ÚTIKRITIKA.HU / Toszkán tengerpart

Toszkán tengerpart

A toszkán tengerpart dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállodaválasztás | Ajánlott hotelek | Strandok | Közlekedés | Étkezés, vásárlás és szórakozás | Programlehetőségek és látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Monte Argentario - öböl - a.m. fotója

A toszkán tengerpart dióhéjban

 • Egy hozzávetőleg 250 kilométer hosszú partszakaszt neveznek toszkán tengerpartnak, ami Pisától északra (jóval Viareggio fölött, Massa városa táján) kezdődik és Pisától délre 110 kilométerre húzódik el, Rómától északra, jó messze (országúton 250 kilométerre).
 • A toszkán tengerpart meglátogatása könnyen kombinálható ezeknek a városoknak a meglátogatásával: Pisa, Carrara, Lucca, Firenze, Siena, és a Cinque Terre kisvárosai.
 • A toszkán tengerparton vannak homokos, kavicsos, vegyesen homokos-kavicsos és sziklás strandok, a tenger kristálytiszta, az olasz adriai strandoknál sekély a víz, itt gyorsan mélyülő (észnél kell lenni gyengén úszóknak!).
 • Szép a partszakasz és sok strand kék zászlós, azaz jól felszerelt, minőségi; a toszkán tengerparton vannak mind finom-homokos strandok, mind sziklásak, bőven vannak szabad strandok is. A fizetős strandokon napi 15-40 eurót kell fizetni, és ezért jár két napozóágy és egy napernyő, előfordul azonban, hogy a napozóágy helyett csak napozószéket kap a strandoló. Az egyik fő vonzerőt a zuhanyozó és a vécé megléte jelenti. A liguri tengerparthoz képest a homokos strandok miatt talán jobb a toszkán tengerpart.
 • Északi része az úgynevezett apuani riviéra, amely mögött hegyek húzódnak, 20 kilométeres homokos partja van.
 • Délebbre húzódik a hozzávetőleg 90 kilométer hosszú Costa degli Etruschi (etruszkok partja), szépek a strandok, vannak finom-homokosak ((San Vicenzo) és vegyesen sötét homokos-sziklás (Bibbiona), és teljesen kavicsos is.
 • Még délebbre főként sziklás strandok vannak, a toszkán tengerpart délen Maremma, Argentario táján ér véget.
 • Jobb elkerülni a toszkán tengerpartot a tömegnyomor és az egekbe szökő szállásárak miatt augusztus hónapban, vasárnapokon és ünnepnapokon (pl. június másodikán).
 • A toszkán tengerparton a szállások választéka nagy, a partközeliek persze drágábbak, gyakran a szuper elhelyezkedés nem párosul jó minőségű szobával, ellátással, szolgáltatásokkal.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A partokon vagy mögötte a magas pineafenyők
 2. Nagyon szép az öböl Monte Argentario-nál, igaz nem könnyű mozogni a sziklák között

Nem tetszett

 1. Itt-ott és olykor a vízben a medúzák, főleg a viharokat követően
 2. Viareggio elegáns, de minden piszok drága
 3. A fizetős strandok horrorisztikus belépő díjai
 4. Néha a tengeri víz alatti áramlatok okozta bizonytalanságérzés
 5. Sok strandnál a parkoló 15-20 perc gyalogtávolságra van és cipekedni kell a holminkat
 6. Versiglia fizetős strandján a tömegnyomor és a tolakodó zugárusok a hamisított cuccaikkal

Vélemények

"Marina di Bibbona: Baromi hosszú az út Marina di Bibbonába (nekünk 14 óráig tartott, mert Szlovéniában is és Olaszországban is -2 órás teljes útzár- kifogtunk egy-egy balesetet), ellenben nagyon szép a toszkán táj (még autópályáról is). (Bp-ről végig autópálya visz, mo-on, szlovéniában (itt elég drága) a teljes szakasz fizetős, az olaszoknál vannak nem fizetős szakaszok is (kb. 30 eur oda a pályadíj).

A szálloda, a Hotel Riva dei Cavalleggeri Marina di Bibbona központjában található. Első ránézésre „halottnak” és nagyon nyugodtnak tűnik a központ, de az esték erre rácáfolnak, benépesül a központ, kinyitnak a kajáldák, üzletek, jönnek az árusok (akiknél szinte minden törtifáj-ba kerül). A gyerekeknek van egy minividámpark is.

A part közel van a szállodához. A szálloda melletti utcán végig sétálva (kb. 400 m) már lubickolhat is az ember. A szálloda strandja két helyről közelíthető meg: az utcán végig, majd a tengernél a szabadstrand mellett balra vagy az utcán kb. a felénél be az erdőbe, ami közvetlen a partra visz.

A tenger aprókavicsos (brrrrr), gyereknek cipő ajánlott (meg kényesebb felnőttnek is, pl. én), elég nagy hullámok vannak (összességében szerintem nem kisgyerek-barát), a víz viszonylag tiszta, jó pár lépés után már nyakig ér. Amikor mi voltunk, akkor kb. 28 C volt. A szálloda strandja rendezett, egy napernyőhöz egy ágy és egy szék tartozik (42 napernyő van a parton). Mivel nem volt teltház a strandon, mi két ernyőt és tartozékait foglaltuk el. Egyszer volt ellenőrzés a strandon, a hotel kártyát kérték, az illetéktelenek elküldik. A parton találhatóak bárok, étkezők, wc, zuhanyzási lehetőség. A bárok, étkezők a parton elég drágák (0,33l sör: 3,5-4,0 EUR, 0,5l üdítő: 2,5 EUR, 0,5l víz: 1,0 EUR, hamburger 4,5 EUR-tól stb.).

A szálloda szép, tiszta, rendezett (3 emeletes, egy lifttel). A szobák úgyszintén. Mindennap takarítanak. Kb. 30 nm a szoba, a dupla ágy és pótágy kényelmesen elfért, volt minibár, hatalmas nagy szekrény. A fürdőben (kb 12 nm) elég szűk a zuhanykabin. A szobához kb. 6 nm terasz tartozik (szárító, asztal, székek), amit esténként nem nagyon lehet élvezni, ugyanis egy denevér cirkált a környéken, és előszeretettel repült be a teraszra. Nekünk a központra néző szobánk volt, az ablakok hangszigeteltek.

Az érkező nagy, világos, tiszta. Reggeli: bagett, sonka, sajt, vaj, dzsemek, sütik, gyümölcs (dinnye, narancs), magvak, kávéfélék, üdítő. Vacsora: menüválasztásos. Előétel: leves vagy halas tészta vagy egyéb tészta. Főétel: húsos étel vagy halas étel vagy vegetáriánus. Desszert (ez nem választásos). Az ital fizetendő (0,75l víz: 2,20 EUR, sör: 4,00 EUR, üdítők: 2,20 EUR, bor: 10 EUR). A személyzet kedves (bár az olaszokkal sokkal kedvesebbek voltak, mint az „idegenekkel”).

 • Parkolás: a szálloda parkolójában van lehetőség, ha beférsz (kb. 15 autó fér be).

 • Idegenforgalmi adó: 1 EUR/éj/fő (a gyerekre nem)

 • Medence: nem próbáltuk. Nem túl nagy, van körülötte pár napágy+ernyő.

Marina di Bibbona szép, kedves hely. Toszkána is gyönyörű, már amit láttunk belőle… jártunk Pisaban, Firenzében, Sienában és elnéztük a fehér homokos Vadára is. Siena gyönyörű (és odavezető út is), Pisa is helyes. Firenze: brrr koszos, büdös, sok helyen túrják az utakat, alig találni parkolót, rengeteg sok a turista. Egy fél délutánt töltöttünk ott, és úgy döntöttünk, hogy nem megyünk vissza oda egy egész napra. Aztán ellátogattunk még Vadára megnézni a híres fehér homokot, hááát, megnéztük és inkább visszamentünk a szálloda strandjára :)

Összességében: gyönyörű, ajánlom mindenkinek Toszkánát, a szállodát :) És bármikor visszamennék oda!!!" (T. Krisztina, Vista, 2012)

Szállásválasztás

Jön!

Ajánlott hotelek

2 csillagos: Residence Borgo Valmarina (Follonica)

3 csillagos: Hotel Storyville (Cinquale) , Hotel Riva dei Cavalleggeri ***+ (Marina di Bibbona) 8 nap/6 éjszaka ,

4 csillagos: Hotel Hermitage (Marina di Bibbona), Hotel Torre di Cala Piccola (Porto Santo Stefano) - 3 nap/2 éjszaka ,

--------------------------------

Residence Mediterraneo (Marina di Grosseto)

Strandok

,, Forte dei Marmi – ezen a neves toszkán üdülőhelyen egy négyszemélyes sátorért, széffel, asztallal, négy székkel, paddal, 2-2- nyug-és napággyal, 4 fürdőlepedővel 290 euróra rúghat egy nap strandolás.

Marina di Pietrasanta – ugyancsak Toszkánában járunk, ahol sátor, két ágy, két nyugágy, egy szék, egy asztal napi 250 eurónkba fájhat. (2016)" forrás

Baratti-öböl:

l. sz. fotója

Gianella strand:

                                                                                    d. o. fotója


Közlekedés

Jön!

Étkezés, vásárlás és szórakozás

"Minden tetszett, de ami kiemelkedik, azok az ételek. Ami kevésbé, az általában a szolgáltatások színvonala, főleg, ha nem olaszul szólal meg az ember. A legjobb ételeket a legegyszerűbb kis éttermekben ettük." (Vista-utazó, 2014)

Programlehetőségek és látnivalók

Jön!

Olvasmányos linkek

"Ha északabbra megyünk, Viareggio és attól északra, ott mindenekelőtt megtaláljuk az összes sznobot, és orosz milliomost, de az egésznek azért van némi elegáns aurája. Versiliaban a napi 30 euró minimum árral kell számolnunk két személyre (nyugágy és napernyő), de ha felkapottabb helyet választunk, könnyen kérhetnek 100 eurót is (és semmivel sem nyújtanak többet, mint máshol, hacsak nem azt a megnyugtató érzést, hogy gazdagokkal vagyunk körülvéve. Forte dei Marmi ennek iskolapéldája.). Ennél feljebb, a ligur tengerparton sziklás part vár, általában nagyon szép, de elég drága is." forrás


Végre: Olaszországban megbüntethetnek, ha helyet foglalni hagyod kinn a strandon a törülköződet

Nyaranta minden zsúfoltabb strandnak saját dzsungelszabályai és kötelező szereplői vannak, például a törülközőkkel későbbre területet foglaló potyázók. Na belőlük lett elege a toszkán és szardíniai partiőrségnek, akiknek a vízi mentés mellett a közstrandok közrendjének fenntartása is feladatuk

Az új szabályozás szerint azok a nyaralók, akik már előző este megpróbálják egy otthagyott törülközővel, kisszékkel vagy napernyővel biztosítani maguknak a legjobb helyeket a víz mellett, akár 200 eurós büntetést is kaphatnak.
A tengerparti közéleten javítani akaró intézkedéscsomagnak az egyik eleme lesz a potyázók elleni fellépés, mert a hatóságok szerint ez a gyakorlat egyszerűen nem fair azokkal szemben, akik a szabályokat betartva próbálnak reggelente helyhez jutni.

Livornóban szombaton meg is volt az első razzia, 37 napozóágyat és napozószéket, 30 napernyőt és törülközőket is begyűjtöttek a hatóságok. Azóta térségszerte érkeztek még hírek további lefoglalásokról.
A jelenség annyira eldurvult az olasz strandokon, hogy Cecina városában már szabálysértésnek számít, ha valaki bármiféle eszközt hagy reggel 8.30 előtt a strandokon.
A hatóságok szerint ráadásul néha nem is potyázók, hanem csalók dobják le előre jó helyre az eszközöket, és másnap pénzt kérnek azok bérléséért az odatévedő turistáktól.
A konfliktusok sem ritkák a parton, nemrég egy brit búvároktatóval szemben intézkedtek a hatóságok, mert dühében felgyújtotta német turisták helyfoglaló törülközőit. Végül nem emeltek vádat ellene. " forrás

Fotóegyveleg

l. i.fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon