ÚTIKRITIKA.HU / Capri


hirdetes

útikritikák


Capri

Capriról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés |Vásárlás| Szórakozás| Biztonság&Kellemetlenségek| Egyéb hasznos információk|Piazzetta|Barlangok| Egyéb látnivalók|Strandolás| Programlehetőségek| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg| Kommentek

.

r.l. fotója

.

Ennek az aloldalnak a tartalommal történő feltöltése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Capriról dióhéjban

Capri, ez a turisztikailag rendkívül felkapott kis sziget, 5 kilométerre fekszik a Nápolyi-öböl szárazföldjétől. Mindössze 10,4 négyzetkilométeres a területe. A Capri szigetének hosszúsága körülbelül 6,7 kilométer, míg szélessége átlagosan 2,7 kilométer.

A szigeten két város található: Capri és Anacapri. Capri város központja a Piazzetta. Anacapri magasabban van, a Solaro-hegy lejtőjén. Településként még ott van a Marina Grande nevű falu, ahol a kikötő működik.  

Caprin nyáron van a főszezon, júniustól augusztus végéig. Augusztus a csúcspont, mert ilyenkor naponta kb. 20 ezer látogat jön ide. 

Augusztusban 22-26 közötti az átlaghőmérséklet. Télen 9-13 fok közötti a hőmérséklet napközben.

Májust, szeptembert és októbert javasoljuk azoknak, akik egy tömegmentesebb Caprit szeretnének megismerni.

A szigetre látogató turisták nagy része déelőtt jön és késő délután már megy is vissza a nagy szárazföldre. Így esténként sokkal kevesebb az ember a szigeten.

Főtéri műalkotás - m.k. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Capri eleganciája, a sok ízléses butik

2. Anacapri hangulatossága, nyugalmassága

3. A drámai vonulatú sziklák fotogenitása

4. A libegőzés (egyszemélyes)

5. A helyi citromfagyi (érezni, hogy milyen az alapanyag)

6. Fürödni a Faronál Caprin

7. Motorcsónakkal Capri körül, délutáni indulással

8. Ahogy a tenger és az ég összemosódik Capri tetejéről

Nem tetszett

1. A 6 ezer eurós ruha a kirakatban - hülye flanc

2. Amikor a túl nagy vonuló, sűrű turista tömeg megöl minden idlllt és romantikát

Vélemények

A kompozásnál érdemes tengeribetegségre készülni a szigetre menet. Nekünk AnaCapri (ez a sziget tetején elhelyezkedő kisebb és autentikusabb falu) jobban tetszett, itt található a Villa San Michele (gyönyörű a teraszról a panoráma, érdekes a hely története). A szigeten belül taxik és buszok is járnak, a buszok kicsik így érdemes időben érkezni, hogy kényelmesen utazhassunk. (2023)


,, Tippek a fő turista csapások kerülésére: rengeteg meghitt, kanyargós ösvény szeli át a szigetet, mindegyike élményszámba menő sétát kínál. Vagy utazzunk áprilisban – május elején, vagy október elején, amikor már/még szép az időjárás, és meleg a tengervíz.

Estefelé csendesebb, nyugodtabb a hely, mert a legtöbb turista csak 1 napra jön ide (s az utolsó komp este 6 óra tájban indul vissza). Ez az az idő, amikor a sziget illusztrisabb vendégei is felbukkannak a színen. Mert ez a gazdagok és szépek kedvelt tartózkodási helye is." forrás


,, Caprin nem tudsz „egyenesen” menni. Nincsenek nagy fennsíkok, hosszan monoton részek, csakis szintkülönbség és állandó kanyarok – ezért van mindenhonnan panoráma, ezért nincs sok hely sehol, és ezért kell mindig jól megtervezni, mivel-hova megyünk. Marina Grandéra például funicularral, ami a mi siklónk unokatestvére, ez visz fel a piazzettára, ami mindennek a központja, illetve le a partra. Szóval lesiklóztunk, vettünk jegyet a hajókirándulásra, közben hirtelen nyár lett, és elindultunk egy jó másfél órás kanyarra a sziget körül. Nem szabad kihagyni, ha erre jártok, csodálatosan szép – sajnos a magas vízállás miatt megint nem jutottunk be a Kék Barlangba, a tenger felől támadva sem. De így is csodásan szép volt, itt a korallok, ott a cseppkövek, amott a sziklák, a végtelen kék tenger. Nem szabad kihagyni, tényleg. (2016)" forrás


,, Nagy csalódás volt nekünk Capri. Iszonyú tömeg és minden a lehúzásra van alapozva. A híres kék barlangért egy halom pénzt le kell szurkolni, előtte órákig hánykolódni a tengeren, aztán az egész tart öt percig (az valóban szép). Ne menjetek oda, Nápoly környékén rengeteg sokkal klasszabb látnivaló van. "

Odajutás

Hajóval, azaz komppal az átkelés Nápolyból egy óra, Sorrentoból csak fél óra.

A legolcsóbb kompozás (slow ferry) az autós kompokkal lehetséges. A Calata Porta di Massa-ból indulnak (Piazza Immacolatella). Autó nélkül utazóknak 12 vagy 12,80 euró, attól függően, hogy a nap melyik időszakában utazunk.

Caprit a Capri schedule alkalmazással néztem meg, hogy mikor és melyik kikötőből indulnak a kompok. Ajánlom mindenkinek, hogy először nézze meg ott őket, mert árak is vannak mellette. A lassú komppal mentünk Calata porta di massa-ból indult és 1óra 20 perc volt a menetidő, ráadásul kifogtuk az olcsóbb árut, amit ha tehettek a helyszínen vegyetek meg, neten tesz rá még eurókat. A Caremar szolgáltatóval mentünk, da rajta kívül van még pár másik is, a Capri schedule alkalmazás ezt is írja.

Capri minket elvarázsolt, de oda sem elég 1 nap, így természetesen ide is vissza kell térni. Amatőrök voltunk, mert láttuk a buszt, de mi a lépcsőket választottuk. Meseszép a látvány felfele menet, csak bírja az ember kondija.. (B.B. 2022)


Ferry menetrend

A menetjegy megvásárolható a kikötőben is de ha főszezonban utaztok mindenképp érdemes előre megvásárolni online, mert korlátozott számban áll rendelkezésre és előfordulhat, hogy nem lesz helyed a kiválasztott járaton.
Online vásárlás esetén egy kóddal ellátott voucher-t kaptok, melyet a pénztár melletti automatában tudtok jegyre váltani.

Capri szigetére az Amalfi partokról, Sorrentoból és más szigetekről is indulnak hajók. Ezek menetrendjéről is a fenti linken tudtok tájékozódni.

A hajó Capri szigetén a Marina Grande kikötőbe fog érkezni és ugyaninnen fog visszaindulni. (2020) forrás

Szállás

A legtöbb szállás az északi és a déli part mentén található.

Luxus szállodák: Capri szigetén számos luxus szálloda található, amelyek nagyon magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak, és gyakran nagy területen elterülnek, gyönyörű kilátással az olasz tengerre. Az ilyen típusú szállások árai magasak lehetnek.

Apartmanok és vendégházak: Azoknak, akik inkább otthonosabb környezetet keresnek, számos apartman és vendégház található a szigeten, amelyek kényelmesek és kedvezőbb árúak lehetnek, mint a luxus szállodák.

Agriturismo: Az agriturismo szállások lehetővé teszik a látogatók számára, hogy megtapasztalják az olasz vidéki életet, általában a sziget belsejében találhatók, és lehetőséget nyújtanak arra, hogy közelebb kerüljenek a helyi kultúrához.

Olcsóbb szálláslehetőségek: Azoknak, akik inkább olcsóbb szálláslehetőségeket keresnek, a szigeten vannak olcsóbb hotelek, panziók és hoste-ek, amelyek kisebb költségvetéssel is megfelelő lehetőséget biztosítanak a látogatók számára.

Helyi közlekedés

,, A motorizált forgalom ki van tiltva a szigetről, kivéve a helyi narancssárga buszok, taxik és áruszállító elektromos alkalmatosságok, de alapvetően ez egy gyalogos sziget. „Az egész sziget nagyon pici. Nem nagyon lehet eltévedni. Ott tényleg minden a turistákért van :)”

A kikötő, Marine Grande és Capri (Piazza Umberto I) között ún. funicular – fogaskerekű, v. sikló szerű – közlekedik. 15 percenként járnak (6:30 -21:00), menetidő 5 perc. Jegyet meg kell venni a jegyárusító bódéban előre.

Capriból Anacapriba át lehet jutni busszal. A busz Capri kikötőjéből megy. (Az út 15 perces.) A közlekedés jól szervezett, de a buszok nyáron elég tömöttek. A busz útvonala sokak szerint hajmeresztő, szűk sziklás szerpentineken, hajtűkanyarokkal, de gyönyörű rálátás Nápolyra és Sorrentora, éjszakai utazásnál uez. felejthetetlen fényekkel.

Két busztársaság működtet járatokat: ATC járatai Marina Grande, Capri – Marina Piccola, ill. Anacapri és vissza útvonalon, míg Staiano Autotrasporti (tel. 081-8371544 v. 081-8372422; http://www.staianogroup.it) Anacapri – Faro (Világító torony), és Grotta Azzurra között közlekedik.

Anacapriról (Capri Palas közeléből) meg egy ülőlifttel fel lehet menni a Monte Solaro nevű hegyre, ami Capri legmagasabb pontja, szép a kilátás (tiszta időben teljes nápolyi öböl), de állítólag az utazás maga már kiteszi az élvezet felét. Egy utazói vélemény: Anacaprin nem szabad a végállomásig menni, a Piazza Vittoria téren jobb leszállni, ott van az ülőlift állomás is, ott sétálóutcák mindenfelé, és ott van Axel Munthe múzeuma a Villa St Michele.

Jegyárak, mind a funicularra, mind a buszra: 1.40 €

Lehet venni 60 perces jegyet is, ára 2.20 € Felhasználható egy menet funicular + bármennyi busz az adott időtartamon belül,

vagy napijegyet: 6.90 € (ami 2 funicularra és limit nélküli busz utazásra jogosít).

Scootereket is lehet bérelni ( Rent an electric scooter, tel. 081-8375863) Caprin 2 helyen: Via Provinciale Marina Grande 210 és Via Roma 68.

Taxi állomások mindkét település központjában, és a kikötőkben vannak.(tel. 081-8370543 Capri és tel. 081-8371175 Anacaprin )

A sziget körül be lehet fizetni csónak túrára, állítólag nagyon szép. Számtalan lehetőség van erre a kirándulástól a csónak bérlésig, de akár csupán 1 órás útra is el lehet menni.
A Marina Grandén, és a Marina Piccolán bérelhetők csónakok, – csónakossal, v. anélkül – Gruppo Motoscafisti (www.motoscafisticapri.com) és a Laser Capri (www.lasercaprisrl.com) hajóstársaságoknál 14 € tarifa mellett.

" forrás

Karcsi fotója

Étkezés

Helyi ételek: A sziget hagyományos ételei közé tartoznak a friss halak, a tengeri ételek, a friss zöldségek és a mozzarellával, paradicsommal és bazsalikommal készült caprese saláta. A helyi specialitások közé tartozik a Capri-saláta, amely olasz sonka, mozzarella, paradicsom és bazsalikom kombinációjából áll.

Nemzetközi ételek: Azoknak, akik inkább nemzetközi konyhákat kedvelnek, számos étterem és kávézó kínálja az ázsiai, a közép-keleti és az amerikai ételeket is.

Kávézók és cukrászdák: A sziget cukrászdái és kávézói is nagyon népszerűek, és kínálnak helyi süteményeket, édességeket, fagyit és különböző típusú kávékat.

Bárok és kocsmák: A szigeten számos bár és kocsma található, amelyek kínálnak italokat, koktélokat és aperitifeket. Az olasz bortermelés kiváló, így érdemes kipróbálni a helyi borokat is.

Kevés az olyan vendéglő, amelyik 15 óra és 19 óra között nyitva tart. Egy ilyet biztosra tudunk említeni:

A VesYouVio Capri taverna, amely a Via L’abate utcában található, és régi nápolyi konyhát, friturát és caprese és nápolyi zenét nyújt. Nyitvatartás: 12:00-tól 23:00-ig

Vásárlás

Divat és kiegészítők: Capri híres divatboltjairól, amelyek kínálnak különféle stílusú és minőségű ruhákat, cipőket, táskákat és ékszereket. A Marina Grande-ban található boltok széles választékát kínálják a látogatóknak.

Édességek: Capri híres édességei közé tartozik a limoncello, a citromos ízű likőr, és az amaretti, az olasz mandulás sütemény. Számos cukrászda és édesség bolt kínálja ezeket az ínycsiklandó termékeket, amelyek tökéletes ajándékok lehetnek a szeretteink számára.

Kerámia és porcelán: A kerámia és porcelán termékek híresek Capri szigetén. Számos kézműves műhelyben készülnek, és nagyon szép darabokat lehet találni a sziget boltjaiban. Ezek között találhatók csempék, edények, tálak, szobrok, dísztárgyak és sok más termék.

Souvenir ajándékok: A látogatók számos szuvenírboltban találhatnak olyan emléktárgyakat, mint például pólók, poszterek, bögrék, kulcstartók, hűtőmágnesek és sok más, Capri szigetére jellemző ajándéktárgy.

Olasz élelmiszerek: A szigeten található élelmiszerboltokban lehetőség van olasz sajtok, sonkák, olajok, balzsamecetek és más finomságok vásárlására, amelyek tökéletes ajándékok lehetnek azoknak, akik szeretik az olasz konyhát.

Citromlikőr (Limoncello) - alapanyaga a citromhéj - k.l. fotója

Szórakozás

Bárok és kávézók: Capri szigetén számos bár és kávézó található, amelyek ideálisak az esti kikapcsolódáshoz és a társasági élet élvezetéhez. Az olasz borok és koktélok mellett számos helyen lehet kapni a híres limoncello italt is.

Éttermek és tavernák: Az éttermek és tavernák szintén jó lehetőséget biztosítanak az esti szórakozásra és az ízletes vacsorára. A sziget híres a tenger gyümölcseire, a friss halakra és a tradicionális olasz ételekre, így az éttermek és tavernák a helyi specialitásokat is kínálják.

Klubok és diszkók: Capri szigetén is találhatók klubok és diszkók, amelyek különböző zenei stílusokat kínálnak és éjszakába nyúló bulikat szerveznek. Az éjszakai élet Capri szigetén azonban nem olyan intenzív, mint más nagyvárosokban, és a hangulatos bárok és kávézók inkább jellemzőek.

Szabadtéri események: Nyáron Capri szigetén több szabadtéri koncertet, színházi előadást és kulturális eseményt is rendeznek. Az ilyen események a csodálatos környezetben és a nyári esti levegőben való részvételhez kiváló lehetőséget biztosítanak.

Biztonság&Kellemetlenségek

Turista zsúfoltság: Capri sziget az év bármely szakaszában nagyon népszerű úti cél, így az ide látogatóknak fel kell készülniük arra, hogy a főszezonban (június-augusztus) nagyon zsúfolt lehet. A népszerű helyeken, mint például a strandok, éttermek és boltok, nagy tömeg várható.

Magas árak: A sziget egy magas árkategóriájú úti cél, és a turistáknak fel kell készülniük arra, hogy az árak magasabbak lehetnek, mint más, kevésbé turisztikai célpontokon. A szállások, éttermek és boltok árai is magasak lehetnek.

Leroskadó infrastruktúra: Capri szigetén a közlekedési infrastruktúra elavult és korlátozott. A szigeten nincsenek autók, így a közlekedés csak gyalogosan, vagy kisbuszokkal, teherautókkal történik, amelyek torlódást okozhatnak a keskeny utcákon.

Időjárási viszontagságok: Az időjárás viszontagságai az egész évben előfordulhatnak Capri szigetén. Az erős szél és az eső gyakori jelenség a téli hónapokban, míg a nyári hónapokban a nagy meleg és a magas páratartalom kellemetlenségeket okozhat.

Támadó szúnyogok: A sziget egyes területein támadó szúnyogok előfordulhatnak, amelyek komoly kellemetlenséget okozhatnak. A turistáknak javasoljuk, hogy vigyenek magukkal szúnyogriasztót és védjék meg magukat a kellemetlen szúnyogcsípésektől.

Egyéb hasznos információk

1. A szigeten az utak meredekek, sziklásak, emiatt tanácsos kényelmes cipőben és könnyű felszereléssel gyalogolni (még a funicular és hajóállomás között is.).

2. Capri szigetén a turista információs iroda a Piazzetta-n, vagyis a főtéren található. A pontos cím: Piazzetta Umberto I, 80076 Capri NA, Olaszország. Az iroda általában a turisztikai szezonban nyitva van, de a nyitvatartás lehet változó.

Piazzetta

A Piazzetta di Capri, vagy egyszerűen csak Piazzetta, a Capri szigetén található legfontosabb területek közé tartozik. Ez a kis, autómentes tér a sziget központjában helyezkedik el, és lenyűgöző látványt nyújt a tengerre és a környező épületekre.

A Piazzetta Capri szigetének központja, amely a sziget kulturális, szórakozási és társadalmi életének is központja. A tér körül számos kávézó, étterem, bár, butik és ajándékbolt található, amelyek a turistáknak és az itt élő embereknek egyaránt kínálnak szórakozási lehetőségeket.

A Piazzetta számos színes épületet, építészeti remekművet, szobrot és más műalkotást tartalmaz. A téren található a San Stefano templom és a két jellegzetes torony, amelyek Capri szigetének egyik ikonikus látványossága. A Piazzetta környékén található üzletekben kaphatóak a sziget híres kézzel készített termékei, beleértve a Capri szigetén készült kerámiákat és a híres limoncellót.

A Piazzetta hangulata és különleges helyzete miatt ez az egyik legnépszerűbb területe Capri szigetén. Ez a helyszín tökéletes az emberek figyelésére és a lassú sétára, és az éjszakai élet is nagyon élénk ezen a területen

Barlangok

A Tiberius barlangok: Ez a hatalmas barlangrendszer a Monte Tiberio hegy alatt található, és a római császár, Tiberius környezetében játszódó történetekkel és legendákkal kapcsolatos. A barlangok hatalmas sziklákból állnak, amelyekből csodálatos kilátás nyílik az olasz tengerre.

A Fekete barlang: Ez a barlang a sziget déli részén található, és egyedülálló természeti jelenségekkel rendelkezik. A barlang bejárata alatt víz alatti barlangrendszer található, amely a turisták számára láthatatlan. A barlangban található tengeri üregek a napsugarak beáramlása miatt a víz színe felől vörösesbarnára változnak.

A Fekete tengeri barlang: Ez a barlang a sziget északi részén található, és egyedülálló természeti jelenségekkel rendelkezik. A barlang a víz alatt kezdődik, majd egy rövid út vezet a bejáratig. A barlangot a nevének megfelelően fekete homok borítja.

A Kék barlang: Ez a barlang Capri sziget egyik legismertebb látnivalója. A barlang türkizkék színe a napfény beáramlása és a víz minőségének köszönhető. A barlangot egyenesen kajakból, vagy motorcsónakból lehet megközelíteni, a látogatáshoz ideális időpont azonban a kora reggeli órákban van, amikor a napfény a barlangot a legjobban világítja meg.

Egyéb látnivalók

Marina Grande

Marina Grande Capri szigetének fő kikötője, és a sziget egyik legnépszerűbb turisztikai területe. Ez a kikötő található Capri szigetének északnyugati részén, és ahol a kompok és a hajók érkeznek és indulnak, ami miatt sok turista áthalad erre az északnyugati csücskön.

Marina Grande tele van kis üzletekkel, halpiacokkal, éttermekkel és bárokkal, amelyek a látogatók kényelmét szolgálják. A tengerpart széles homokos strandokat kínál, és több szolgáltatást is nyújt, mint például a napozóágyak, a napernyők, a strandröplabda és a búvárkodás.

A kikötőben található hajókirándulások, amelyek körbevezetik a szigetet, és a látogatók számára lehetővé teszik, hogy lássák Capri csodálatos partjait, barlangjait és szikláit. Emellett a Marina Grande-ból számos busz- és taxijárat is elérhető, amelyek a sziget más részeire és látnivalóira viszik a turistákat.

San Costanzo templom

A San Costanzo templom Capri szigetének legfontosabb történelmi és vallási helyszíne. Ez a 17. századi barokk stílusban épült templom a sziget északnyugati részén található, és több száz éves múltra tekint vissza.

A templom főhomlokzata lenyűgöző látványt nyújt, amelyet oszlopok és szobrok díszítenek. A templom belső részei gazdag díszítéssel rendelkeznek, a mennyezet és a falak freskói az olasz reneszánsz és barokk stílusjegyeit mutatják. A templom belső kialakítása azonban egyszerű és elegáns, ami tökéletes harmóniát teremt a környező természeti szépséggel.

A San Costanzo templom történelmi jelentősége miatt számos műalkotás is található benne, köztük egy 16. századi fából faragott Krisztus-szobor, amelyet a Nápolyi Iskola művésze készített. A templom gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, és emellett kiváló kilátást biztosít a tengerre és a környező szigetekre.

Strandolás

A sziget északi része sziklás, a déli parton pedig több homokos strand található. Az alábbiakban felsorolunk néhány lehetőséget:

Marina Grande: Capri sziget egyik legnagyobb strandja a Marina Grande, amely a kikötő mellett található. A homokos strand a sziget déli részén található, és több szolgáltatást is nyújt, mint például a napernyők és a napozóágyak bérlése, valamint a vízi sportok.

Marina Piccola: Marina Piccola a Capri sziget déli részén található, és két homokos strandtal rendelkezik. A strandokat sziklák és sziklák határolják, ami csodálatos kilátást nyújt a tengerre.

aji

Faraglioni: A Faraglioni sziklák a Capri sziget egyik legismertebb látványossága, amelyek a Marina Piccola partjaitól délre találhatók. A sziklákon található kis strandok és öblök ideálisak a búvárkodásra és a fürdőzésre.

Bagni di Tiberio: A Tiberius fürdői, a sziget északi részén találhatóak, és különleges fürdőzési élményt kínálnak a termálvizekkel. A strandot körülvevő sziklák is ideálisak a búvárkodásra és a sznorkelezésre.

Punta Carena: Capri sziget nyugati részén található Punta Carena a sziget legnagyobb világítótoronnyal rendelkező területe. A part a sziget legnagyobb homokos strandja, és ideális helyszín a napozásra és a fürdőzésre.

,, Caprin több strand is van, ezek közül kettő az, ami könnyebben elérhető: Marina Grande a komppal érkezőket fogadja, nevéből is sejthetően ez a nagyobb, de persze ne spanyol mintára kilométereken át elnyúló strandra gondoljunk, ez csak ahhoz képest nagyobb, amennyivel kisebb a Marina Piccola, ami a sziget másik felén, átellenben van. A többi strand eldugottabb kis gyöngyszem. Nekünk sajnos nem volt időnk mindet felfedezni. Marina Grandéra sem strandolni mentünk, hanem azért, mert innen indult a hajókirándulás. (2016)" forrás

Programlehetőségek

Hajókirándulás: A szigetet körülvevő kék tenger egyik legjobb módja a hajókirándulás. A látogatók különböző hajókirándulások közül választhatnak, amelyek a szigetet körbeveszik, és lehetővé teszik a Capri szigeten található barlangok és öblök felfedezését.

Kirándulás a Monte Solaróra: A Monte Solaro a sziget legmagasabb pontja, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre és a szigetre. A Monte Solaróra vezető kirándulások lehetővé teszik a látogatóknak, hogy élvezhessék a csodálatos tájat és a friss tengeri levegőt.

Lanovka - V. Jancsi fotója

Érdekességek

1. ,, Caprin jókora büntetést sóznak minden turista nyakába, aki egyszer használatos műanyag terméket visz be a szigetre. Egész pontosan 500 euró megfizetésére kötelezik azt, aki ilyen műanyag termékkel mutatkozik. A helyiek nem szeretnék, ha a szigeten áldásként adott látványt szívószálak, palackok és műanyag evőeszközök rondítanák el.

A tilalmat már bevezették, sőt, a megszorításoknak még nincs vége. A helyi boltosoknak is fel kell számolni műanyag készleteiket, azaz náluk sem lehet majd egyszer használatos műanyag holmikat kapni - a változtatásra összesen 90 napot kaptak. (2019)" forrás

2. 1906-ban részben politikai, részben egészségügyi okokból a cári rendszerrel szemben rendre nyílt kritikát megfogalmazó orosz sztáríró, Makszim Gorkij is Caprira költözött. 1908-ban pedig, maga Vlagyimir Iljics Lenin elvtárs is tiszteletét tette az azúrkék szigeten.

Olvasmányos linkek

"Capri sokak számára az elérhetetlen álmot jelenti, a gazdagok üdülőparadicsomát, ahová a szegény halandók be sem tehetik a lábukat. Azonban ez nem így van. Két Capri létezik ugyanis: a gazdagok és a celebvilág luxus nyaralóhelye és a számunkra is elérhető (kétségkívül kissé fapadosabb) verzió, az egy-két napos kirándulások ebbe a földi paradicsomba. Ennek megfelelően két hajóállomás áll rendelkezésre: Marina Grande, ahová a kispénzű turistákkal teli szárnyashajók és komphajók futnak be, és ahonnan sétahajóval körbehajózhatjuk a szigetet (személyenként 17 euróért), valamint az álomszép jachtok kikötője, Marina Piccola.

Capri a Tirrén-tengerben, a Nápolyi-öböl déli részén fekszik, 17 tengeri mérföldre Nápoly városától. Görög telepesek népesítették be először, majd római fennhatóság alá került, és Augusztus császár egy látogatása alkalmával annyira megkedvelte, hogy elcserélte érte Ischia szigetét. Tibérius császár villát építtetett ide, és éveket töltött itt. A középkorban és az újkorban a sziget számos kalóztámadást élt meg, ezért a lakosok egy része a part menti településről felköltözött a magaslatra, és itt új várost alapított. Így ma két település uralja a szigetet: Capri és Anacapri.

A nápolyi kikötőből indulunk (a Piedone-filmek emlékezetes helyszínéről), és megérkezünk a Marina Grande kikötőbe. A legolcsóbb kompjáratot a Caremar Hajózási Társaság működteti, a lassabb változatra irányonként 12,70 euróért válthatunk felnőtt jegyet, a gyorsabbra 17,80 euróért (utóbbi 60-70 perc alatt teszi meg az utat, hajóval a menetidő mindössze 40 perc, az ár ennek megfelelően napszaktól függően 22-28 euró). Ha megcsodáltuk a színes házakat, siklóval juthatunk fel Capri városába (1,80 euró), és az első meglepetés rögtön érkezés után következik: egy háztömbnyire a Piazettától, azaz I. Uberto terétől – ami a szigetre látogatók "nappali szobája” – található egy másik tér (itt van a nyitott taxik és a kisbuszok állomása), amelyet az 1956-os magyarországi felkelés emlékére neveztek el.

Szállodák, villák, világmárkákat árusító luxusüzletek mellett visz az utunk, ahogy haladunk Augusztus egykori kertje felé, ahol most gyönyörű parkot találunk csodás kilátással Capri híres három sziklája felé (Faraglioni-sziklák). Mindegyiknek saját neve is van: Stella a legmagasabb a maga 110 méterével, a Scopolo 102 m magas, a Mezzo pedig a legkülönlegesebb, bár a legalacsonyabb is: mindössze 80 m, de a belsejében lévő természetes, árkádszerű alagút kishajóval át is járható. A szikláknak különleges lakói is vannak, a kék gyíkok, akik csak itt élnek a világon. Ha visszasétálunk a térre, ahová a sikló megérkezett, állomást találunk kis buszok számára (a buszjegy darabja 1,80 euró). Ezekkel a járművekkel juthatunk fel a tengerszint fölött 274 m magasan fekvő Anacapriba. (2013)" forrás

Fotóegyveleg

m.k. fotója

Szerény hajlék - k.l. fotója

t. c. fotója

Óratorony a Piazza Umberto-n- - aji

Kommentek


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon