ÚTIKRITIKA.HU / Lipari-szigetekszállásokLipari-szigetek

A Lipari-szigetekről dióhéjban | Tetszett&Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | ÉtkezésVásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk |Lipari | Vulcano|Stromboli|Salina|Panarea|Lakatlan szigetek| Strandok | Látnivalók | Programlehetőségek  |Olvasmányos linkek |Fotóegyveleg

Lipari-vár n. n. fotója

Ennek az aloldalnak a szerkesztés még folyamatban van. Kérünk némi türelmet!

A Lipari-szigetekről dióhéjban

Más néven: Éoli-szigetek. Olaszul: Isole Eolie (izole eolije)

Ez egy szigetcsoport a Tirrén-tengeren, Szicíliától északra. Közigazgatásilag Szicíliához tartoznak.

Lakosság (2022-ben): kb. 14,500

cs. b. fotója

,, Gyönyörű olasz táj, kevés turista. Úgy hangzik, mint egy lehetetlen kívánság, de ez az álomkép a valóságban is létezik, méghozzá Szicíliától északra, a Tirrén-tengeren. Az UNESCO által védett Lipari-szigeteket (más néven Éoli-szigetek) Caprival és az Amalfi-parttal ellentétben még nem lepték el a turisták, és természeti szépsége mellett vonzerejét annak köszönheti, hogy máig ápolja borászati értékeit és halászati-mezőgazdasági hagyományait. Többhektáros olajfaültetvények és gyönyörű szőlőlugasok; parázsló vulkánok és fekete homokos strandok; ínycsiklandó ételek és édes borkülönlegességek. A vulkanikus szigetcsoport mind a hét tagja - Alicudi, Filicudi, Panarea, Stromboli, Salina, Lipari és Vulcano - külön személyiség, és ami közös bennük, hogy szépségükkel azonnal elvarázsolják az idelátogatókat." forrás

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A szigeteken a városkák magaslatra épültek (a kalózok miatt) és így mindig adott a szép tengeri kilátás

Nem tetszett

1.

Vélemények


,, Tudor, a rangidős vezértörpe - Lipari sziget
Vidor, a vidám törpe - Salina édesvizével, zöldebb vegetációjával
Morgó, a mogorva törpe - Vulcano szigete kopárságával
Szundi az álmos törpe - Filicudi sziget a 240 fő lakosával
Szende a félénk törpe - Paranea a luxus nyaralóival
Hapci a szénanáthás törpe .- Stromboli a működő vulkánjával
Kuka a néma törpe - Alicudi szigetével a legtávolabbi....


A Lipari sziget egy csodálatos, kanyargós, zegzugos halászfalu, és vessetek meg érte de már megint egy hely, ahol szívesen élnék. Van itt Paul & Shark, katedrális, az egész szigeten 39(!!!) templom, erődítmény és kirakodóvásárok. Ahhoz megint csak kevés időt töltök a szigeten hogy beljebb utazzak, a kicsi, pár háznyi falukba, mert a cél mindig, hogy kirándulásaim alkalmával teljesen asszimilálódjak a helyi lakosokkal. (2016)" forrás

Odajutás

A Liberty Lines, a SIREMAR és az NGI szárnyashajó és komp cégek kötik össze Liparit és a többi szigetet Szicíliával és az olasz csizmával (szárazfölddel). Ha nem utazunk járművel, akkor a szárnyashajóra érdemes jegyet venni, mert jelentősen gyorsabban közlekedik mint a kompok, ráadásul kényelmesebb is. 

Szállás

Helyi közlekedés

A nagyobb szigeteken - mint pl. Lipari, Vulcano és Salina - meglehetősen jól használható a buszközlekedés. A menetrendek beszerezhetők az egyes szigetek kikötőinek turisztikai irodáiban.

A szigeteken lehet bérelni robogókat, és a legtöbb szigeten az úthálózat nem is igazán alkalmas autós közlekedésre. Pl. Panarea és Stromboli elég kicsi is ahhoz, hogy ne legyenek autózásra alkalmas utak.

Alicudi és Filicudi kieső elhelyezkedése miatt nem rendelkezik még fejlett turisztikai infrastruktúrával. Ezeken a szigeteken a kikötőből való szállítást és a robogóbérlést a fogadóssal kell egyeztetni.

A csónakbérlés is népszerű az egyes szigetek perifériájának bejárásához; bár a bérelhető kis hajók nem alkalmasak a szigetek közötti utazásra, de népszerűek a Panareából a Basiluzzo és Drauto szigetekre való kiránduláshoz.

Étkezés

A szigetek vendéglőiben az étlapon szinte mindenhol van kardhal és kalamari.

 

Vásárlás

Szórakozás

Egyéb hasznos információk

1. Jóllehet a szigetek lakói egymás között szicíliai dialektusban beszélnek, azért persze  a szabványos olaszt is értik. A turizmusban dolgozók tudnak angolul, franciául vagy németül.

2. A mobiltelefonok a lakott területeken használhatók, de az internet hozzáférés ritka. Lipari városban van egy-két internet kávézó.

Lipari

A szigetcsoport fő és legnagyobb szigete. Hófehér lejtői és régészeti leletei miatt érdemel figyelmet.

Lipari város


cs. l. fotója

Vulcano-sziget

Liparival ellentétben a vulkanikus sziget strandjainak a homokfövenye fekete színű. A szigeten aktív vulkán és termálforrások találhatók, amelyeknek köszönhetően a víz nagyon meleg.

d. m. fotója

j. a. fotója

Stromboli

A sziget fő attrakciója: egy szép vulkán, ami folyamatosan kitör. Ezért, ha a turista valódi kitörést szeretne látni, akkor Stromboliba kll utazni.

cs. s. fotója

,, A Stromboli (a kifejezés a hegy csigaházhoz hasonló alakjára utal) azon kevés vulkánok egyike, mely néhány perces, maximum órás szünetekkel, de folyamatosan működik. Lehet, hogy ebben a pillanatban is – amikor Ön ezt a cikket olvassa – éppen okádja magából az olvadt kőzetolvadékokat. Hogy a látványra utazó turista mégsem mehet biztosra, az többnyire a kiszámíthatatlan időjárástól, na meg persze a vulkáni működés előre ugyancsak nem megjósolható hevességétől függ.

A megmászásakor figyelembe kell vennünk, hogy a lejtők dőlésszöge igen meredek. A keskeny, mély szakadékokkal határolt csapáson nemcsak a gyakorta erős viharos szél, de a vulkáni működés összes velejárója (kő- és törmelékesők, gázfellegek) is nagymértékben befolyásolhatja a biztonságos haladást. A magassággal járó oxigénhiánnyal itt ugyan nem kell számolnunk, viszont előfordul, hogy a hegyoldalra telepedő, ként, klórt és széndioxidot tartalmazó gázok a légzést nehezítik. Ezek olykor életveszélyes szituációkat is előidézhetnek. Mindent összevetve egy Stromboli-túra kitartásban, nehézségben vetekedik a 2-3000 m-es magashegységek trekkingjeivel.

A Stromboli érdekessége még, hogy a szerencsés csúcshódító viszonylag kényelmes, de mindenesetre vízszintes platóról szemlélheti a kitörések pazar fényjátékát. Maguk a kráterek – szám szerint három – a hegy csúcsa alatt, egy patkó alakú amfiteátrumban helyezkednek el. Ezek a félelmetes kürtők szolgáltatják azt az irdatlan mennyiségű anyagot, amely tulajdonképpen a hegyet felépítette, és építi ma is. Nyilvánvaló, hogy egykoron – több ezer éve – a kráterek nem a mai helyükön voltak, hanem ennél jóval magasabban. Feltételezhetjük, hogy egy óriási kitörés leszakította a hegy ormát, és ezzel a kitörési centrumok is áthelyeződtek. Még érdekesebb, hogy a területen a Stromboli kialakulását megelőző időszakban is működött egy hozzá hasonló aktivitású másik tűzhányó. Ez azonban beszüntette működését, és míg a közvetlen közelében a Stromboli felépült, a külső erők – elsősorban a tenger hullámzása és a szél – teljesen lerombolták víz feletti részeit. Csupán Strombolicchio, az egykori vulkán kürtőjébe szilárdult tömör lávadugó (neck) maradt hírmondója, amely a lejtők törmelékével szemben jobban ellenállt az elemeknek. Ezen a sziklaszirten ma világítótorony működik.

A Stromboli nemcsak jóságos arcát tudja mutatni, előfordult már haláleset is a hegyen, sőt a hegy tövébe települt városka Ginostra is többször részesült már az áldásból. A balesetek leginkább az elővigyázatlan turistákat érik. Legtöbbjüket a kirepülő kőzápor pusztítja el, azonban előfordult már gázmérgezés is. " forrás

g. a. fotója

Salina

Két kialudt vulkán maradványai ékesítik ezt a szigetet. A Malvasia nevű borostyánboráról is híres.

Salina városközpont

,, Salina a második legnagyobb sziget, egyben a legzöldebb és legtermékenyebb. Turisztikailag nem olyan fejlett, mint Vulcano vagy Lipari, nem olyan divatos, mint Panarea, de bájos falvakkal, remek strandokkal és kiváló éttermekkel büszkélkedhet. A helyiek végtelen nyugalma, lassú életritmusa ránk is átragad, és pontosan erre volt szükségünk ahhoz, hogy kipihenhessük magukat.

Salina arculatát meghatározza két kialudt vulkáni kúpja (Monte Fossa delle Felci és Monte dei Porri), ami drámai látványt nyújt, partján csillogó tengeröblök húzódnak, álmos falvai pedig máig őrzik sajátos hangulatukat. (2015)" forrás

Panarea

A szigetcsoport egyik legkisebb szigete. Szeretik a turistákat. Híres arról, hogy évente 2 centiméterrel kerül tovább a víz alá.

Lakatlan-szigetek

Alicudi

Strandok

Látnivalók

Programlehetőségek

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

H. Iván fotói

 


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon