ÚTIKRITIKA.HU / Szicília / Letojanni


hirdetes


útikritikák


Szicília / Letojanni

Letojanni dióhéjban | Vélemények | Szállás | Egyéb hasznos információk | Strandolás | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

t. a. fotója

Letojanni dióhéjban

  • Letojanni bájos nyaralótelepülés Taormina közelében, attól északra. Légvonalban 3,3 kilométer a távolság, közúton kilenc kilométer.
  • Taorminához képest a közel 3 ezres lakosságú Letojanni sokkal nyugisabb. Ide nem áramlanak a tengerjárókról partra szálló turistatömegek. 
  • Kiejtés: letojánni (hangsúly az utolsó két szótagon)
  • Letojannin a szabad strand kavicsos, s ez kellemetlenné teszi rajta a járást, szóval érdemes vinni valami strandpapucsot. Maximum 3-4 centiméter átmérőjűek a kavicsok. A parton itt-ott van kisebb homokos sáv is.
  • Vannak fizetett strandok is, és ott persze szervezettebb a vendéglátás.
  • Letojanniban sok szálláshely van, de valamiért még augusztusban sincs tömegnyomor. Nem azért mert a strand rossz, hanem az ott nyaralók napközben intenzíven turistáskodnak (Etna, Taormina, Siracusa, Catania stb.), szóval a kulturális turizmus sok lehetősége miatt a Letojanniban nyaralók nem töltenek minden időt strandolással.
  • Nem árt tudni, hogy szombaton és vasárnap a helyiek is lejönnek strandolni és azért ilyenkor nem annyira nyugis a part.
  • Letojanni térségében az olasz átlaghoz képest jobb a közbiztonság.
  • Ajánlott étterem: Twin
  • Letojanni és Taormina között a közlekedés vonaton 5 perc, a menetjegy nagyon olcsó. Taxi nyolc perc, kb. 12-13 euró egy útra. Lehet gyalogolni is: egy óra.

Vélemények

"A Letojanni mögötti hegy miatt a strand délután elég hamar beárnyékolttá válik, s ehhez kellett igazítani a napozási menetrendünket. Engem speciel nem zavart, hogy a strand kavicsos, mert a homoktól nehezebb megszabadulni elmenetelkor. Mezítláb persze nem sétálgattunk a kavicsterepen. A tengervíz szép átlátszó. Letojanni laza hely, a strandolók nem játsszák az eszüket, lezseren adják elő magukat. Negatívum, hogy néhány barom a cigarettacsikket a kavicsok közé dobja. Fujj. Helyben egyébként nincs nagy választék étkezőhelyekben." (Rezsó, 2014)

m.i. fotója

Szállás

Letojanniban lényegében valamennyi szálláshely hátrányos vonatkozása, hogy a tengerre néző panorámába belerondít (zaj formájában is) az autópálya. Vannak, akiket ez nagyon zavar, mások könnyedén veszik ezt, és ,,átnéznek rajta". Fent az első fotónk ezt az adottságot szemlélteti. Azok a szálláshelyek, amelyek a parton vannak, felülről kapják az autópálya forgalmi zaját.    

Ajánlott hotelek (2021):

--------------------

Nem ajánlott hotelek: Hotel San Vincenzo , Hotel Da Peppe ,

Egyéb hasznos információk

Jön!

Strandolás és strandok

Júliusban gyakoriak ott a vízben az átkozott medúzák. Augusztusban és szeptemberben is zavarhatják a fürdőzést. Szó sincs valami halálos veszélyről, csak kellemetlen csípések jelentik a kockázatot. Ha jó az idő, és kevesen vannak a vízben, akkor lehet gyanakodni. A helyiek jól értik a medúza témát. Néhány tájékozott helyi azt javasolja, hogy délután kettő és négy között fürödjünk, mert akkor a legkellemesebb és tisztább a tenger, akkor van a legkevesebb erős áramlás. Bizony probléma, hogy szennyvíz kerül a tengerbe, de - úgy látszik - ez nem a kora délutáni időben a jellemző.

Latojanni strandja nem olyan szép, mint Giardini Naxos-é.

Olvasmányos linkek

,, Sehol sincs tömeg! Óriási szerencse! Nem tévedek, ha azt mondom, hogy igazi olasz nyaralóhely, elvétve néhány angol, francia, német, orosz, illetve magyar vendéggel.
Partja homokos-kavicsos, sokszor akkora a szél, hogy viszi magával a napernyőket is. Maga a víz nagyon tiszta, de igencsak hideg (eddigi nyaralásaink során meglepő módon itt volt a leghidegebb). Zavaró azonban, hogy 2 percenként jönnek a mozgó árusok mindenféle ékszerrel, strandcuccal, valamint az ázsiaiak ,mássszázs másssszázs’-t kínálva. Kellett volna egy kis tábla a strandsátor mellé a következő szöveggel: No massaggio, no souvenir! Grazie! (2012 július)" forrás

Fotóegyveleg

v.k. fotója

s. i. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Autóbérlés Szicíliában!!! Autóbérlés Szicíliában!!!
Online autóbérlés a Vistánál
Béreljen autót itthonról online - kellemetlenségek nélkül!
SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes