ÚTIKRITIKA.HU / Capri

Capri

Capriról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés |Vásárlás| Szórakozás| Biztonság&Kellemetlenségek| Egyéb hasznos információk|Piazzetta|Barlangok| Egyéb látnivalók|Strandolás| Programlehetőségek| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg| Kommentek

.

r.l. fotója

.

Ennek az aloldalnak a tartalommal történő feltöltése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Capriról dióhéjban

Capri, ez a turisztikailag rendkívül felkapott kis sziget, 5 kilométerre fekszik a Nápolyi-öböl szárazföldjétől. Mindössze 10,4 négyzetkilométees a területe.

A szigeten két város található: Capri és Anacapri. Capri város központja a Piazzetta. Anacapri magasabban van, a Solaro-hegy lejtőjén. Településként még ott van a Marina Grande nevű falu, ahol a kikötő működik.  

Caprin nyáron van a főszezon, júniustól augusztus végéig. Augusztus a csúcspont, mert ilyenkor naponta kb. 20 ezer látogat jön ide. 

Augusztusban 22-26 közötti az átlaghőmérséklet. Télen 9-13 fok közötti a hőmérséklet napközben.

Májust, szeptembert és októbert javasoljuk azoknak, akik egy tömegmentesebb Caprit szeretnének megismerni.

A szigetre látogató turisták nagy része déelőtt jön és késő délután már megy is vissza a nagy szárazföldre. Így esténként sokkal kevesebb az ember a szigeten.

Főtéri műalkotás - m.k. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Capri eleganciája, a sok ízléses butik

2. Anacapri hangulatossága, nyugalmassága

3. A drámai vonulatú sziklák fotogenitása

4. A libegőzés (egyszemélyes)

5. A helyi citromfagyi (érezni, hogy milyen az alapanyag)

Nem tetszett

1. A 6 ezer eurós ruha a kirakatban - hülye flanc

2. Amikor a túl nagy vonuló, sűrű turista tömeg megöl minden idlllt és romantikát

Vélemények

,, Tippek a fő turista csapások kerülésére: rengeteg meghitt, kanyargós ösvény szeli át a szigetet, mindegyike élményszámba menő sétát kínál. Vagy utazzunk áprilisban – május elején, vagy október elején, amikor már/még szép az időjárás, és meleg a tengervíz.

Estefelé csendesebb, nyugodtabb a hely, mert a legtöbb turista csak 1 napra jön ide (s az utolsó komp este 6 óra tájban indul vissza). Ez az az idő, amikor a sziget illusztrisabb vendégei is felbukkannak a színen. Mert ez a gazdagok és szépek kedvelt tartózkodási helye is." forrás


,, Caprin nem tudsz „egyenesen” menni. Nincsenek nagy fennsíkok, hosszan monoton részek, csakis szintkülönbség és állandó kanyarok – ezért van mindenhonnan panoráma, ezért nincs sok hely sehol, és ezért kell mindig jól megtervezni, mivel-hova megyünk. Marina Grandéra például funicularral, ami a mi siklónk unokatestvére, ez visz fel a piazzettára, ami mindennek a központja, illetve le a partra. Szóval lesiklóztunk, vettünk jegyet a hajókirándulásra, közben hirtelen nyár lett, és elindultunk egy jó másfél órás kanyarra a sziget körül. Nem szabad kihagyni, ha erre jártok, csodálatosan szép – sajnos a magas vízállás miatt megint nem jutottunk be a Kék Barlangba, a tenger felől támadva sem. De így is csodásan szép volt, itt a korallok, ott a cseppkövek, amott a sziklák, a végtelen kék tenger. Nem szabad kihagyni, tényleg. (2016)" forrás


,, Nagy csalódás volt nekünk Capri. Iszonyú tömeg és minden a lehúzásra van alapozva. A híres kék barlangért egy halom pénzt le kell szurkolni, előtte órákig hánykolódni a tengeren, aztán az egész tart öt percig (az valóban szép). Ne menjetek oda, Nápoly környékén rengeteg sokkal klasszabb látnivaló van. "

Odajutás

Hajóval, azaz komppal az átkelés Nápolyból egy óra, Sorrentoból csak fél óra.

A legolcsóbb kompozás (slow ferry) az autós kompokkal lehetséges. A Calata Porta di Massa-ból indulnak (Piazza Immacolatella). Autó nélkül utazóknak 12 vagy 12,80 euró, attól függően, hogy a nap melyik időszakában utazunk.

Caprit a Capri schedule alkalmazással néztem meg, hogy mikor és melyik kikötőből indulnak a kompok. Ajánlom mindenkinek, hogy először nézze meg ott őket, mert árak is vannak mellette. A lassú komppal mentünk Calata porta di massa-ból indult és 1óra 20 perc volt a menetidő, ráadásul kifogtuk az olcsóbb árut, amit ha tehettek a helyszínen vegyetek meg, neten tesz rá még eurókat. A Caremar szolgáltatóval mentünk, da rajta kívül van még pár másik is, a Capri schedule alkalmazás ezt is írja.

Capri minket elvarázsolt, de oda sem elég 1 nap, így természetesen ide is vissza kell térni. Amatőrök voltunk, mert láttuk a buszt, de mi a lépcsőket választottuk. Meseszép a látvány felfele menet, csak bírja az ember kondija.. (B.B. 2022)

Szállás

Helyi közlekedés

,, A motorizált forgalom ki van tiltva a szigetről, kivéve a helyi narancssárga buszok, taxik és áruszállító elektromos alkalmatosságok, de alapvetően ez egy gyalogos sziget. „Az egész sziget nagyon pici. Nem nagyon lehet eltévedni. Ott tényleg minden a turistákért van :)”

A kikötő, Marine Grande és Capri (Piazza Umberto I) között ún. funicular – fogaskerekű, v. sikló szerű – közlekedik. 15 percenként járnak (6:30 -21:00), menetidő 5 perc. Jegyet meg kell venni a jegyárusító bódéban előre.

Capriból Anacapriba át lehet jutni busszal. A busz Capri kikötőjéből megy. (Az út 15 perces.) A közlekedés jól szervezett, de a buszok nyáron elég tömöttek. A busz útvonala sokak szerint hajmeresztő, szűk sziklás szerpentineken, hajtűkanyarokkal, de gyönyörű rálátás Nápolyra és Sorrentora, éjszakai utazásnál uez. felejthetetlen fényekkel.

Két busztársaság működtet járatokat: ATC járatai Marina Grande, Capri – Marina Piccola, ill. Anacapri és vissza útvonalon, míg Staiano Autotrasporti (tel. 081-8371544 v. 081-8372422; http://www.staianogroup.it) Anacapri – Faro (Világító torony), és Grotta Azzurra között közlekedik.

Anacapriról (Capri Palas közeléből) meg egy ülőlifttel fel lehet menni a Monte Solaro nevű hegyre, ami Capri legmagasabb pontja, szép a kilátás (tiszta időben teljes nápolyi öböl), de állítólag az utazás maga már kiteszi az élvezet felét. Egy utazói vélemény: Anacaprin nem szabad a végállomásig menni, a Piazza Vittoria téren jobb leszállni, ott van az ülőlift állomás is, ott sétálóutcák mindenfelé, és ott van Axel Munthe múzeuma a Villa St Michele.

Jegyárak, mind a funicularra, mind a buszra: 1.40 €

Lehet venni 60 perces jegyet is, ára 2.20 € Felhasználható egy menet funicular + bármennyi busz az adott időtartamon belül,

vagy napijegyet: 6.90 € (ami 2 funicularra és limit nélküli busz utazásra jogosít).

Scootereket is lehet bérelni ( Rent an electric scooter, tel. 081-8375863) Caprin 2 helyen: Via Provinciale Marina Grande 210 és Via Roma 68.

Taxi állomások mindkét település központjában, és a kikötőkben vannak.(tel. 081-8370543 Capri és tel. 081-8371175 Anacaprin )

A sziget körül be lehet fizetni csónak túrára, állítólag nagyon szép. Számtalan lehetőség van erre a kirándulástól a csónak bérlésig, de akár csupán 1 órás útra is el lehet menni.
A Marina Grandén, és a Marina Piccolán bérelhetők csónakok, – csónakossal, v. anélkül – Gruppo Motoscafisti (www.motoscafisticapri.com) és a Laser Capri (www.lasercaprisrl.com) hajóstársaságoknál 14 € tarifa mellett.

(2010)" forrás

Étkezés

Vásárlás

Citromlikőr (Limoncello) - alapanyaga a citromhéj - k.l. fotója

Szórakozás

Biztonság&Kellemetlenségek

Egyéb hasznos információk

1. A szigeten az utak meredekek, sziklásak, emiatt tanácsos kényelmes cipőben és könnyű felszereléssel gyalogolni (még a funicular és hajóállomás között is.).

Piazzetta

Barlangok

Egyéb látnivalók

Marina Grande

San Costanzo templom

Strandolás

,, Caprin több strand is van, ezek közül kettő az, ami könnyebben elérhető: Marina Grande a komppal érkezőket fogadja, nevéből is sejthetően ez a nagyobb, de persze ne spanyol mintára kilométereken át elnyúló strandra gondoljunk, ez csak ahhoz képest nagyobb, amennyivel kisebb a Marina Piccola, ami a sziget másik felén, átellenben van. A többi strand eldugottabb kis gyöngyszem. Nekünk sajnos nem volt időnk mindet felfedezni. Marina Grandéra sem strandolni mentünk, hanem azért, mert innen indult a hajókirándulás. (2016)" forrás

Programlehetőségek

Lanovka - V. Jancsi fotója

Érdekességek

1. ,, Caprin jókora büntetést sóznak minden turista nyakába, aki egyszer használatos műanyag terméket visz be a szigetre. Egész pontosan 500 euró megfizetésére kötelezik azt, aki ilyen műanyag termékkel mutatkozik. A helyiek nem szeretnék, ha a szigeten áldásként adott látványt szívószálak, palackok és műanyag evőeszközök rondítanák el.

A tilalmat már bevezették, sőt, a megszorításoknak még nincs vége. A helyi boltosoknak is fel kell számolni műanyag készleteiket, azaz náluk sem lehet majd egyszer használatos műanyag holmikat kapni - a változtatásra összesen 90 napot kaptak. (2019)" forrás

2. 1906-ban részben politikai, részben egészségügyi okokból a cári rendszerrel szemben rendre nyílt kritikát megfogalmazó orosz sztáríró, Makszim Gorkij is Caprira költözött. 1908-ban pedig, maga Vlagyimir Iljics Lenin elvtárs is tiszteletét tette az azúrkék szigeten.

Olvasmányos linkek

"Capri sokak számára az elérhetetlen álmot jelenti, a gazdagok üdülőparadicsomát, ahová a szegény halandók be sem tehetik a lábukat. Azonban ez nem így van. Két Capri létezik ugyanis: a gazdagok és a celebvilág luxus nyaralóhelye és a számunkra is elérhető (kétségkívül kissé fapadosabb) verzió, az egy-két napos kirándulások ebbe a földi paradicsomba. Ennek megfelelően két hajóállomás áll rendelkezésre: Marina Grande, ahová a kispénzű turistákkal teli szárnyashajók és komphajók futnak be, és ahonnan sétahajóval körbehajózhatjuk a szigetet (személyenként 17 euróért), valamint az álomszép jachtok kikötője, Marina Piccola.

Capri a Tirrén-tengerben, a Nápolyi-öböl déli részén fekszik, 17 tengeri mérföldre Nápoly városától. Görög telepesek népesítették be először, majd római fennhatóság alá került, és Augusztus császár egy látogatása alkalmával annyira megkedvelte, hogy elcserélte érte Ischia szigetét. Tibérius császár villát építtetett ide, és éveket töltött itt. A középkorban és az újkorban a sziget számos kalóztámadást élt meg, ezért a lakosok egy része a part menti településről felköltözött a magaslatra, és itt új várost alapított. Így ma két település uralja a szigetet: Capri és Anacapri.

A nápolyi kikötőből indulunk (a Piedone-filmek emlékezetes helyszínéről), és megérkezünk a Marina Grande kikötőbe. A legolcsóbb kompjáratot a Caremar Hajózási Társaság működteti, a lassabb változatra irányonként 12,70 euróért válthatunk felnőtt jegyet, a gyorsabbra 17,80 euróért (utóbbi 60-70 perc alatt teszi meg az utat, hajóval a menetidő mindössze 40 perc, az ár ennek megfelelően napszaktól függően 22-28 euró). Ha megcsodáltuk a színes házakat, siklóval juthatunk fel Capri városába (1,80 euró), és az első meglepetés rögtön érkezés után következik: egy háztömbnyire a Piazettától, azaz I. Uberto terétől – ami a szigetre látogatók "nappali szobája” – található egy másik tér (itt van a nyitott taxik és a kisbuszok állomása), amelyet az 1956-os magyarországi felkelés emlékére neveztek el.

Szállodák, villák, világmárkákat árusító luxusüzletek mellett visz az utunk, ahogy haladunk Augusztus egykori kertje felé, ahol most gyönyörű parkot találunk csodás kilátással Capri híres három sziklája felé (Faraglioni-sziklák). Mindegyiknek saját neve is van: Stella a legmagasabb a maga 110 méterével, a Scopolo 102 m magas, a Mezzo pedig a legkülönlegesebb, bár a legalacsonyabb is: mindössze 80 m, de a belsejében lévő természetes, árkádszerű alagút kishajóval át is járható. A szikláknak különleges lakói is vannak, a kék gyíkok, akik csak itt élnek a világon. Ha visszasétálunk a térre, ahová a sikló megérkezett, állomást találunk kis buszok számára (a buszjegy darabja 1,80 euró). Ezekkel a járművekkel juthatunk fel a tengerszint fölött 274 m magasan fekvő Anacapriba. (2013)" forrás

Fotóegyveleg

m.k. fotója

Szerény hajlék - k.l. fotója

t. c. fotója

Kommentek


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon