alkotást tekinthetnek meg. A palota nyitvatartása keddtől vasárnapig 10:30-tól 18:30-ig tart, hétfőn zárva tart. A belépőjegy ára 10 euró, míg 18 és 25 év közötti látogatók számára 5 euró kedvezményes jegy érhető el. A látogatás során érdemes időt szánni a Teatro Farnese megtekintésére is, amely a palota egyik legérdekesebb része.
A Palazzo della Pilotta Parma városközpontjában található, közel a Piazza della Pace térhez, a parmai vasútállomás gyalogosan is könnyen elérhető közelségében.

A komplexum nevét a "pelota" nevű ősi játékról kapta, amit egykor a Palazzo Farnese udvarában játszottak.

Legalább 2 órás program

r. m. fotója

A múzeumkomplexum remek választás felnőtteknek, de valószínűleg nem fogja érdekelni a gyerekeket. A régészeti részleg a Parma területére összpontosít, és jól bemutatott kiállításokat tartalmaz. A nagyon nagy, fából készült színház lenyűgöző. Meg lehet nézni az ülőhelyek alatti szerkezetet, valamint a színpadot és az ülésterületet is. A művészeti múzeum többnyire vallási művészetből áll, és úgy tűnik, mintha végtelenül folytatódna, egyetlen kijárattal, amely az egész múzeumon átvezet. A művészeti múzeumhoz a színház színpada mögött található a bejárat, amit nehéz lehet megtalálni. (2024)


Palazzo del Governatore

Az egyik legimpozánsabb palazzo a városban, a középkori várfalakon belül található, a Piazza Garibaldin. Előtte egy Garibaldi szogor áll.  A palota barokk és neoklasszicista stílusban épült, és Parma egyik jelentős történelmi nevezetessége.

K. Kriszta fotói


    Palazzo Ducale: Ez a palazzo a 16. században épült, és a város egyik legszebb műemléke. A belső udvarán egy impozáns barokk szökőkút áll.
    Palazzo del Comune: Ez a palazzo a városközpontban található, közvetlenül a Piazza Garibaldi mellett. A homlokzatán látható Madonna della Steccata freskója nagyon híres.

Kolostor

2024: A Certosa di Parma, hivatalos nevén Certosa di San Girolamo, nem látogatható, mivel 1975 óta börtönőrképző iskola működik benne.

A Párma-i kolostor Stendhal híres regényéből, „A pármai kolostor” (La Chartreuse de Parme) című műből ismert.

Az apátságot a 14. század elején alapították, és eredetileg a Ciszterci Rend szerzetesei lakták. Az épület hosszú története során több szerepet is betöltött, de napjainkban a Párma-i Egyetemhez tartozik, és elsősorban tudományos kutatások céljára használják. Az apátság az egyetem kommunikációs intézetének archívumát is magában foglalja, így a nyilvánosság elől el van zárva.

A kolostor építészeti stílusa tükrözi a ciszterci rend egyszerűségre és spirituális tisztaságra való törekvését, de a későbbi évszázadok során bővítésekkel gazdagították, amelyek újabb stíluselemeket adtak hozzá.

Bár a kolostor jelenleg nem látogatható, története és építészeti jelentősége miatt továbbra is a város kulturális örökségének fontos része marad. Az épület varázslatos és misztikus hangulata inspirációt nyújtott Stendhal számára is, aki az 1839-ben írodott regényében az emberi szenvedélyeket és politikai intrikákat szőtte bele a kolostor falai közé.

A Certosa di Parma kolostor Parma város központjától északnyugatra található, körülbelül 4-5 kilométerre. Gyalogos távolságnak ez már viszonylag hosszú lenne, nagyjából egy órás sétával lehetne megtenni az utat a városközpontból. Ha valaki el szeretne látogatni a kolostorhoz, az autóval, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel lenne a legpraktikusabb, bár, mint korábban említettem, a kolostor jelenleg nem látogatható.

Teatro Farnese

A Teatro Farnese Parma egyik legjelentősebb műemléke, amely a Palazzo della Pilotta épületében található, Parma belvárosában. A színházat 1618-ban építette Giovanni Battista Aleotti Ranuccio I Farnese megbízásából, és 1628-ban nyílt meg. A Teatro Farnese különlegessége, hogy teljes egészében fából készült, és díszítéseit gipszréteggel borították. Az épületet több alkalommal megrongálódott, leginkább a második világháborúban, amikor bombatalálat érte, de az 1950-es években helyreállították. A színház híres nagy, félköríves nézőteréről, amely több ezer fő befogadására képes.

A Teatro Farnese látogatható, és a Palazzo della Pilotta múzeumának részeként tekinthető meg, egy kombinált jegy vásárlásával. A jegy lehetővé teszi a belépést a színházba és a palota más részeibe, mint például a Galleria Nazionale di Parma. A látogatás során a színház belső tere lenyűgözi az embert a hatalmas színpadával és a reneszánsz stílusú építészeti elemeivel. A helyszín különleges atmoszférája miatt népszerű turistalátványosság és történelmi jelentőségű kulturális helyszín.

A Teatro Farnese könnyen megközelíthető Parma központjából gyalogosan, mivel a Palazzo della Pilotta a város központi részén helyezkedik el. A látogatók érdemes előre tájékozódni a nyitvatartásról és jegyárakról, mivel időszakosan zárva lehet rendezvények vagy karbantartás miatt.

A Teatro Farnese egy lenyűgöző tér, amely a Pilotta múzeumkomplexum része, az egykori parmai hercegi palotában. Ez a komplexum legkiemelkedőbb látványossága, és lehetőség nyílik a nézőtér alatti részben is körbejárni, így láthatjuk, hogyan épült a színház fagerendákból. A múzeumkomplexum része egy érdekes régészeti múzeum, egy könyvtár és egy hatalmas festménygyűjtemény is, amelyek közül számomra kiemelkedő volt Leonardo da Vinci fiatal lányt ábrázoló rajza, valamint Holbein Erasmus-portréja.

Pármai sonka

,, A Parmigiano (ejtsd: pármidzsáno) jelentése pármai. Emilia-Romagna régió sajtja, melynek egyik megyéje Parma. Ha az igazit keressük, ragaszkodjunk a Parmigiano Reggianóhoz. (ejtsd: pármidzsáno redzsáno)

Kemény sajt, tésztája sárga és töredezett, zsírtartalma 32%. 24-40 kg-os cipókban készül, igen szigorú előírásokat betartva.

Hagyományos eljárással készül: a köröm nélküli csontos combot először tengeri sóban, 80 százalék páratartalmú levegőn 100 napig tartósítják, majd lemossák, 3 hónapra érlelő-kamrába teszik, bezsírozzák, és összesen 12 hónapig levegőn érlelik.

“A pármait hajszálvékonyra kell vágni (hogy a madár is átrepülhessen rajta).” forrás

s.i. fotója

A pármai sonka, vagy más néven prosciutto di Parma, egy híres olasz sonkaféle, amelyet a Parma környéki területen állítanak elő. A pármai sonka készítésének hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, egészen a római időkig. Akkoriban a sonkát sóval tartósították és szárazon érlelték, hogy megőrizzék az ízét és elkerüljék a romlást.

A pármai sonka készítésének folyamata ma is nagyon hasonlít az ősi módszerekhez, de szigorú minőségi előírásoknak kell megfelelnie. A sonkát csak bizonyos régiókból származó sertésekből lehet előállítani, amelyeket kukoricával és tejjel etetnek. A sonkát sóval dörzsölik be, majd több hónapig hűvös és szellős helyen szárítják. Ezután a sonkát zsírral kenik be, hogy megvédjék a kiszáradástól, és további 12-24 hónapig érlelik.

A pármai sonka minőségét és eredetét egy konzorcium ellenőrzi, amely 1963-ban alakult meg. A konzorcium feladata, hogy garantálja a termék megfelelőségét, megvédje az utánzatoktól és népszerűsítse a világon. A pármai sonka felismerhető a hercegi korona védjegyről, amelyet a konzorcium bélyegez rá a sonka héjára.

Háttér

A parmai síkság a történelem előtti időben terramare települések helyszíne volt, amelyekből számos nyomot találtak. Parma talán etruszk, majd kelta volt, és Kr. e. 183-ban római kolóniává vált. A longobárdok idején hercegségi központ volt, majd a frankok uralma alatt a város püspöke, Guidobono kapott világi hatalmat. A város később a Visconti, az Sforza és a franciák kezébe került.

arma, az egykori Parma és Piacenza hercegség fővárosa (1545-1859), már a 11. századtól egyetemi székhely.

1545-ben III. Pál pápa létrehozta a Parma hercegséget a Farnese család számára, amely kulturális központtá vált. A Farnese család után a Bourbonok, majd az osztrákok uralkodtak, míg a Risorgimento során a terület Olaszország részévé vált.

2002 óta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) központja, 2015-ben az UNESCO a "Gasztronómia kreatív városának" nevezte el. Parma 2020 és 2021-ben Olaszország kulturális fővárosa volt.

Parma városát a Parma patak osztja ketté, amely a Pó egyik mellékfolyója. A városközpont előtt fogadja a Baganza patak vizét. A Parma egy változó vízhozamú patak, amely télen tumultuózus áradásokkal ("Parma voladora") és nyáron kiszáradt mederrel váltakozik.

Parma éghajlata tipikusan kontinentális: a nyarak forrók és fülledtek, nappali hőmérsékletek körülbelül 30 °C körül alakulnak, és gyakoriak az erős zivatarok az alföldi részen. A telek hidegek, és a minimum hőmérséklet gyakran nulla fok alá csökken. Az Appenninekben gyakoriak a havazások, míg a városban és a síkságon télen átlagosan 35-40 cm hó esik. Ősszel gyakori a köd, különösen az Emilia út és a Pó folyó között. A legcsapadékosabb hónap október, a legszárazabb július.

Olvasmányos linkek

"Azt írják valahol: Parma életstílus. Operába jársz, Verdit kívülről fújod, trattoriában kenyeret és felvágottat eszel, a központ kis utcáin sétálsz, aperitifet iszol, dialektussal társalogsz, kerékpározol, a kulturális eseményekben, - melyek ennek a városnak a lelkét jelentik- részt veszel. Legjobban egy fagylaltozó kirakatában lévő szabadság miatt zárva tábla tetszett. Valóban, egy fagylaltozó mikor menjen szabira, ha nem a szezonban? Nyaljon a kuncsaft télen! Gyönyörű nap volt, Parma igazán lenyűgözi az embert. Meglepett, hogy itt is, akárcsak Modenában milyen sok, főleg afrikai bevándorló van. A Palazzo della Pilotta környékén szinte sátrat vertek. És nem acsarog rájuk senki.  forrás


Piazza Duomo - K. Kriszta fotója

"A város egyébként csalóka, vagy a térkép az, de a látnivalók nagyon közel vannak egymáshoz, szinte egymást érik, mondhatni. Erre akkor jöttem rá, amikor a végén átsétáltama Museo Archeologico Nazionale di Parma árkádjai alatt, illetve korábban már akkor is, mikor a színház régióba csöppentem hirtelen a Dóm után. 4 óra elég volt a bejárásához, úgy, hogy közben a Parco Ducale (Hercegi Park)-ba is bementem sétálni és beültem egy helyre enni és inni valamit.

A híres Pármai sonkát pedig nem kell senkinek sem bemutatni, amely a magyar parasztsonkától eltérően nem a füstölt sonkák közé tartozik. A világhírű Pármai sonkát egy kifejezetten erre a célra tenyésztett, Észak-Itáliában kukoricán és korpán nevelt sertés kiváló minőségű húsából ma is ugyanúgy kézzel készítik, mint több száz évvel ezelőtt. Egy évig is eltart, amíg a nyers combból alaposan megtisztogatva, tengeri sóval bedörzsölve, pácolva, a sonkaházak teraszán, majd egyre sötétebb helyiségben szárítva, zsírral kenve elkészül a gitár alakú Pármai sonka. " forrás


Parma a Parma-i szalámi (Prosciutto di Parma) és a Parmezán sajt (Parmigiano) városa. A pármaiak szeretik a jó ételeket, és és időben is megadják a módját az evésnek, még akkor is ha útközben szendvicset esznek.

Bár az utóbbi években több külföldi gyorsétterem jelent meg, a hagyományos helyi, parmezános étkeket kínáló vendéglők  szinte mind a belvárosban vagy közvetlen közelében őrzik pozíciójukat.

Ha egy finom szendvicset vagy delikáteszt keresel ebédre vagy délutánra, látogass el a Pepènhez a Borgo Sant'Ambrogio 2. szám alatt, ami gyakorlatilag a Piazza Garibaldi közelében található. Az üzlet nagyon kicsi, így csak állva vagy csúcsidőszakokban az utcán lehet enni, de az alapanyagok minősége és a töltelékek gazdagsága miatt szinte kötelező célpont. Különösen ajánlott kipróbálni az articsókás falatokat.

Egy másik tipikus gyorsétterem Pármában, amit főként diákok látogatnak, a „La Clinica Del Panino” a Borgo Palmia 4/d szám alatt, szintén kőhajításnyira a Piazza Garibaldítól. Ez az hely a hatalmas szendvicseiről ismert.

Vacsorára a pármaiak A hagyományos konyhát részesítik előnyben, amit a városban található kevés etnikai étterem is tükröz. A belvárosban található néhány elismert étterem, például a „Le Sorelle Picchi” a Via Farini 27. szám alatt, az „Osteria del Tribunale” a Vicolo Politi 5. szám alatt, vagy az „Antica Osteria della Ghiaia” a Borgo Paggeria 12. szám alatt.

Akárhol is étkezel, mindig megtalálod a pármai konyha tipikus ételeit. A pármai étkezés gyakran egy előétellel kezdődik, amely jellemzően felvágottakból (pármai szalámi, spalla cotta, zibello culatello, Coppa, Felino-szalámi) és sült tortából áll, ami lisztből, olajból és sóból készül, és zsírban sül.

Ezután következnek az első fogások, közülük az egyik legnépszerűbb (különösen ünnepek alatt) az „Anolini in Brühe”, tojásos tészta, amelyet marhahúsos, Parmigiano-Reggiano, szerecsendió és kenyér töltelékével készítenek.

A tortelliniket is nagyon kedvelik Pármában, hagyományosan gyógynövényekkel (mangold vagy spenót ricottával kombinálva) vagy burgonyával készítve, az utóbbit vargányás szósszal tálalják. Más tortellini fajták, amiket érdemes kipróbálni, a tök (a közeli Mantova tartományból), gesztenye vagy csalán, amelyek sokkal nehezebben elérhetők, és szinte kizárólag a tartomány hegyvidékein fordulnak elő. A hagyomány szerint a tortellinit, amit sós vízben főznek, „vajban sütött/főzött és Parmigiano sajttal szárítva” kell tálalni.

A tipikus második fogások között egyre ritkábban találkozhatunk szamárhúsos pörkölttel, amely különböző változataiban megtalálható a tartományban. Gyakrabban rendelnek a pármaiak különféle főtt húsokat (általában marhahús és csirke), amelyeket gyógynövényes vagy vörös zöldséges szószokkal tálalnak, különféle vadakat (különösen vaddisznót, amely nagyon jelen van az Apennineken), vagy grillezett húsokat, míg a parmigiana bélszín elkészítése sokkal ritkább.

Más tipikus ételek közé tartozik a lóhús pesto, amely apróra vágott lóhúsból készül, nyersen olajjal, sóval, borssal, fokhagymával és citrommal ízesítve, valamint a „La Vecchia”, amely lóhús pesto-val, hagymával, paprikával, krumplival és paradicsommal készül.

Párma édességkínálata sajnos nagyon korlátozott. Csak a Spongata (leveles tészta fenyőmaggal, lekvárral, kandírozott gyümölcsökkel és mandulával töltve), a Torta Maria Luigia, a Torta Duchessa di Parma, és a sült vagy olajban gyorsan sütött (fritőzölt) tortellini (sütitészta savanyú szilvalekvárral töltve, amit gyakorlatilag minden pék árul) található.

Fotóegyveleg

K. Kriszta fotói

Monumento al Partigiano”, amely a II. világháborús olasz ellenállási mozgalom partizánjainak emlékére készült - K. Kriszta fotója

K. Kriszta fotói

K. Kriszta esti fotói

j. d. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon